Чарлс Дикенс – мрачна страна генија

Поделите:

Један од највећих романописаца Чарлс Дикенс рођен је пре тачно два века 7. фебруара 1812. У 19. веку дизао је глас против друштвених неправди.
С друге стране, имао је сјајан осећај за самопромоцију што га је учинило првом истинском модернном књижевном звездом.

Али, надарени писац имао је своју тамну страну – био је пијаница насилне нарави који је уживао са проституткама, варао жену са младим девојкама а сматра се и да је био у инцесуидној вези са сестром Џорџином.

Поводом 200 година од рођења познатог писца, британска списатељица Клер Томалин (78) објавила је књигу „Живот Чарлса Дикенса“, насталу након 15 година проучавања Дикенса и његових романа.

Између осталог, Клер наводи да је Дикенс имао две личности: био је изузетно љубазан према странцима, али шокантно окрутан према онима који су му били најближи.

Рођен је у Портсмуту 1812. године и имао је веома срећно детињство. Када је имао десет година његова породица се преселила у Лондон, где су се ствари нагло погоршале. Дикенсов отац убрзо је ухапшен због неплаћених дугова.

“Због недостатка новца, исписан је из школе када је имао 12 година и почео је да ради у фабрици обуће. Веровао је да је његов живот завршен. Понижење због тога било је веома велико“, каже ова времешна списатељица.

Према њеним речима, тежак период младом Дикенсу тек је предстојао након што је његов отац пуштен из затвора јер је тада отишао да живи у сиротишту.

“Са 15 година радио је у једној канцеларији а након тога се запослио као новинар. Девет година касније постао је најпознатији писац у свету”, наводи Клер Томалин и додаје да је са међународном славом и новцем Дикенс брзо ушао у високо друштво.

“Волео је богатство, уживао је у томе да носи добру одећу, да живи у скупој кући и путује Европом кад год пожели. Волео је то што је био успешан, али га је у исто време то и исцрпљивало, био је преоптерећен и морао је себе да тера да прави паузе у писању. Није баш скроз полудео али се може рећи да је био на граници“, каже она .

Када је имао 24 године оженио се са Кетрин Хогартов (20) која му је, у наредних 15 година, родила десеторо деце. Дикенс се, међутим, стално жалио да је она дебела и да му је непривлачна а његов насилни темперамент изашао је на видело у односу према жени и деци.

„Кетрин је била очајнички несрећна, али је то прихватила јер га је волела. Ствари су се додатно погошале када је своју сестру Џорџину (15) довео да живи са њима. Нико са сигурношћу не зна да ли су Дикенс и Џорџина били у љубавној вези“, каже Клер.

Његова страст према младим девојкама кулминирала је када је, током путовања у Манчестер, Дикенс који је тада имао 45 година упознао Елен Нели Тернан (18) и то је афера коју биографи годинама покушавају да заташкају.

“Био је опчињен њоме али истовремено заљубљен и у њену сестру. Волео је младе девојке а она је била ситна, млада и лепа – баш по његовом укусу. Међутим, та афера изазвала је негодовање јавности. Његова супруга је била понижена, али је Дикенс, упркос томе почео да живи двоструки живот. На сред собе у породичној кући изградио је зид и одсекао своју жену од себе у потпуности“, наводи Томилин.

Додаје да Нели ипак није желела да у тим условима буде са њима па су убрзо саградили своје тајно љубавно гнездо у Пекаму где су живели под лажним именима.

Његова зависност од цигара, џина, коктела и шампањца озбиљно је нарушила његово здравље па је тако у 58. години доживео мождани удар и преминуо у свом дому. Поред њега били су љубавница Нели и сестра Џорџина.

аутор: ЗМ
извор: Нови магазин

Поделите:

1 коментар

  1. Тумани Англичани или Албиони су дубоко несрећан, и подао народ, наказе и смутењаци. И данданас прваци у количини криминала свеке врсте, као и организатори великих пљачки других народа, чак су и цркву упрегли да проповеда бизнис. Организатори су највећих геноцида, они су први убијали ради задовољтва, организатори продаје људи и робова, они су вечито подмукли и жељни пљачке, као некомпетентно малоумно а глупо себично дете. Да би се отргли католика морали су их све побити.
    Сада их држе жидови док тумани албион не пусте низ темзу.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here