Mina Ćurčić: Festival Mirdita, dobar dan kao propali pokušaj albanske provokacije

Podelite:

Ove nedelje se u Beogradu održao festival Mirdita, dobar dan tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova.

” Ideja ovog festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.”, navode organizatori ovog festivala.

Ovo nije prvi put da se u Beogradu održava pomenuti festival: prethodne četiri godine, albanski umetnici sa Kosova i Metohije u junu mesecu posećuju Beograd, predstavljajući svoja dela.

Kako je festival Merdita, dobar dan izgledao pre godinu dana?

U polupraznoj sali Amerikana Doma Omladine prikazan je film Babai(Otac) u kome se radi o desetogodišnjem dečaku Noriju i njegovom ocu, preprodavcu cigareta, koji pokušava da emigrira sa Kosova i Metohije, a radnja je smeštena u predratno vreme. Reč je o jednoj neobičnoj priči o običnim ljudima. Nakon projekcije filma, režiser ovog filma Visar Morina, obratio se malobrojnoj publici, odgovarajući na pitanja koja su se ticala njegovog prvog igranog filma. Uglavnom, gledaoce su zanimali pojedini albanski običaji koje su mogli videti na filmu, kao i da li je priča o dečaku i ocu istinita. Morina se trudio da odogovori na sva pitanja, objasnivši da je priča istinita, tj. predstavlja sudbinu mnogih Albanaca sa KiM koji su pokušali izbeći u zemlje Zapadne Evrope.

Međutim, već naredne godine, ovaj festival se pretvorio u jedan politički događaj. Najavljeno je gostovanje bivše predsednice samoproglašene Republike Kosovo, Atifete Jahjaga, koja je u okviru ovog festivala trebalo da govori o seksulanom nasilju nad albanskim ženama od strane srpskih vojnika tokom rata na KiM.

”Želim da me čuju”, glasi naziv knjige memoara o kojoj je trebalo da govori Jahjaga.

Ipak, nije bilo jednostavno kao što se očekivalo; Srpski sabor Zavetnici, kao i pokret Alternativa odgovorili su na provokaciju kosovskih Albanca. Otvaranju pomenutog festivala prisustvovali su ”Zavetnici”, a drugog dana festivala, ispred Doma Omladine, pojavila se omladina obučena u uniforme OVK, skandirajući ”Kosovo je Srbija”. Iako su organizatori ovogo festivala, naročito oni iz Inicijative za ljudska prava, isprva tapšali okupljenim ljudima iz Alternative i Zavetnika koji su performansom izrazili svoj protest, tvrdeći da su ”ovi konačno uspeli da naprave performans”, samo nekoliko minuta nakon toga su tvrdili da . Naravno, nasilja nije bilo; Štaviše, performans koji su izveli Zavetnici i Alternativa je bio sve, samo ne i nasilan. Šalili su se, smejali, stajali iza štandova na kojima se prodaje oružje i ljudski organi, odeveni u uniforme OVK, podsećajući na sva ona dela za koja se sumnjiče komadanti, a danas albanski politički lideri sa KiM, među kojima su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Agim Čeku.

U jednom trenutku, pojavio se starac sa violinom koji je počeo da svira pesmu ”Tamo daleko”, a okupljeni su zapevali.

Anita Mitić, direktor Inicijative mladih, izjavila je za radio ”Slobodna Evropa” kako su okupljeni divljali, a da policija nije činila ništa.

Iako je sve vreme stajala ispred Doma Omladine, oči u oči da okupljenima, razgovarajući sa njima,smeškajući se, nije se libila da tvrdi da je reč o divljanju.

Naravno, nikakvog divljanja nije bilo, iako su nas učili da je to sve što možemo očekivati od nacionalista. Odavno, tvrdili su da srpski desničari ne znaju ništa drugo, osim da lome, pale i prete. U jednom trenutku, naravno, sami su poverovali u to, pa su pozvali bivšu predsednicu ”Republike Kosovo” da gostuje u Beogradu, očekivajući da će se pobuniti . Dočekali su ih mladi ljudi koji su pesmom i nadsve zanimljivim performansom rekli šta većina Srba misli o festivali Mirdita, dobar dan i Atifete Jahjagi, albanskoj političarki sa KiM, koja je trebalo biti glavni gost ovog festivala.

Aljban Ukaj, albanski glumac, zvanično je otvorio ovaj festival. Nakon performansa koji su izveli Zavetnici, izjavio je za dnevni list ”Danas” kako ”danas nije sramota mrzeti”, osvrćući se na protest momaka i devojaka iz srpskog sabora ” Zavetnici”, iako nigde nije bilo govora o mržnji, štaviše, Zavetnici su mahali slikama Ramuša Haradinaja koji je osumnjičen za zločine nad Srbima i tkz. nelojalnim Albanicima.

