Лорна Штрбац: Са ким СНС конституише владу?

Поделите:

 

Изборну листу ”Александар Вучић- за нашу децу” конституисало је неколико политичких странака:1. Српска напредна странка; 2.Социјалдемократска партија Србије; 3.Покрет социјалиста;4.Покрет уједињених пензионера Србије;5.Покрет снага Србије БК; 6. Српска напредна партија; 7. Српски покрет обнове (?). На изборима, одржаним 21. 06.2020. године, изборна листа ”Александар Вучић-за нашу децу” освојила је 1.953.998 гласова или 188 мандата, изборна листа ”Ивица Дачић-СПС и Јединствена Србија-Драган Марковић Палма 334.333 гласова, 10.38% или 32 мандата; изборна листа ”Александар Шапић-Победа за Србију” 123.393 гласова, 3,83% или 11 мандата, изборна листа ” Савез војвођанских Мађара-Иштван Пастор 71.893 гласова, 2,23% или 9 мандата; изборна листа ”Академик Муамер Зукорлић- Само право, Странка правде и помирења, Демократска партија Македонаца ДПМ 32.170 гласова или 4 мандата; изборна листа Албанска демократска алтернатива-Уједињена долина 26.437 гласова, то јест 0,82 % или 3 мандата, изборна листа ”СДА Санџак Сулејман Угљанин 24.676, или 0,77 то јест 3 мандата.

У Народну Скуштину Републике Србије, после избора 21. 06.2020 године неће ући читав низ малих политичких странака; Уједињена демократска Србија ( Војвођански фронт, Војвођанска партија, Црногорска партија, ЛСВ, ДСХВ, Грађански демократски форум, Странка модерне Србије). Затим Покрет Левијатан- живим за Србију, Група грађана: 1 од 5 милиона, Метла 2020, Чедомир Јовановић-Коалиција за мир, Милица Ђурђевић Стаменковски-Српска странка заветници, ПОКС; Др Војислав Шешељ-СРС, Сергеј Трифуновић- Покрет слободних грађана, Суверенисти,Унија Румуна Србије, Црногорска партија итд.

Кад је реч о томе с ким ће Српска напредна странка конституисати власт, као и како ће парламент изгледати, односно, које политичке странке ће бити у опозицији, постоје четири опције.  Прва је коалиција Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и неких странака које представљају етничке мањине. Друга је коалиција Српске напредне странке, Александра Шапића и мањинских странака. Трећа је коалиција  Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Александра Шапића и мањина. И последња опција је влада коју би конституисала  сама Српска напредна странка са мањинама.

Ако би Српска напредна странка конституисала владу и са Социјалистичком партијом Србије и са Српским патриотским савезом, то значи да би опозиционо деловање у потпуности припало политичким странкама које представљају етничке мањине, што би даље значило могућност да креирањем инцидената на етничкој основи по граничним местима, или унутар важнијих републичких институција, оне политичке странке, које претежно повезујемо с бившом Демократском странком и Демократском странком Србије инструментализују мањине, и политичке странке које их репрезентују у парламенту, како би рушиле власт Српске напредне странке. Дакле, можда би најбоље било да једна од странака које су прешле цензус и формирале посланичку групу, то јест или Социјалистичка партија Србије или странка Александра Шапића буду опозиционе.

Због тога се и поставља питање;да ли ће Вучић направити коалицију (осим с мањинама) са Социјалистичком партијом Србије или Српским патриотским савезом Александар Шапић?

Социјалистичкој партији Србије спочитава се њена прошлост, мисли се на сарадњу са Демократском странком, Г17+, СПО, и Демокртаском странком Србије. Но, са друге стране, њој се, ипак приписују заслуге кад је реч о поправљању позиције Београда у односу на Приштину на међународном плану, успеху кампање повлачења признања независности Косова, итд. Уколико би Социјалистичка партија Србије прешла у опозиционе партије у парламенту, она би могла да настави да води политику која се противи независности Косова, односно, да настави да третира Косово као окупирани део територије Републике Србије, но, питање је да ли би политичка странка Александра Шапића била у стању, уколико би се нашла унутар владајућих партија,  да води политику, по питању Косова, сличну Социјалистичкој партији Србије. Реторички би могла, али, суштински питање колико би ова политичка странка  била способна да се одупре утицајима оних који би покушали да контролишу њено деловање унутар институција. По овом питању, кретања по лавиринтима политичке моћи у Србији, више искуства од Шапића и његових сарадника, има Социјалистичка партија Србије.  Такође, не треба заборавити да је Александар Шапић своју политичку каријеру почео чланством у Демократској странци, у време када је та странка имала свог човека за председника државе, као и чињеницу да се у тој политичкој странци, налазио скоро на самом њеном врху. То даље значи, да стални и обични бирачи Српске напредне странке, иако поштују Александра Шапића због спортске каријере, тешко могу да прихвате савезништво с њим имајући у виду елементе његове политичке каријере, односно, његову припадност Демократској странци.

Уколико би Српска напредна странка направила коалицију са Социјалистичком партијом Србије, странка Александра Шапића- Српски патриотски савез, би у парламенту била заједно са мањинама део опозиције. Унутар опозиције она би могла да неутралише онај део мањинских странака који би био флексибилнији кад је реч о независности Косова, и у исто време могла би да   буде радикалан критичар сваког покушаја нове владе, конституисане након консултација, да учини уступке који би ишли у правцу веће независности Косова, и интензивније редукције суверенитета Републике Србије.

Било како било, одлуку о томе ко ће бити коалициони партнери Српске напредне странке, доноси сама Српска напредна странка. Слично је и са кандидатима за будућег премијера. Да ли ће то бити Маја Гојковић, Игор Мировић, Милош Вучевић или неко други ускоро ћемо сазнати.

Једнако важно питању ко ће конституисати нову владу, или важније, јесте питање како ће се нова власт  суочити с проблемима који постоје у вези епидемије корона вируса, односно појавом следећег таласа епидемије средином септембра 2020. године,  с проблемом екстремизма који се артикулише кроз протесте ( протести имају везе с екстремизмом, али немају никакве везе с анархизмом или тероризом), проблемом лоших кадрова на локалном нивоу, као и незадовољства грађана због уласка у општинке установе у Војводини  есктремиста из Војвођанског фронта, итд, итд.

 

Лорна Штрбац

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here