Поштовани мандатару: Хоће ли ће све остати исто, само више неће бити ДПС-а?

Поделите:

Поштовани мандатару и будући премијеру Владе Црне Горе, господине Кривокапићу

Желим овим путем да Вам се обратим. Не замјерите на слободи, што узех за право да то урадим. Немам намјеру да ћутим, као што ни све ове године нисам. Колико сам могао, знао и колико ми је Бог моћи подарио, борио сам се против ДПС-а и његовог врховног вође Мила Ђукановића. Што мишљу кроз перо и ријеч, тако и тијелом кроз протесте, сузавце, хапшења и сву ону тортуру коју сам пролазио и не само ја, већ цијели наш народ за све ове године тираније. Подржао сам и Вас, у кампањи и вашој борби и доприносу за слободу, наше куће, Црне Горе.

Али за ту владу коју најављујете ја нисам гласао, нити је подржавам. Не зато што мени сметају „експерти“, мада гдје су они били док је народ  гутао сузавац или док су хапшени и пребијани наши грађани. Зашто се све ове године ти „експерти“ не побунише против ДПС-а и не дигоше глас. Зашто не иступише јавно да критикују онакав режим (част изузецима ако се такви нађу у Влади ЦГ). А ко од вас себи даде моћ да он мјери и одређује ко је експерт а ко не. Ја сам гласао за људе који су се својим залагањем доказали као борци против ДПС-а, ма колико та њихова борба кратко трајала. Не смета мени ни што сте уклонили лидер ДФ-а, као и цијели ДФ из владе, можемо им Ви и ја сад хиљаду мана наћи. Али свако од њих је стајао уз народ и борио се против режима, а ви данас не дјелујете као неко ко им то признаје, док код мене због тога имају велико поштовање. Не замјерам ни то што сте заборавили ону армију младих људи која вас је пратила и подржавала док сте кампању водили, а коју вам је омогућило ДФ, СНП, Уједињена и друге партије коалиције “За будућност Црне Горе”. Па сада дјелујете некако близи УРИ него нама који смо Вас гласали.

Али вам замјерам, ја лично, што сте пред тајкунима поклекли. Што сте нас Србе у борби уздигли а у миру опет другоме у руке предали. Замјерам вам што подијелисте ресоре, па после интервјуа Жарка Ракчевића на телевизији Вијести, оно што сте Ви одлучили, промијенисте. Зар ће се ваше дјело и ријеч тако мијењати под притисцима моћника у Црној Гори? Замјерам Вам и то што не изађосте и не рекосте колико је ко уступака учинио, да би Ви сада могли да на миру креирате владу. Да ли вама више вриједе и значе Жарко Ракчевић, Мишко Перовић, Жељко Ивановић и други, који Вам преко своје приватне партије диктирају услове, од нас 133.267 који Вас гласасмо? Ја се надам, али не вјерујем, да ваша влада неће бити по оном принципу, сјаши Курта да узјаше Мурта.

Ако су Вас уцијенили или вам запријетили да ће са ДПС-ом па нека иду, нека сами носе свој крст, ако код њих има неки нови Пајовић, Џаковић или сличан. Борићемо се и даље али нас уцјењивати нико неће. Ако им сметају Срби или српски политичари у Црној Гори онда нека владу праве са криминалцима. Ексер у политички ковчег оваквог ДПС-а закуцаћете овом владом али у исти ковчег ћете ставити и Србе у Црној Гори. Зато што оног дана када нам не буде сметало све оно из оног споразума нисмо више они који се боримо, већ они који прихватимо. А када прихватимо, разни тајкуни ће од нас правити све оно што им буде одговарало. Нисте, господине Кривокапићу  ви побиједили, побиједио је Српски народ. Свиђело се то неком или не. А Ви сте представник тог народа. Молим Вас да се тако и понашате. А то је лако, непристајањем на уцјену.

Ако од Вас то тражи “Запад” онда нека пошаљу неког Американца, Британца, Њемца или другог да нам судбину кроји. Ако смо већ колонија, да знам чија смо и од кога се требамо ослобађати. Немојте Ви бити играчка у њиховим рукама, ја нисам ничија марионета а Ви представљате мене и оне који су вас гласали.

Слушао сам и наслушао се да неће бити реваншизма и ћутао до данас. Па се сад питам да ли то подразумијева и оне људе који су преко партијских веза долазили на позиције, док су поједини склањани. Можда су све радили по правилу и како треба, али су до тих позиција дошли и ако је од њих било стручнијих и квалификованијих. Да ли неће бити реваншизма ни према тајкунима, који су преко одређених партија у новој власти оваквом владом заштитили своје интересе?

Хоће ли ће све остати исто, само више неће бити ДПС-а?

Жао ми је што ћу ово рећи али после ваше експертске владе сматра да ће се на следећим изборима вратити ДПС са неким новим кадровима и истом политиком. И као такав ће бити подобан неким партијама које данас чине власт. А да ће Срби бити опозиција. Јер коме треба у влади онај који није покоран, а Срби у Црној Гори то никада нису били. Ја се искрено надам да гријешим и да сте Ви у праву. Ако то увидим и прије тих 200 дана, јавно ћу се извинити због овог обраћања. Али ако будем у праву и мјесто једних тајкуна ову земљу преузму други, сматраћу да сам по први пут свој глас дао погрешном човјеку преносе Погледи.

Јанко Плавшић

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here