Авксентије Лукић измислио копачке, Адидас украо

Поделите:

Мало је позната чињеница да је Ирижанин Авксентије Лукић, двадесетих година прошлог века, први израдио ципеле и копачке за тадашње наше фудбалере најбољих клубова у земљи – Београдског спортског клуба (БСК) и Југославије. Иако су браћа Адолф и Рудолф Даслер дизајнирали копачке према моделу Лукићевих, сва слава и новац отишли су немачким индустријалцима.

Резултат слика за Авксентије Лукић измислио копачке, Адидас украо

Рођен у сиромашној породици 1909. године. После завршене основне школе у Иригу, Авксентије одлази на обућарски занат у Београд, где га успешно завршава. Веома брзо се запослио и започео да прави ципеле и копачке, за фудбалере, као страствени љубитељ овог спорта – прича Ладислав Варга, публициста и драмски писац, који је у својој књизи „Мозаик житеља иришких“ укратко описао овог не тако у јавности познатог Сремца.

reprezentacija

Фудбалери југословенске репрезентације из времена када је Лукић произвео копачке

После дугогодишњег рада, пред Други светски рат, Авксентије се враћа у Ириг, где отвара прву приватну радњу у Улици Змај Јовиној.

– У то време био је врло вредан и способан занатлија. Какав је био мајстор, говори чињеница да су муштерије из Београда код мајстора Лукића наручивале ципеле, а други обућари широм земље такође тражили његове моделе – објашњава Варга.

Осим што су му украли патент, овај Ирижанин, имао је врло трагичну судбину

Када је формиран и основан фудбалски клуб Раднички у Иригу 1938. године, Авксентије, који је био познат по надимку Аца, направио је за све играче копачке и поклонио клубу. По његовом моделу фудбалских ципела, много година касније, немачки индустријалац Адолф Даслер, газда и оснивач чувене спортске фирме „Адидас“, почео је први 1925. године серијски да производи копачке. Међутим, од ових на милионе продатих спортских артикала, мајстор Аца није имао никакве користи.

totalsport-kopacke-hummel-3-600x379

Авксентије Лукић убијен је у 33. години, у великој усташкој рацији, као талац, августа 1942. године у Вуковару.

 

Аутор: Смиља Костић

Извор и фото: Опанак.рс, Вечерње новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here