Савез за Србију и њихов програм

Поделите:

Савез за Србију за сада чине Демократска странка (Зоран Лутовац), Народна странка (Вук Јеремић), Левица Србије (Борко Стефановић), Здрава Србија (Милан Стаматовић), Заједно за Србију (Небојша Зеленовић), Покрет за преокрет (Јанко Веселиновић), Синдикат Слога (Жељко Веселиновић).

Како пише Недељник у броју 341-342 чекају се Двери (Бошко Обрадовић), као и Демократска странка Србије (Милош Јовановић), која може да се прикључи касније.

Иницијатива за стварање опозиционог блока је кренула од Драгана Ђиласа.  Ово је реакција на њихов програм

Ја сам обичан грађанин или боље рећи необичан грађанин или још тачније особа са посебним потребама или како је правилно да се каже oсоба са ограниченим могућностима која се у стално среће са безброј проблема у свакодневном животу, мислим да ми то даје за право да анализирам програм „Савеза за Србију у 30 тачака, који је објављен у „Недељнику“број 341-342  Моји коментари ће бити писани испод сваке тачке и биће подвучени

 1. Изградња демократског, уређеног и праведног друштва и владавине права по највишим европским стандардима.
  Бесмислене фразе, уређено и праведно друштво је уништено приватизацијама које је спровела Демократска странка.
 2. Стварање услова за фер и поштене изборе, без притиска на бираче, без куповине гласова, и без коришћења државних ресурса за страначке интересе. Уређње јединственог бирачког списка. Измена изборног система, модернизација  спровођења изборног процеса увођењем електронског гласања и видео надзора уз забрану уношења мобилних телефона на свим бирачким местима, формирање надзорног одбора НСРС, прописивање прецизних надлежности изборних комисија, прецизирање надлежности РЕМ-а у контроли предизборних кампања уз равноправан третман свих учесника у изборима. Процесуирање виновника свих досадашњих изборних манипулација.
  А шта је био сигуран глас ДС-а? Да ли су ти сигурни гласови обезбеђивани обећањима неких привилегија или на лепе очи? Друштво које сада захтева јединствени бирачки списак је имало 12 година да то направи па није. Зашто то нису направили? Зато што им је одговарали  хаотични бирачки  спискови. Идеја да се убаце надзорне камере је фашистичка благо речено и лицемерно је позивати да се забрану уношења мобилних телефона, а у исто време захтевати надзорне камере на бирачким местима. Да ли ће електронско гласање да буде безбедно? Како ту спречити варање.
 3. Остваривање пуних медијских слобода, заустављање притисака извршне власти на медије, гарантовање грађанима права на правовремено, објективно, потпуно и непристрасно информисање, са посебном пажњом на заштиту грађана од стварања медијске атмосфере линча, сензационализма, лажних вести, као и заштиту од даљег загађивања медијског простора непримереним садржајима и ријалити програмима. Остваривање пуне независности и непристрасног информисања јавних медијских сервиса.
  Ни слова како ову да се уради. Све док постоји два удружења новинар УНС и НУНС док се на ФПН-у предаје новинарство како се предаје, све док непостоји надзорно тело за новинарску коректност, и све док не постоји могућност да се некима трајно забрани рад у новинарству нема нам напредка
 4. Борба против политике сиромаштва коју спроводи власт у Србији држећи плански грађане на рубу егзистенције, као и солидарна заштита угрожених породица.
  Зар није требало да се каже да ће да се залажу за државу благостања уместо борбе против сиромаштва?
 5. Залагање за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово”.
  Већина у која предлаже овај програм је већ била на власти и самим тим да покаже своје идеје око Косова и Метохије, пошто је политика око КиМ била неуспешна од 2000. до 2012. Зашто би то било другачије када они поново преузму власт?
 6. Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о Косову и Метохији, у постојећим недемократским условима.
  Али преко два референдума и ЕУ а пре тога о статусу КиМ ова власт може да падне. Зашто се бежи од референдума кад је он дивна прилика да се људи који су у опозицији уједине и гласање доживе као референдум о власти и то би могло да мотивише људе да гласају на референдуму без обзира да ли су заинтересовани за питања Косова и Метохије или ЕУ.
