Danijela Loidolt: HIMALAJSKA SOL I DRUGE BAJKE

Поделите:

“Himalajsku sol” je popularizirala ezoterika.
Neki je još nazivaju “sol iz Lahora”, no ovdje se radi o čistom zavaravanju potrošača.
Pozivanje na Himalaje (dok je solana u Punjabu) – najvišeg kraja na svijetu (Karakorum masiv) je marketinški uspješno, a ezoterički značajno.

I kao što je njemački sud u svojoj presudi naglasio:
“Prosječni potrošač povezuje Himalaje sa idejom planine sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu. On zamišlja snijegom pokriveni masiv ne znajući da je solana u Punjabu udaljena 200 km i u nizini. Potrošač to ne može znati, tim više što se u engleskom tekstu spomije Aleksandar Veliki, Karakorum i Kašmir, konkretno Hindukuš. Jedan dio soli koja se prodaje pod etiketom “Himalajska sol” dolazi iz Poljske.”

 

Popularnosti Himalajske soli je doprinijeo Peter Ferreiras (pseudonim Peter Druf) u listopadu 2001. svojom knjigom “Voda i sol – Izvori života” u kojoj se ta sol predstavlja kao svemogući lijek za civilizacijske boesti. On to pravda informacijom da ova sol sadrži 84 kemijskih elemenata koliko ih ima u ljudskoj krvi i da sadrži ste “energetske vibracije” kao čovjekov organizam. Sve to u toj knjizi potvrđuje „Institute of Biophysical Research“ sa sjedištem u Las Vegasu. Institut koji nikada nije postojao.
ISTINA je – da je Peter Ferreiras vlasnik firme “Lichtkraft”, firme koja je najveći distributor Himalajske soli. Zato je knjigu napisao pod drugim imenom.

Bavarski Državni zavod za zdravstvo i sigurnost hrane je istražio 15 vrsta Himalajske soli i u njima našao samo 10 elemenata.
2006. je Tehničko sveučilište Clausthal u Njemačkoj također istražilo Himalajsku sol.
I oni su našli samo 10 elemenata. Njihov rezime:
“Ova se sol u svojem kemijskom sastavu ne razlikuje nimalo od svih drugih prirodnih kamenih soli. Jedina razlika naspram poznatih kuhinjski soli je da sadrži više nečistoće.”

Udruga nezavisnih zdravstvenih savjetnika:
“Himalajsku sol prodavati kao “bogatu mineralima” je naprosto pogrešno usmjeravanje potrošača.”

Usprkos svojoj prosječnosti se Himalajska sol prodaje po 20 x višoj cijeni od konvencionalne kuhinjske soli.-.
Eko-Test i njemačka Zaklada za analizu robe na tržištu to definira najuspješnijom obmanom potrošača.

Toliko! A vi i dalje kupujte Himalajsku sol.

Danijela Loidolt
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here