О “лажној помоћи” Француске српској војсци у Првом светском рату

Поделите:

Знам да вас ништа неће спречити да делите говна о “лажној помоћи Француске” са седмице.ме, интермагазина и сличних србин.инфо-а али нема везе имам алтруистичку потребу да едукујем пучанство које је прескочило основну школу, па ћемо редом.

Артиљеријска муниција током Колубарске битке је стигла из Грчке на инсистирање Француске. КалибарМуниција је била различита јер топови грчке и српске војске нису били исти. Да се пошаљу из Француске није било времена пошто би стигли за месец дана, што значи п р е к а с н о.

Калибар је био исти али су топови били различити, зато је и муниција морала да се прерађује у Крагујевцу и шаље на фронт, стигла из Солуна пругом.

Друга ствар, повлачење преко Албаније на Крф. Првобитни план је био да се крене у контраофанзиву и спајање са савезницима у Македонији, али су у Грчкој биле само две дивизије, остатак снага стигао прекасно. На Косову закопано сво тешко наоружање и кренуло се преко Албаније.

Италијани су били изузетно непријатељски настројени, Енглези су мислили да смо пропали, и само су Руси и Французи били заинтересовани за спашавање српске војске.

Французи су без дозволе Грчке окупирали Крф и натерали Италијане да војску пребаце на то острво. Првобитни план је био да се извуче 20000 људи, и искључиво захваљујући Французима је спашена малтене комплетна војска која се извукла на албанску обалу.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here