 7. Очување независности и суверености Србије, изградња достојне позиције наше земље на међународној сцени.
  Није ли уставна обавеза сваке власти да чува независност и сувереност Србије? Зашто није поменут територјални интегритет? Да ли опозиција спрама даље распарчавање Србије?
 8. Доношење, разрада и примена мера породичне политике за повећање наталитета, кроз програме за подршку младима, који ће укључивати стамбени додатак за младе брачне парове, стипендије за младе таленте, као и подстицаје за младе предузетнике. Стварање услова за останак младих у земљи и омогућавање повратка што већег броја оних који су отишли из Србије.
  Одакле ће да се обезбеди новац за ове мере? Све ово је јако скупо и нема шансе да бивши ДС-овци ово испуне
 9.  Спровођење нове економске политике, која ће се базирати на већим јавним инвестицијама, подршци домаћим предузетницима и елиминисању партократије из јавног сектора. Стопирање даљег привилеговања страних инвеститора и тренутног економског модела који се заснива на фаворизацији увоза, експлоатацији јефтине домаће радне снаге и јефтиних сировина. Спровођење свеобухватне заштите корисника банкарских услуга, кроз спречавање остваривања екстрапрофита пословних банака неправедним и додатним оптерећивањем грађана и привреде.
  А јесу ли аутори платформе предлагали ово и кад су били на власти, заједно са Ђинђићем, Тадићем и Динкићем то јест онада када је ДС била власт?Зашто се ниу бунили када је Ђинђић спроводио приватизацију онако како ју је спроводио.
 10. Укидање постојећег и доношење новог закона о раду у складу са највишим европским стандардима заштите радника и конвенција Међународне организације рада, као и обнова свеобухватног социјалног дијалога.
  Бивши и садашњи ДСовци ће да укину закон о раду који је својевремено донео ДС, и донеће бољи закон?
 11. Заустављање продаје националних ресурса и стратешких државних компанија, као и увођење професионалног менаџмента у јавна предузећа и предузећа у већинском државном власништву.
  Шта значи фраза професионални менаџери? Да неће то да буду јунаци који су завршили менаџмент на Мегатренду?
 12. Образовање као врхунско јавно добро мора бити квалитетно и доступно свима. Увођење обавезног средњошколског образовања и укидање дуалног образовања. Забрана рада у јавном сектору свима који су купили или фалсификовали диплому.
  Обавезна средња школа је промашена идеја. Зашто?После завршене средње школе сви ће да помисле да су рођени за факултет.А како ће да се докаже да је нко купио диплому. Зашто нису поменути партијски функционери који су од 5,октобра 2000. пеглали биографију кроз стицање магистратуре/мастера или доктората на ФПН-у?
 13. Успостављање независног судства и самосталног тужилаштва ослобођеног утицаја извршне власти. Лакши и ефикаснији приступ грађана правди. Укидање неправедног система јавних извршитеља.
  Све и да је судство независно и тужилаштво професионално, ако су закони лоши они ништа не могу да ураде.
 14. Оштра борба против криминала и корупције, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију по угледу на румунски модел, незастаревање кривичних дела потеклих из процеса приватизације.
  Да ли ово значи да ће људу блиски Ђинђићу а који су се због тога обогатили, или који су стекли богатво захваљујући чланству у ДС-у?Мислим да неће, јер би предмет истраге специајалног тужиоца могли да буду сви они бивши функционери ДС-а који су чланови „Савеза за Србију“
 15. Лустрација свих који су злоупотребили јавне функције и државне ресурсе. Хитно доношење закона о пореклу имовине, који ће се примењивати на све јавне функционере од 1990. године до данас.
  О лустрацији се до сад безброј пута говорило, а ништа се није направило. Зашто би овај било другачије?
 16. Заштита стечених права грађана и забрана њиховог укидања. Враћање противуставно отетих пензија грађанима на стечени ниво, уз надокнаду свих претходних умањења. Заштита угрожених категорија становништва са посебном пажњом на побољшање положаја ратних војних ветерана и радника оштећених кроз процес приватизације.
