БРУКА: Бивши потпредседник владе Војводине Јешић мисли да је Војводина постојала 1918.

Поделите:

Посланик ДС и бивши потпредседник Владе Војводине, Горан Јешић не зна историју Војводине.

Јешић је овим твитом показао не само да не познаје историју Војводине и Србије већ и да је аутономаш који не признаје Србију у њеним границама.

Никаква Војводина није постојала 1918. Српско Војводство је укинуто у 19. веку, оно што се припојило Србији, а не Краљвини СХС, како тврди Јешић није била Војводина, већ регије некадашњег Српског Војводства, које су се налазиле у Аустроугарској до 1918.

У организацији Српског народног одбора из Новог Сада сазвана је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, која 25. новембра 1918. године у Новом Саду проглашава отцепљење ових региона од Угарске и њихово присаједињење Краљевини Србији.

 

Дан раније, 24. новембра, на збору месних одборника Народног већа у Руми, најављено је да ће се Срем непосредно присајединити Србији у случају да не дође до уједињења Југословена. Збор је у Нови Сад упутио делегацију која је тамо доставила поменуту резолуцију.

Дана 1. децембра 1918, проглашено је уједињење Краљевине Србије (у чијем саставу су тада већ били Банат, Бачка и Барања, као и Срем) са Државом Словенаца, Хрвата и Срба и формирање нове јединствене државе под називом Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца, касније познате као Краљевина Југославија, а 1919. године је ново краљевство (са територијом данашње Војводине у свом саставу) и међународно признато.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here