Мина Ћурчић: Фестивал Мирдита, добар дан као пропали покушај албанске провокације

Поделите:

Ове недеље се у Београду одржао фестивал Мирдита, добар дан традиционално годишње представљање културне и друштвене сцене Косова.

” Идеја овог фестивала је да сусрети представника културних и друштвених заједница Србије и Косова иницирају континуиране размене уметничких идеја и створе традицију сарадње и окупљања на јединственом културном простору чиме ће посредно бити дат допринос трајној нормализацији односа Београда и Приштине.”, наводе организатори овог фестивала.

Ово није први пут да се у Београду одржава поменути фестивал: претходне четири године, албански уметници са Косова и Метохије у јуну месецу посећују Београд, представљајући своја дела.

Како је фестивал Мердита, добар дан изгледао пре годину дана?

У полупразној сали Американа Дома Омладине приказан је филм Babai(Отац) у коме се ради о десетогодишњем дечаку Норију и његовом оцу, препродавцу цигарета, који покушава да емигрира са Косова и Метохије, а радња је смештена у предратно време. Реч је о једној необичној причи о обичним људима. Након пројекције филма, режисер овог филма Висар Морина, обратио се малобројној публици, одговарајући на питања која су се тицала његовог првог играног филма. Углавном, гледаоце су занимали поједини албански обичаји које су могли видети на филму, као и да ли је прича о дечаку и оцу истинита. Морина се трудио да одоговори на сва питања, објаснивши да је прича истинита, тј. представља судбину многих Албанаца са КиМ који су покушали избећи у земље Западне Европе.

Међутим, већ наредне године, овај фестивал се претворио у један политички догађај. Најављено је гостовање бивше председнице самопроглашене Републике Косово, Атифете Јахјага, која је у оквиру овог фестивала требало да говори о сексуланом насиљу над албанским женама oд стране српских војника током рата на КиМ.

”Желим да ме чују”, гласи назив књиге мемоара о којој је требало да говори Јахјага.

Ипак, није било једноставно као што се очекивало; Српски сабор Заветници, као и покрет Алтернатива одговорили су на провокацију косовских Албанца. Отварању поменутог фестивала присуствовали су ”Заветници”, а другог дана фестивала, испред Дома Омладине, појавила се омладина обучена у униформе ОВК, скандирајући ”Косово је Србија”. Иако су организатори ового фестивала, нарочито они из Иницијативе за људска права, испрва тапшали окупљеним људима из Алтернативе и Заветника који су перформансом изразили свој протест, тврдећи да су ”ови коначно успели да направе перформанс”, само неколико минута након тога су тврдили да . Наравно, насиља није било; Штавише, перформанс који су извели Заветници и Алтернатива је био све, само не и насилан. Шалили су се, смејали, стајали иза штандова на којима се продаје оружје и људски органи, одевени у униформе ОВК, подсећајући на сва она дела за која се сумњиче комаданти, а данас албански политички лидери са КиМ, међу којима су Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Агим Чеку.

У једном тренутку, појавио се старац са виолином који је почео да свира песму ”Тамо далеко”, а окупљени су запевали.

Анита Митић, директор Иницијативе младих, изјавила је за радио ”Слободна Европа” како су окупљени дивљали, а да полиција није чинила ништа.

Иако је све време стајала испред Дома Омладине, очи у очи да окупљенима, разговарајући са њима,смешкајући се, није се либила да тврди да је реч о дивљању.

Наравно, никаквог дивљања није било, иако су нас учили да је то све што можемо очекивати од националиста. Одавно, тврдили су да српски десничари не знају ништа друго, осим да ломе, пале и прете. У једном тренутку, наравно, сами су поверовали у то, па су позвали бившу председницу ”Републике Косово” да гостује у Београду, очекивајући да ће се побунити . Дочекали су их млади људи који су песмом и надсве занимљивим перформансом рекли шта већина Срба мисли о фестивали Мирдита, добар дан и Атифете Јахјаги, албанској политичарки са КиМ, која је требало бити главни гост овог фестивала.

Аљбан Укај, албански глумац, званично је отворио овај фестивал. Након перформанса који су извели Заветници, изјавио је за дневни лист ”Данас” како ”данас није срамота мрзети”, осврћући се на протест момака и девојака из српског сабора ” Заветници”, иако нигде није било говора о мржњи, штавише, Заветници су махали сликама Рамуша Харадинаја који је осумњичен за злочине над Србима и ткз. нелојалним Албаницима.

