Србија нема амбасадоре у више од 40 држава

Поделите:

Дуго се није догодило да Србија има толико упражњених места у амбасадама и конзулатима. Kако сазнаје Блиц, постоји и разлог за то. Одлука врха власти је била да се око 30 амбасадора и конзула повуче пред изборе, а да се одмах након избора и формирања нове владе именују нови. Саговорник Блица каже да постоји план.

“Великом броју амбасадора мандати су истекли, па је одлука била да се они врате у земљу почетком ове године, што је и учињено”, наводи извор из врха власти.

Србија нема шефове дипломатско-конзуларних представништава у 27 амбасада, једној међународној мисији, у 10 генералних конзулата и три културно-информативна центра. Између осталог, амбасадоре немамо у Бразилији, Загребу, Kанбери, Kиншаси, Лусаки, Минску, Њу Делхију, Ослу, Пекингу, Прагу, Рабату, Сеулу, Скопљу, Тел Авиву, Тирани, Токију, Триполију… Такође, генералне конзуле немамо у Бањалуци, Мостару, Херцег Новом, Солуну, Минхену, Штутгарту, Цириху, Њујорку и Чикагу, као и у сталној мисији при Уједињеним нацијама у Њујорку.

“Постоји план, као и предлози за поједине амбасаде, и то ће бити велики посао који чека председника Александра Вучића и будућег министра спољних послова Ивицу Дачића или евентуално неког ко ће га на том месту наследити”, наводи извор Блица из врха власти.

Занимљиво је и да има осам амбасадора којима је мандат истекао, а за које није покренут поступак опозива. Реч је о амбасадорима у Лисабону, Шангају, Буенос Ајресу, Џакарти, Атини, Дохи, Бејруту и Бриселу.

И почетком године актуелни шеф дипломатије Ивица Дачић у више наврата је говорио на ову тему. Он је рекао да су на последној седници Владе у 2019. години опозвани сви амбасадори и генерални конзули којима је истекао четврогодишњи мандат.

“Сада више немамо никога коме мандат траје дужи од четири године”, рекао је Дачић и додао да то значи обавезу да се у наредном периоду именују нови амбасадори. Министар је подсетио да нико није смењен већ је тој групи шефова дипломатско-конзуларних представништава истекао мандат.

Марко Ђурић, бивши директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, именован је на последњој седници Владе Србије за амбасадора у Вашингтону. Чека се агреман и да прође припрема, па би Ђурић могао да ступи на дужност за два до три месеца. Након Марка Ђурића, који је именован за амбасадора у Вашингтону, очекују се и друга именовања.
Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here