  Ово су бајке, напросто због тога што ДС чији су функционери били или јесу сада, а у исто време су део „Савеза за Србију“а при томе сви знамо да је катастрофална приватизација спроведена док је ДС био на власти, да је ДС јако темељно радила на уништењу војске, па се поставља питање, како они који су одузели радницима посао, имају образа да бестидно тврде да ће да се боре за права радника…
 17. Остваривање друштва пуне равноправности жена и мушкараца у коме ће бити једнако плаћени за исти посао, имати једнаке шансе за запошљавање, напредовање и започињање приватног посла. Стварање механизма за спречавање директне и индиректне дискриминације по било ком основу.
  Као човек који има церебралну паралозу и који је због исте много пута био дискриминисан, подржавам ову тачку.
 18. Изградња суштинске самоуправе. Непосредно изјашњавање грађана о томе како ће бити инвестиран новац од пореза на имовину, у местима у којима они живе. Изградња комуналних система који ће грађанима пружати најквалитетније услуге, по најповољнијим ценама.
  За овако нешто је потребан пристанак свих политичких структура. Швајцерски модел референдума. Шансе да се ово деси су никакве јер би политичари на власти у локалу остали без пара…
 19. Запошљавање у јавном сектору искључиво на основу јавног конкурса и испуњавања стручних критеријума.
  Уопште није објашњено ко ће да утврђује критеријуме? Можда неки будући функционер који је завршио Мегатренд…
 20. Побољшање квалитета и доступности здравствених услуга и доношење нове стратегије за унапређење јавног здравља, са посебним освртом на мере за борбу против болести зависности. Против ГМО.
  Подржавам, јер ма колико здравствени систем био добар он треба да буде још бољи.
 21. Неговање најбољих вредности наше традиције и културе, уз стратешки приступ развоју културне политике и заштити ћирилице.
  Ово је проблематично, зато што мирише на кинеску културну револуцију
 22. Заштита права и интереса, као и побољшање положаја српског народа у региону и дијаспори. Неговање и развој посебних веза са Републиком Српском.
  Није јасно каква још права могу да се понуде Републици Српској кад је њен председник Милорад Додик гласао на локалним изборима у Београду
 23. Заштита права националних мањина по највишим стандардима.
  Да ли постоји национална мањина у Србији која није заштићена? Наравно да не
 24. Подстицање и развој спорта и услова за вођење здравих начина живота, нарочито код деце и омладине. Борба против хулиганизма и насиља у спорту.
  Спорт кошта. Да ли ми имамо уопште стратегију које спортове да развијамо а које не? Зашто само борба против насиља у спорту? Кад је било које насиље на било ком месту недопустиво
 25. Побољшање услова рада и друштвено-материјалног положаја запослених у здравству, просвети, науци, култури, војсци и полицији.
  Просветни радници су једни од главних криваца за пропаст нашег друштва и уопште нису заслужили повећање плата
 26. Партнерство државе и домаће пољопривреде. Обнова и развој села, спровођење политике реалног субвенционисања домаћег пољопривредника. Противљење продаји државног земљишта.
  Зашто није објашњено шта ће да се ради са државним земљиштем  ако неће да се продаје. Зашто је у тачки наведена реч противљење а не реч забрана
 27. Плански приступ развоју инфраструктуре и осавремењивању саобраћајница и путних мрежа за речни, друмски, железнички и авио саобраћај.
  Ко ће да донесе ту стратегију? Да ли предлагачи имају стручњаке за то?
 28. Развој енергетике, рударства и обновљивих извора енергије уз заштиту животне средине и поштовање највиших еколошких стандарда.
  Шта значи развој рударства?Отварање нових рудника?Да ли се предвиђа градња хидроцентрала? Одакле нам паре за све то?
 29. Увођење системских мера подршке и подстицаја туристичких услуга и капацитета Србије.
  Уопштено и безначајно фразирање.
 30. Подстицај иновацијама у циљу омогућавања интензивнијег присуства на тржишту дигиталне економије.
  Није јасно какве су иновације потребне, пре би се рекло да је за ово потребан већи број програмера

Шта на крају може да се каже о програму. Ово је списак општих жеља без конкретних мера за промене стања у нашем друштву. Ова и оваква опозиција не треба ни да постоји јер је бескорисна, и због тога ће бити тешко кажњена од стране грађана на следећим изборима.

Бошко Јовановић

сербимолот.рф

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here