Политичка економија у јавним предузећима, ко од директора иде, а ко остаје

Поделите:

Tема о којој се ових дана дискутује у Немањиној – именовање нових директора јавних предузећа, потврђује премијерка Ана Брнабић. Каже, најважније је да та предузећа раде у интересу државе и грађана, па ће зато неки од актуелних директора бити смењени, а неки не.

“Господине Бајатовићу, напустите састанак”! Први састанак новопостављене министарке рударства и енергетике и директора јавних предузећа из сектора деловао је напето.

Иако се очекивало да ће се несугласице и превазићи, две недеље касније фотографија на којој министарка “разговара” са празним столицама слути да се тензије не смирују. Поименце прозван Стеван Дукић, директор “Транспортгаса”, ћерке фирме “Србијагаса”, према речима министарке, већ дуже од две недеље не одговара на позиве из Немањине 11.

“Ако се неки појединци труде да одређена предузећа буду потпуно затворена према ресорном министарству, да не достављају извештаје, да не одговарају на позиве и дописе, онда то говори да имају нешто да сакрију. Недопустиво је да директори гасних предузећа посредно шаљу поруке да им директор ‘Србијагаса’ забрањује да дођу на састанак”, каже министарка Зорана Михајловић.

За савет како да се евентуално разреши сукоб са Михловићевом, Бајатовић није консултовао страначког лидера, сведочи управо Ивица Дачић.

“Он није тражио никакву помоћ, нити министарка Зорана Михајловић, немам шта ја о томе да причам – то треба да се превазиђе, ако може”, каже Ивица Дачић.

А не може, каже, Дачић да се полемише да је то нешто више од критике у пословању. Иако неће да се меша у рад Владе, ситуацију би, каже, разрешио другачије.

“Ја нисам такав човек и не бих то никад урадио, па ја нисам тај ниво да се тиме бавим, ја се бавим стратегијом и државним питањима, а ко ће кога да избаци и да зове на састанке – па то нек решавају они који воде те извршне органе”, рекао је Дачић.

Председница Владе је спорни састанак пре две недеље видела као неспоразум који ће се решити. Као јако добру оценила је сарадњу са првим човеком “Србијагаса”. Веровала је да ће наћи начин да сарађују заједно. Сада подршку упућује чланици свог кабинета.

“Пуну подршку потпредседници Владе и министарки Михајловић у свему што ради, она је заиста изузетно посвећена свом послу у том сектору – тај сектор је један од најважнијих за наш даљи економски развој”, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Зарад развоја, министарка Михајловић најављује смене у предузећима за које је задужена.

“То свакако јесте тема у овом тренутку о којој дискутујемо у оквиру Владе Србије, неки ће бити замењени, неки неће, једино што ми је важно – да та јавна предузећа раде у интересу Србије и свих грађана”, каже Брнабићева.

У међувремену, Влада је предложила закон којим банкама даје гаранције вредне 55 милиона евра за кредит “Србијагаса”.

Сврха задуживања је изградња гасовода од границе са Бугарском до границе са Мађарском и другим суседним земљама преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here