ПОТВРДА ИЗ ХАГА: ЗАПАД ПОМАГАО ТЕРОРИСТИМА ДА СТВОРЕ ДРЖАВУ

Поделите:
ВЕЋ сам почетак процеса против некадашњих лидера тзв. ОВК пред Специјалним судом у Хагу још једном је потврдио оно што Србија покушава да докаже већ две деценије: лажна косовска држава изграђена је на криминалу и злочинима, и то не само уз “жмурење” међународне заједнице, већ уз њену свесрдну помоћ. Да ствари буду још парадоксалније то су, износећи своју одбрану, лично потврдили Хашим Тачи и Јакуп Краснићи!

Тако, укратко, саговорници “Новости” оцењују њихова прво појављивање пред судом, у којем су се, између осталог позивали на хвалоспеве америчких званичника, укључујући и будућег председника САД Џозефа Бајдена, за кога је Тачи “Џорџ Вашингтон Косова”. Краснићи је отишао и корак даље, тврдећи да без САД, ЕУ и УН никада не би могли да ослободе Косово и формирају државу.

Фото: Принтскрин

А ту државу, како тврди оптужница против злогласне четворке ОВК у којој су поред Тачија и Краснићија и Кадри Весељи и Реџеп Сељими, изградили су људи који се терете за злочине против човечности, 98 убистава, прогоне, мучења, киднаповања, најмање 416 незаконитих притварања, нехумане поступке…

На шокантну одбрану Тачија, у којој се позивао на речи Бајдена, али и бившег сенатора Боба Дола (за Тачија рекао да је одиграо битну улогу у Рамбујеу и створио младу “мултикултуралну и толерантну земљу”) одмах је реаговао тужилац. Он је најавио да ће сви ти које је одбрана цитирала бити позвани у судницу да објасне да ли су, када су износили ове хвалоспеве, били упознати са доказима о десетинама људи који су страдали.

Бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за “Новости”, да су Бајден и остали у делиријуму победника у Хладном рату дозвољавали себи свакакве изјаве, па чак и то да оно што је чист тероризам проглашавају за ослободилачки рат, дајући му подршку без граница:

БРИСЕЛ: ОВО ЈЕ БЕСМИСЛИЦА!

ПОРТПАРОЛ високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ Ђозепа Бореља Петер Стано није желео директно да коментарише изјаву Јакупа Краснићија, да је ОВК заједно са ЕУ стварала тзв. државу Косово.

– Не коментаришемо разне коментаре садашњих или бивших званичника, посебно не како су дате током текућих судских поступака – одговорио је јуче Стано на питање “Новости”.

Упитан да ипак одговори да ли је ЕУ сарађивала са ОВК на стварању тзв. државе Косово, без обзира на изјаве Краснићија, Стано је поручио:
– Та тврдња је таква бесмислица да не заслужује чак ни “без коментара”.Г. Ч.

– Сада се Тачи и остали бране позивајући се на своје пријатеље, доводећи суд у тешкоћу, јер је логично да и они буду позвани на сведочење. Ту су, нажалост, и УН и Савет безбедности, који је у бројним резолуцијама много жешће критиковао српске снаге због прекомерне употребе силе него ОВК. Односи снага на светском нивоу били су крајње неповољни по нас, били су на страни ОВК јер је он служио и америчком циљу да се ослаби и уништи Србија.

По мишљењу Јовановића, суђење пред Специјалним судом може да има две последице. Једна је да опет служи америчком интересу да се овај слој, како каже Јовановић, тзв. шумских људи који се уздигао до државништва и почео да смета политици САД на Балкану преко суђења компромитује, провуче кроз блато. Друга је, сматра наш саговорник, да Американци желе да натерају косовску јавност да буде реалнија у сагледавању врховног циља њиховог отпора Србији, да то не треба неизбежно да буде независност која је пала на испиту, није се показала ни државотворном ни животворном пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here