Ако сте добра особа, можете да оболите од ове болести!

Поделите:

Ваш карактер говори много и о вашем здрављу.

Веровали или не, од ваше личности може да зависи који здравствени проблеми ће вас задесити, установили су научници са Универзитета Нотингем и Kалифорнија, као и њихове колеге из других делова света.

На пример, неуротични појединци имају већи ризик од срчаних болести које заправо изазива анксиозност. Екстроверти, пак, чешће оболевају од различитих упала.

Истраживачи из Ирана проучили су 160 пацијената који пате од синдрома иритабилних црева и открили су да је код њих ниво неуротичности и савесности виша него код других болесника који не пате од тог синдрома, пише Дејли Мејл.

Људи који имају проблема с мигренама чешће су под стресом, осетљивији су на њега, не знају како да се опусте и више су раздражљиви. И они су били неуротичнији од других људи, показало је истраживање стручњака са Универзитета у Минхену.

Ево како поједине особине могу да утичу на ваше здравље:

Екстровертност

Екстроверти су позитивни људи, комуникативни, друштвени, воле живот и забаву. Управо то може да подстакне нездраве навике попут преједања и прекомерне конзумације алкохола, а то води ка гојазности, дијабетесу и срчаним болестима. Научници су открили да гени подстичу упале 17 одсто чешће код људи с таквим особинама, а на то се односе и дуготрајне упале повезане с низом болести касније у животу, попут рака и болести срца.

Пријатна личност

Љубазни људи имају тенденцију да буду верни, драги, пожртвовани, склони компромису и да цене добре односе с другима. Али, такав карактер може да води до проблема са тежином и болестима повезанима са стресом – рецимо, гојазност и дијабетес, а све због тога што желе свима да угоде. Они су склони, на пример, да поједу десерт само зато да се пријатељ не би увредио, иако им се то уопште не једе. Сав нагомилани стрес може да резултира слабљењем имунитета, а самим тим и чешћој прехлади и грипу.

Отвореност

Ова особина открива људе пуне маште, знатижеље и способности уочавања детаља. Они увек траже нова искуства и често имају широк распон интереса. Истраживачи су открили како је ова особина снажно повезана с бољим здрављем.

Она смањује ризик од можданог удара за 31 одсто, инфаркта за 17 и високог крвног притиска за 29 одсто.

Савесност

Људи с овом особином су често вредни, организовани и пазе на детаље. Поуздани су, послушни, дисциплиновани и иду према циљевима. И ова особина може да штити од појаве неких болести и повезана је са дугим животом. У овом случају шансе за мождани удар су мање за 37 одсто, високи крвни притисак за 27 одсто, артритис за 23, а ризик од дијабетеса је мањи за 20 одсто. Савесни људи пазе на здравље, знају да је исхрана важна у борби против болести, као и редовно вежбање. Оно што људе ове особине може да мучи јесте поремећај у раду система за варење.

Неуротичност

Неуротични људи имају тенденцију да буду емотивно нестабилни, тескобни, депресивни, променљивог расположења, раздражљиви и тужни. Они стално брину за нешто и код њих је шанса за развој неке болести у каснијем животу највећа.

Такође, веће су шансе да ће раније умрети него људи који имају друге особине. Kод њих су шансе за срчани удар 24 одсто веће, за плућне болести 29 одсто, висок притисак за 37, а шансе за појаву артритиса увећане су за 25 одсто. Међутим, постоје ту и мало боље вести. Научници кажу да постоје две врсте – здрава брига и опсесивна. Kод првог облика ризик за појаву хроничних болести, можданог удара, астме, артритиса и неких облика рака је мањи.

Романтичност

Они који чешће грле и љубе своје партнере имају нижи притисак и спорије откуцаје срца од оних који то не раде. Истраживачи кажу како љубав подстиче производњу окситоцина, такозваног хормона љубави.

Стидљивост

То може бити лоша вест за здравље. Стидљиви људи често су склонији прескакању здравствених прегледа, тестирања и сличног, а то повећава шансе за развој болести. Научници су открили да социјално избегавање повећава ризик од срчаног и можданог удара за 40 одсто, у поређењу са људима који су отворенији.

Полемичност/непријатељска настројеност

Препирање међу супружницима може да води до артеросклерозе, а томе су склоније жене – чешће су непријатељски настројене према својим мужевима током брачних несугласица. Такође, чешће су склоне контроли партнера. Љутња може да резултира прекомерном тежином, холестеролом и високим крвним притиском у старијој доби.

Стално под притиском

Људи који никада не знају да се опусте имају слабији имунитет и изложенији су ризику од срчаног и можданог удара, као и хипертензији. Kонстантан стрес повезан је са већом активношћу у подручју мозга одговорном за процесуирање емоција. Често знају да посежу за цигаретама да се смире, а то води још већим проблемима са здрављем, преноси 24сата.хр.

 

 

Aло

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here