У потрази за бољим животом: Више од пола милиона Албанаца са Космета поседује српски пасош

Поделите:

Како пишу албански медији, број Албанаца са Косова и Метохије који поседују српски пасош расте из године у годину. Према подацима Секретаријата за миграције у Швајцарској  само у овој земљи  тренутно живи 100 000 Албанаца са Космета који поседују српски пасош, док се процењује да их у осталим земљама Западне Европе, углавном Француској, Италији, Белгији, има око 500 000. Иако је прошло десет година од једнострано проглашене независности тзв. Косова, како преноси приштински ”Зери”, све више косметских Албанаца напушта тзв. Косово, а један од лакших начина да стигну до земаља ЕУ, јесте да изваде српски пасош. На овај корак се одлучују углавном млади људи, који имају између 18 и 35 година.  Реџеп Сељими из радикалног албанског покрета ”Самоопредељење” објашњава да је тешка економска ситуација натерала тзв.Косоваре да се одрекну нечега за шта су били спремни да дају живот.

”Веома је тужно кад помислите да људи који су били спремни да жртвују много и умру за ову земљу,напуштају Косово и одустају.”, оцењује Сељими за приштински ”Зери”.

М. Ћурчић, Видовдан

 

Поделите:

2 Коментари

  1. Класична дезинформација на окупираном Космету никада није било преко пола милиона Арнаута, исти сто година лажирају пописе. Током деведесетих година двадесетог века вршена су истраживања на основу промета прехрамбених производа утврђено је да их има око пола милиона. Слична ситуација са лажирањемрезултата је у Македонији.

  2. Јесте, ал што више иду то је боље за нас, а друго како су Шиптари окупирали КиМ много њих је из Македоније па и Албаније покуповало земљу на Космету од оних Шиптара који су је отели Србима само нека се селе и беже

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here