BRUKA: Bivši potpredsednik vlade Vojvodine Ješić misli da je Vojvodina postojala 1918.

Podelite:

Poslanik DS i bivši potpredsednik Vlade Vojvodine, Goran Ješić ne zna istoriju Vojvodine.

Ješić je ovim tvitom pokazao ne samo da ne poznaje istoriju Vojvodine i Srbije već i da je autonomaš koji ne priznaje Srbiju u njenim granicama.

Nikakva Vojvodina nije postojala 1918. Srpsko Vojvodstvo je ukinuto u 19. veku, ono što se pripojilo Srbiji, a ne Kraljvini SHS, kako tvrdi Ješić nije bila Vojvodina, već regije nekadašnjeg Srpskog Vojvodstva, koje su se nalazile u Austrougarskoj do 1918.

U organizaciji Srpskog narodnog odbora iz Novog Sada sazvana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu proglašava otcepljenje ovih regiona od Ugarske i njihovo prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

 

Dan ranije, 24. novembra, na zboru mesnih odbornika Narodnog veća u Rumi, najavljeno je da će se Srem neposredno prisajediniti Srbiji u slučaju da ne dođe do ujedinjenja Jugoslovena. Zbor je u Novi Sad uputio delegaciju koja je tamo dostavila pomenutu rezoluciju.

Dana 1. decembra 1918, proglašeno je ujedinjenje Kraljevine Srbije (u čijem sastavu su tada već bili Banat, Bačka i Baranja, kao i Srem) sa Državom Slovenaca, Hrvata i Srba i formiranje nove jedinstvene države pod nazivom Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije poznate kao Kraljevina Jugoslavija, a 1919. godine je novo kraljevstvo (sa teritorijom današnje Vojvodine u svom sastavu) i međunarodno priznato.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here