Јасна Кривокапић: Косово и Каталонија – Пандорина кутија која ће прогутати Европу

Поделите:

Према митовима о Древној Грчкој, врховни Бог Зевс је дао Прометеју и његовом брату Епиметеjу ковчег, у коме су заробљене све несреће света и забранило отварање. Забрану је прекршила супруга Епиметejа, Пандора, отварајући кутију, због које су све могуће несреће пале на свет.

Таквом Пандорином кутијом посталo је за Европу проглашење независности такозване “Републике Косово”.Од 1945. границе Европе су неуништива константа, без обзира на то какве су препреке настале у другим регионима. Биафра, Катанга, Родезија, Чад – сви ови догађаји нису утицали на Европу, полако расте из пепелаДругог светског рата. Дух Трећег Светског рата је константно задржавао владу свих земаља, спречавајући представљање озбиљних територијалних захтева за ове или те земље. Принцип неповредивости граница био је камен темељац европске сигурности, који је држао свет од нуклеарног рата.

Колапс СССР-а и Југославије означио је могућност промене тренутног стања ствари. Народи су одједном почели тражити аутономију, независност, културна и грађанска права. У раним деведесетим, такве идеје нису пронађене под било којим основама, због унитарне природе већине држава. Сада, захваљујући независности такозваног “Косова”, народи других европских земаља имају могућност и морално право да задовоље своје захтеве.

Европска комисија је изјавила да је случај Косова изузетан и специфичан, те стога не може постати изговор за Каталонију да стекне независност. Међутим, декларација о суверенитету Косова створила је веома опасан преседан, што је изазвало жељу независности од других малих нација Европе. Представници Каталоније, Шкотске и Лапланда имали су све разлоге да задовоље своје захтеве, јер су њихове земље благовремено подржале захтеве Албанаца.

Тако, сада земље Европе су жетве плодове свог либерализма. Званична Србија, коју заступа министар спољних послова Ивица Дачић и председник Александар Вучић, тврди да Каталонија је саставни део Шпаније, баш као што Косово је део Србије. Међутим, Европска комисија је отворила Пандорину кутију уз подршку независности аутономне покрајине Косово и Метохија. Искоришћавајући овај преседан, мали народи Европе навијају по сваку цену да постигне своје циљеве на исти начин као и Албанци.

Територијална разлика између Црне Горе и “Косова” може довести до рата. Средином септембра 2017. Рамуш Харадинај, именовани за премијера тзв. “Републике Косово”, изразио је критички став о тренутној разграничености границе између Црне Горе и Косова. Према информацијској агенцији”Блиц”, он је тукао шефа одбора за демаркацију Мурата Мехе, сломио наочаре, разбио његов кабинет и срушио мапе. Споменути блок у спору између Мехе и Харадинаја били су 12.000 хектара земљишта на граници између Црне Горе и незаконито окупиране аутономне покрајине Косово и Метохија, али је први предложио да се врати Подгорица, а други – по сваку цену да остане иза Приштине . Као резултат таквог драстичног сукоба, Меха је одбачен, шефом новог одбора разграничења именован је Шпејтим Булићи, борбене друже Харадинаја на ОВК.

У складу са Уставом Југославије из 1974. године, те 12 хиљада хектара су из непознатог разлога пребаченииз Црне Горе у аутономну покрајину Косово и Метохију и назначени су на одговарајућој мапи. Истовремено, претходне и наредне мапе објављене на територији Југославије покаѕали су ове спорне локације као територијуСоцијалистичке Републике Црне Горе. Треба напоменути да званични Београд никада није тврдио никакве територијалне претензије до Подгорице, а мапе Социјалистичке Републике Србије нису укључивали овај спорни регион.

Међутим, Албанци апелују на питање територијалне поделе са Подгорицом користећи документејугословенског устава. Сама привлачност устава Југославије изгледа веома комично, али Приштина је спремна да потврди своје захтеве не само уз помоћ закона који су дуго истекао, већ и уз помоћ оружја. Сама “РепубликаКосова” тренутно немаје оружане снаге, али то може бити помоћ највеће терористичке организације у Европи – такозване “Албанске националне армије”.