Žrtve, kao ni krvnici, nemaju nacionalnost: žrtve su uvek i svuda žrtve, a krvnici su uvek i svuda krvnici.

Ovog puta, srpski Zavetnici i Alternativa govorili su ime svih onih ljudi, civila, Srba, Albanaca, Ašaklija, Roma sa KiM, koji su izgubili život i pretrpeli traume u toku poslednjeg rata na Balkanu, rata na KiM.

Atifete Jahjaga nije posetila Beograd, a organizatori pomenutog festivala su ocenili da je to ”posledica političkih odluka donetih na najvišem nivou”. Podsećanja radi, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću, ali i bivšem predsedniku Republike Srbije, Tomislavu Nikoliću, bio je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, Đuriću je bilo zabranjeno da poseti Kosovsku Mitrovicu, te je vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje na osnovu odluke ”privremenih institucija samouprave u Prištini”, dok je u januaru ove godine ”Vlada Kosova” zabranila tadašnjem predsedniku Srbije da poseti sever Kosova i Metohije uz obrazloženje da ”Vlada Kosova smatra da su ponašanja Srbije u poslednje vreme i jednostrane izjave u suprotnosti sa duhom međudržavne saradnje i dostignuća u dijalogu”. U martu ove godine, Albanci su blokirale puteve i kamenovali autobuse u kojima su bili Srbi, sprečavajući Srbe iz Goraždevca, Velike Hoče i Novog Brda da prisustvuju predizbornom mitingu Srpske napredne stranke koji se održavao u Leposaviću.

Sa druge strane, povodom albanskog festivala Mirdita, dobar dan i najavljene posete Jahjage, nije bilo blokade puteva, kamenovanja autobusa, niti nasilja bilo koje vrste. Štaviše, pevalo se, smejalo, a najviše podsmevalo onima koji su nameravali da u Beogradu šire antisrpsku propagandu.

Iza reči o ”kulturnoj saradnji Srba i Albanaca”, kao i ”doprinosu trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, krije se jedna sasvim drugačija namera: ne slučajno, baš na ovogodišnjem festivalu je trebalo da se pojavi i Jahjaga i govori o albanskim žrtvama. Nakon pretećih izjava Dauta i Ramuša Haradinaja, kao i pretnje ratom i etničkim čišćenjem, smatralo se da bi dolazak Jahjage u Beograd izazvao nasilje na beogradskim ulicama, negde ”očekivanu” reakciju srpskih nacionalista, kao i da bi se po ko zna koji put srpski narod podelio na one koji podržavaju nasilje i na one koji se bore protiv istog. Zadatak je bio naizgled lak: trebalo je u pravom trenutku dovesti političku predstavnicu samoproglašene Republike Kosovo u Beograd, trebalo je navesti desničarske grupe da slome neki izlog, pokušaju da zapale neku ambasadu,albansku ili američku zastavu, naslino uđu u salu Doma Omladine,pretuku nekog Albanca koji živi u Beogradu, sukobe se sa policijom. Trebalo je Srbe podeliti na ”divljake” i ”građane”, na one koji podržavaju nasilje na beogradskim ulicama i na one koji se gnušaju istog. Ipak, plan nije uspeo, pa su se organizatori festivala našli pred teškim zadatkom: kako objasniti da Jahjaga nije uspela da dođe u Beograd, kao i da je ideja o provokaciji koja se krila iza festivala Mirdita, dobar dan propala,a da nije poletela nijedna kamenica, pa su se provokatari pretvorili u one koje su bili provocirani.

Već decenijama unazad oni koji pokušavaju izazvati nasilje, kucaju na pogrešna vrata: dovoljno je samo posetiti pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice ili Orahovcu, gde danas živi nekoliko stotina Srba i više hiljada Albanca, da bi se suočili sa nasiljem. Ne treba to da rade ni svaki dan, već samo nekoliko puta godišnje.

Ovako sada izgleda groblje na kome počivaju Srbi u Orahovcu

Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice: iako u severnom delu Kosovske Mitrovice postoje dva groblja na kojima Albanci sahranjuju svoje preminule i koja niko ne ruši, danas, povodom letnjih Zadušnica, Srbe će ponovo dočekati porušeni nadgrobni spomenici.

Mina Ćurčić

VIDOVDAN

Podelite:

1 komentar

  1. Performans ispred Doma Omladine je u isključivoj organizaciji navijačke grupe Delije Sever. Nemaju veze ni Zavetnici ni Alternativa sa štandovima prave “kosovske kulture”. Nadam se da je ovo slučajna greška u tekstu. Pozdrav 🙂

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here