УДАРАЈУ НА СРБИЈУ ДА ПРИКРИЈУ ЗЛОЧИНЦЕ: Шта се крије иза заједничке акције Приштине и Тиране против наше државе и званичника

Поделите:
У ПОКУШАЈУ да одбране неодбрањиво и оправдају злочине које су некадашње вође тзв. ОВК чиниле на Косову и Метохији, албански лидери у Приштини и Тирани поново збијају редове и устремљују се против Србије и њених званичника.

Ова очигледно смишљена и синхронизована акција против наше државе, поново је разгорела и пламен опасних великоалбанских аспирација, на који из међународне заједнице упорно нема никакве реакције. Наиме, након што је оптужио Београд да хоће да изазове нови рат и тражио да НАТО интервенише, лидер “Самоопредељења” Аљбин Курти јавно се заложио за пакт против Србије, односно позвао све да се уједине у борби против наше земље. Прикључио му се и албански премијер Еди Рама, који је подржао ОВК и Хашима Тачија, оптуженог за страшне злочине против човечности, киднаповања, мучења, убиства…

Последњи скандалозан захтев који стиже из Приштине јесте да Специјални суд у Хагу, пред којим се тренутно води процес против четворке ОВК – Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, позове на одговорност и српске функционере, укључујући шефа парламента Ивицу Дачића.

Тачније, министар рада лажне државе Скендер Речица рекао је да је време да се са правдом суочe Дачић и “они који су осмислили и извршили геноцид на Косову”. Истовремено, секретар Социјалдемократске иницијативе НИСМА Биљал Шерифи затражио је од председнице Специјалног суда Екатерине Трендафилове да разјасни да ли се припремају оптужнице против српских представника и позвао тај суд у Хагу да саслуша и Дачића, Радомира Марковића и друге.

Дачић је на то имао више него јасан одговор.

– Разумем њихову нервозу, нису очекивали да ће њихови злочини бити процесуирани. Прошло је време њихове прве љубави са неким западним земљама. Време је за правду за српске жртве – каже Дачић за “Новости”.

ДЕКЛАРАЦИЈА О ГЕНОЦИДУ

КОСОВСКИ Албанци на све стране покушавају да скрену пажњу са процеса у Хагу, па је тако представник покрета “Самоопредељење” у Албанији Ељвис Хоџа, покренуо иницијативу да парламент у Тирани усвоји декларацију којом се осуђује “српски геноцид на Косову”. Наши саговорници кажу да је и овај потез покушај превентивног деловања, да се лоптица још једном пребаци у наше двориште, јер је неминовно да ће се током суђења у Хагу отворити и питање места и улоге Албаније у дешавањима на КиМ током 1999.

Он је подсетио да је председник НИСМА Фатмир Љимај, према тврдњама самих Албанаца из ОВК, браће Мазреку, лично учествовао у убиству и мучењу Срба у Клечки. Додаје и да је срамотно да његова партија скреће пажњу са суђења за злочине ОВК против Срба, као и да цео свет сада види какве су злочине починили против припадника нашег народа.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за “Новости”, да су се албански терористи и сепаратисти први пут суочили са правном одговорношћу и отуда овакве нервозне реакције и из Приштине и из Тиране:

– Они нису навикли да буду позивани да положе рачуне за све што су чинили. За њих је увек Београд био тај који је изложен притисцима разних врста. Ово су очајнички потези некога ко се до сада понашао као размажено дете, коме се све толерише.

Спрега Приштине и Тиране у овим последњим покушајима да се оцрни Србија, по Анђелковићу, није никакво изненађење. Он подсећа да Рама кад год му је лоша политичка ситуација код куће и слаб рејтинг, “удара” на Београд.

Дејан С. Милетић, из Центра за проучавање глобализације, каже, за “Новости”, да лидери Албанаца очигледно покушавају да се Србија, уместо у офанзивну позицију, доведе у дефанзивну, и у ситуацију да се стално од нечега брани.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here