Јефто Грубор: Израелске одбрамбене снаге – најбоља војска на свету?

Поделите:

Од оснивања државе па до данас, Израел је морао константно да се бори и да ратује, да би сачувао своју слободу, независност и животе својих грађана, а окосница те борбе, израелски штит и мач су израелске одбрамбене снаге. Израелске одбрамбене снаге (ц’ва ха хагана ле Исраел) су основане 26. маја 1948. наредбом првог премијера израела, Давида Бен Гуриона којом се укидају све постојеће јеврејске јединице а формирају се израелске одбрамбене снаге. Корени ИОС налазе се у јеврејским паравојним формацијама насталим на тлу Палестине за време Друге Алије 1904-1914. Прва таква организација била је Бар Гиора основана 1907. У првом светском рату била је активна при британској армији јеврејска легија. Ипак модерне ИОС су настале од паравојне организације Хагана (одбрамбене снаге) која је настала на тлу палестине 1920. као одговор на учестале нападе арапа на јеврејске заједнице због масовног насељава јевреја у палестину под британским протекторатом од 1919-1946.

ИОС се од свог формирања разликују од других оружаних снага по томе што су биле посебно осмишљене да се одупру војно, технолошки и демографски надмоћнијем непријатељу. ИОС је специфичан по томе што је од дана оснивања констатно у ратном стању, што припаднике те војске чини једним од најискуснијих у свету. ИОС су прве војне снаге где је обавезно служење војног рока и за жене и то у трајању од две године. Од свог оснивања до данас ИОС су скоро без престанка у рату, почевши од рата за независност 1948. где су однеле и своју прву победу. Неке од најважнијих операција у којима је активно учествовао ИОС су:

 • Операције одмазде-Низ операција спроведен од стране Израелских одбрамбених снага током 50-их и 60-их година прошлог века. Ове операције биле су одговор на тероричке нападе током којих су палестински милитанти прелазили из Сирије, Јордана, и Египта да би вршили герилске нападе на израелску војску.
 • Суецки рат (Суецка криза) (октобар 1956.)- Водио се између Египта и удружених снага Израела, Уједињеног Краљевства и Француске, које су се удружиле у тајни савез против одлуке египатског лидера Насера да национализује Суецки канал. Европске су се снаге у том рату бориле из економских разлога, док је Израел хтео отворени канал за своје бродове и окончање упада арапских герилаца из Египта.
 • Шестодневни рат (јун 1967.)-Водио се између Израела и његових арапских суседа: Египта, Сирије и Јордана. Ирак, Саудијска Арабија, Кувајт и Алжир такође су помагали арапским снагама, снабдевајући их људством и оружјем. У овом рату, Израел је освојио: Западну обалу од Јордана, Голанску висораван од Сирије, те Синај и Газу од Египта.
 • Рат исцрпљивања (1968-1970)-Био је ограничени рат између Египта и Израела који се водио од 1968. до 1970. Отпочео га је Египат у намери да заузме Синајско полуострво које је изгубио у Шестодневном рату. Рат је завршио прекидом ватре 1970. са линијама разграничења између те двије државе која је остала непромењена.
 • Јомкипурски рат (октобар 1973.)-Рат између Израела и коалиције арапских земаља под вођством Египта и Сирије између 6. и 26. октобра 1973. Рат је почео на дан јеврејског празника Јом Кипур изненадним нападом Египћана и Сиријаца. Напали су Синај и Голанску висораван, које је Израел заузео 1967.

ИОС се састоји од копнене војске, ратног ваздухопловства и ратне морнарице који су под комадндом генералштаба који одговара министру одбране и премијеру Израела. Сви родови су подељени у четири команде. Северне, јужне, централне и националне, свака команда се у мирнодропском раздобљу састоји од две оклопне и две механизоване дивизије с тим да је национална команда задужена за цивилну гарду и службе спасавања. ИОС имају 180.000 активног састава и буџет од 18.5 милијади долара тј. Око 7 процената БДП, што сврстава Израел међу земље које по проценту БДП највише одвајају за одбрану.

Опрема, технологија и војни системи у употреби у ИОС су међу најмодернијим и најнапреднијим у свету. При набавци наоружања и опреме Израел се углавном ослања на домицилну наменску индустрију док се део опреме увози углавно из САД, Француске и Немачке. Тенк Меркава 4 је понос домаће наменске индустрије и сматра се једним од најбољих тенкова на свету.

Копнене снаге поседују 3000 тенкова, 10270 оклопних транспотрета и борнених возила пешадије, самоходне артиљерије 650, вучене артиљерије 350 и преко 100 вишецевних лансера ракета

Ратно ваздухопловсто располаже са око 260 авиона ловаца и мултифункционалних авиона, 20 стратешких бомбардера, 15 транспортних авиона, 154 тренажна авиона и преко 200 хеликоптера.

Ратна морнарица располаже са 6 корвета, 6 подморница и 45 патролних бродова.

Израел је нуклеарна сила, самим тим ИОС располажу са нуклеарним арсеналом. Премда, информације о броју нуклеарних глава нису доступне, сматра се да има преко 150.

Према горе наведеном можемо закључити да ИОС преферира квалитет спрам квантитета, да је то једна релативно мала армија у односу на своје арапске суседе, али да је изузетно модерно и добро опремљена, војници су искусни и супериорно обучени у односу на суседне армије, што јој је кроз историју омогућило да изврши свој задатак и сачува Израел од тоталног уништења. Kључни фактор успеха је висока мотивисаност израелских војника који су прожети национално-религиозним духом одбране Свете земље који је угрожавају. Спој високе технологије и јаке традиције је оно што чини ИОС данас вероватно најбољом војском на свету.

 

Јефто Грубор.

Поделите:

4 Коментари

 1. Svaka čast na članku,
  Ali samo dve zemlje imaju stratešku bombardersku avijaciju a to su Rusija i Sjedinjene Američke Države;

  Ako se dobro sećam članaka iz srtučnih časopisa s kraja prošlog veka baratlo se sa cifrom od 400 nuklearnih što bobi što nuklearnih bojevih glava.

  Dejan Makivić

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here