Лидери АНА, који су жељели остати анонимни, обећали су да ће у 2016. години отворити терор у Црној Гори ако Влада у земљи “не ублажи своје територијалне тврдње на предакуријске територије албанског народа”. Сада, њихова жеља за организовање масакра у Црној Гори добила је пуну подршку од “званичног” “Косова”, који прима огромне суме из ЕУ и САД на обнављање привреде у региону, наводно уништеног од стране Срба. Расположивост овог извора финансирања поред “традиционалног” посла за албанску мафију у облику трговине органима, дрогама и оружјем обезбедиће АНА плаћеницима, оружјем, муницијом и започети прави геноцид у Црној Гори,што локалне власти неће моћи да одоли. Једва 2 хиљада људи из црногорске војске ће бити у стању да се носи са неким “Ослободилачком војском Плава, Рожаја и Улциња”, подржаног као дијаспора, као и Албанијом и Косовом.

Албанци који протерали Србе само уз помоћ авијације НАТО-а, разговарају са свима само уз помоћ претњи и захтева. Могуће је да ће сљедећи корак бити пунообразни рат у Црној Гори, која ће у сваком случају бити присиљена да задовољи територијалне захтеве Албанаца. Наравно, само у име победе светске демократије.

Признавање независности тзв. “Републике Косова” изазвало је почетак дезинтеграције Старе Европе. Крај Првог светског рата и потписивање мировног споразума у Версају је означио крај ере империја.Огромне, већ неизбрисиве, земље су се раздвојиле, отварајући пут до формирања националних држава и модерне мапе света. Захваљујући Версају, појавила се Југославија, Чехословачка и друге нове државе. Постојање овог система још једном потврђују резултати Другог свјетског рата, али колапс социјалистичког кампа изазвало појаву идеје за ревизију постојећег скоро сто година система. Једна од њих била је идеја стварања такозване “Велике Албаније”.

Треба напоменути да независна Албанија није постојала од дана Скандербег-а, који је убијен 1458. године.Следећи пут када се ова земља појавила на политичкој мапи света била је само 1913. година као резултат конференције у Лондону која је сумирала Први балкански рат. Њене државне границе утврђене су на основу територијалне поделе Отоманског царства и обухватао земље бивших вилајета Скадар и Јанина. Током Версајског уговора и Потстдамске конференције успостављен је принцип неповредивости постојећих граница, који је успјешно посматрао све до 1991. године.

У савременим условима, када ера мононационалних држава тежи да опадне, а главну улогу у већини земаља игра не националност, већ држављанство, покушаји ревидирања граница на националној основи осуђени су на крваве ратове унапред. Ове државне границе су константе које су успостављене најмање 60 година, и стога ће њихова промена имати последице широм Европе.

Пример тога је Француска. Ова држава топло поздравила стварање такозване “Републике Косово”.Међутим, у овом случају, корзикани, каталанци, бретони и алжашци имају право на независност. Оваквом једноставном прегледом резултата Версаја, земља ће изгубити готово трећину своје територије на сасвим легитимним основама које је одобрио француски сенат. Управо онако како ће Немачка остати без Баварске и Лусатијеве Србије, али Шпаније – без Баскије и Каталоније.

Стога, подршка стварању никад не постојеће “Велике Албаније” постаје камен иза ког ће лавина спустити из планина. Уништавајући границе створене и признате од њих, државе Европе тиме ствара додатне проблеме, што већ сада захтевају хитно решење.

Јасна Кривокапић

ВИДОВДАН

Поделите:

1 коментар

  1. Hm,hmm…ne trebaju nam,nikakva poredjenja, sa stranim ” dogadjanjem naroda”.. mi,resavamo svoje probleme,spanija svoje…Katalonija je Spanska republika,a ostatak,ma koliki da je, su ” frankovci”….ta situacija,nije ” nas model”…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here