Жртве, као ни крвници, немају националност: жртве су увек и свуда жртве, а крвници су увек и свуда крвници.

Овог пута, српски Заветници и Алтернатива говорили су име свих оних људи, цивила, Срба, Албанаца, Ашаклија, Рома са КиМ, који су изгубили живот и претрпели трауме у току последњег рата на Балкану, рата на КиМ.

Атифете Јахјага није посетила Београд, а организатори поменутог фестивала су оценили да је то ”последица политичких одлука донетих на највишем нивоу”. Подсећања ради, директору Канцеларије за Косово и Метохију, Марку Ђурићу, али и бившем председнику Републике Србије, Томиславу Николићу, био је забрањен улазак на Косово и Метохију. Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, Ђурићу је било забрањено да посети Косовску Митровицу, те је враћен са административног прелаза Јариње на основу одлуке ”привремених институција самоуправе у Приштини”, док је у јануару ове године ”Влада Косова” забранила тадашњем председнику Србије да посети север Косова и Метохије уз образложење да ”Влада Косова сматра да су понашања Србије у последње време и једностране изјаве у супротности са духом међудржавне сарадње и достигнућа у дијалогу”. У марту ове године, Албанци су блокирале путеве и каменовали аутобусе у којима су били Срби, спречавајући Србе из Гораждевца, Велике Хоче и Новог Брда да присуствују предизборном митингу Српске напредне странке који се одржавао у Лепосавићу.

Са друге стране, поводом албанског фестивала Мирдита, добар дан и најављене посете Јахјаге, није било блокаде путева, каменовања аутобуса, нити насиља било које врсте. Штавише, певало се, смејало, а највише подсмевало онима који су намеравали да у Београду шире антисрпску пропаганду.

Иза речи о ”културној сарадњи Срба и Албанаца”, као и ”доприносу трајној нормализацији односа Београда и Приштине”, крије се једна сасвим другачија намера: не случајно, баш на овогодишњем фестивалу је требало да се појави и Јахјага и говори о албанским жртвама. Након претећих изјава Даута и Рамуша Харадинаја, као и претње ратом и етничким чишћењем, сматрало се да би долазак Јахјаге у Београд изазвао насиље на београдским улицама, негде ”очекивану” реакцију српских националиста, као и да би се по ко зна који пут српски народ поделио на оне који подржавају насиље и на оне који се боре против истог. Задатак је био наизглед лак: требало је у правом тренутку довести политичку представницу самопроглашене Републике Косово у Београд, требало је навести десничарске групе да сломе неки излог, покушају да запале неку амбасаду,албанску или америчку заставу, наслино уђу у салу Дома Омладине,претуку неког Албанца који живи у Београду, сукобе се са полицијом. Требало је Србе поделити на ”дивљаке” и ”грађане”, на оне који подржавају насиље на београдским улицама и на оне који се гнушају истог. Ипак, план није успео, па су се организатори фестивала нашли пред тешким задатком: како објаснити да Јахјага није успела да дође у Београд, као и да је идеја о провокацији која се крила иза фестивала Мирдита, добар дан пропала,а да није полетела ниједна каменица, па су се провокатари претворили у оне које су били провоцирани.

Већ деценијама уназад они који покушавају изазвати насиље, куцају на погрешна врата: довољно је само посетити православно гробље у јужном делу Косовске Митровице или Ораховцу, где данас живи неколико стотина Срба и више хиљада Албанца, да би се суочили са насиљем. Не треба то да раде ни сваки дан, већ само неколико пута годишње.

Овако сада изгледа гробље на коме почивају Срби у Ораховцу

Православно гробље у јужном делу Косовске Митровице: иако у северном делу Косовске Митровице постоје два гробља на којима Албанци сахрањују своје преминуле и која нико не руши, данас, поводом летњих Задушница, Србе ће поново дочекати порушени надгробни споменици.

Мина Ћурчић

ВИДОВДАН

Поделите:

1 коментар

  1. Перформанс испред Дома Омладине је у искључивој организацији навијачке групе Делије Север. Немају везе ни Заветници ни Алтернатива са штандовима праве “косовске културе”. Надам се да је ово случајна грешка у тексту. Поздрав 🙂

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here