Čarls Dikens – mračna strana genija

Podelite:

Jedan od najvećih romanopisaca Čarls Dikens rođen je pre tačno dva veka 7. februara 1812. U 19. veku dizao je glas protiv društvenih nepravdi.
S druge strane, imao je sjajan osećaj za samopromociju što ga je učinilo prvom istinskom modernnom književnom zvezdom.

Ali, nadareni pisac imao je svoju tamnu stranu – bio je pijanica nasilne naravi koji je uživao sa prostitutkama, varao ženu sa mladim devojkama a smatra se i da je bio u incesuidnoj vezi sa sestrom Džordžinom.

Povodom 200 godina od rođenja poznatog pisca, britanska spisateljica Kler Tomalin (78) objavila je knjigu „Život Čarlsa Dikensa“, nastalu nakon 15 godina proučavanja Dikensa i njegovih romana.

Između ostalog, Kler navodi da je Dikens imao dve ličnosti: bio je izuzetno ljubazan prema strancima, ali šokantno okrutan prema onima koji su mu bili najbliži.

Rođen je u Portsmutu 1812. godine i imao je veoma srećno detinjstvo. Kada je imao deset godina njegova porodica se preselila u London, gde su se stvari naglo pogoršale. Dikensov otac ubrzo je uhapšen zbog neplaćenih dugova.

“Zbog nedostatka novca, ispisan je iz škole kada je imao 12 godina i počeo je da radi u fabrici obuće. Verovao je da je njegov život završen. Poniženje zbog toga bilo je veoma veliko“, kaže ova vremešna spisateljica.

Prema njenim rečima, težak period mladom Dikensu tek je predstojao nakon što je njegov otac pušten iz zatvora jer je tada otišao da živi u sirotištu.

“Sa 15 godina radio je u jednoj kancelariji a nakon toga se zaposlio kao novinar. Devet godina kasnije postao je najpoznatiji pisac u svetu”, navodi Kler Tomalin i dodaje da je sa međunarodnom slavom i novcem Dikens brzo ušao u visoko društvo.

“Voleo je bogatstvo, uživao je u tome da nosi dobru odeću, da živi u skupoj kući i putuje Evropom kad god poželi. Voleo je to što je bio uspešan, ali ga je u isto vreme to i iscrpljivalo, bio je preopterećen i morao je sebe da tera da pravi pauze u pisanju. Nije baš skroz poludeo ali se može reći da je bio na granici“, kaže ona .

Kada je imao 24 godine oženio se sa Ketrin Hogartov (20) koja mu je, u narednih 15 godina, rodila desetoro dece. Dikens se, međutim, stalno žalio da je ona debela i da mu je neprivlačna a njegov nasilni temperament izašao je na videlo u odnosu prema ženi i deci.

„Ketrin je bila očajnički nesrećna, ali je to prihvatila jer ga je volela. Stvari su se dodatno pogošale kada je svoju sestru Džordžinu (15) doveo da živi sa njima. Niko sa sigurnošću ne zna da li su Dikens i Džordžina bili u ljubavnoj vezi“, kaže Kler.

Njegova strast prema mladim devojkama kulminirala je kada je, tokom putovanja u Mančester, Dikens koji je tada imao 45 godina upoznao Elen Neli Ternan (18) i to je afera koju biografi godinama pokušavaju da zataškaju.

“Bio je opčinjen njome ali istovremeno zaljubljen i u njenu sestru. Voleo je mlade devojke a ona je bila sitna, mlada i lepa – baš po njegovom ukusu. Međutim, ta afera izazvala je negodovanje javnosti. Njegova supruga je bila ponižena, ali je Dikens, uprkos tome počeo da živi dvostruki život. Na sred sobe u porodičnoj kući izgradio je zid i odsekao svoju ženu od sebe u potpunosti“, navodi Tomilin.

Dodaje da Neli ipak nije želela da u tim uslovima bude sa njima pa su ubrzo sagradili svoje tajno ljubavno gnezdo u Pekamu gde su živeli pod lažnim imenima.

Njegova zavisnost od cigara, džina, koktela i šampanjca ozbiljno je narušila njegovo zdravlje pa je tako u 58. godini doživeo moždani udar i preminuo u svom domu. Pored njega bili su ljubavnica Neli i sestra Džordžina.

autor: ZM
izvor: Novi magazin

Podelite:

1 komentar

  1. Tumani Angličani ili Albioni su duboko nesrećan, i podao narod, nakaze i smutenjaci. I dandanas prvaci u količini kriminala sveke vrste, kao i organizatori velikih pljački drugih naroda, čak su i crkvu upregli da propoveda biznis. Organizatori su najvećih genocida, oni su prvi ubijali radi zadovoljtva, organizatori prodaje ljudi i robova, oni su večito podmukli i željni pljačke, kao nekompetentno maloumno a glupo sebično dete. Da bi se otrgli katolika morali su ih sve pobiti.
    Sada ih drže židovi dok tumani albion ne puste niz temzu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here