Четири знака да сте ЗАВИСНИ ОД ШЕЋЕРА

Поделите:

Ако вам потреба за слаткишима расте из дана у дан, постоји могућност да сте зависни од шећера, тврде нутриционисти.

Они упозоравају да је зависност од овог “порока” све чешћа, упркос упозорењима да свакодневни унос узрокује несаницу, тромост, нерасположење, надимање и бројне друге здравствене проблеме.

Осим у дезертима, шећер нас “вреба” из салата, кафе, хлеба и многих намирница које сматрамо безазленим. Већина људи не зна да претерује са конзумирањем, све док код себе не уочи прве симптоме превеликог уноса. Нутриционисти су их поделили у четири категорија.

1. Појава бора или бубуљица
Један од првих знакова да уносите превише шећера јесте губљење колагена и еластина у кожи. То доводи до прераног старења, појаве бора и флека. Такође, шећер може да поремети рад женских хормона, што изазива акне у пределу вилице, као и различите врсте упале коже.

Они који пију једну конзерву слатког, газирног пића дневно, повећавају шансу од упале коже за 87 одсто.

2. Ослабљено чуло укуса
Наше чуло укуса се великом брзином навикава на велике количине шећера. Толеранција се повећава сваким новим уносом, па је временом потребна све већа доза да би наша потреба за слатким била задовољена. Резултат тога је губитак способности да проценимо колико је заправо нешто слатко, јер је чуло укуса “отупело”.

Нутриционисти шећер пореде са зависношћу од дроге, јер нам је временом потребна све већа доза како бисмо достигли исти ниво задовољства који смо имали раније.

3. Зуби се често кваре
Родитељи стално упозоравају децу да ће им се од чоколаде покварити зуби. Ово је заправо истина, јер се бактерије у устима хране шећером. Тиме се стварају штетне киселине које уништавају зубну глеђ, а оно што након тога следи јесу шупљине у зубу. Због тога је неопходно опрати зубе након сваког уноса слаткиша, како би се очистио остатак шећера.

4. Имате мањак енергије
Kада поједемо нешто слатко, долази до наглог скока шећера у крви, али убрзо након тога, долази и до његовог наглог пада. На тај начин, шећер црпи енергију из тела.
Супротно томе, глукоза, односно природан шећер који добијамо из воћа, има суштински значај за производњу енергије у нашем телу. Она чини да шећер у крви увек буде у равнотежи.

Свакоме ко показује симптоме превеликог уноса шећера пријаће детоксикација, тврде нутриционисти. То подразумева 21 дан посебног режима исхране, како би се тело очистило.

Током овог периода, осим слаткиша и газираних пића, забрањена је прерађена храна, тестенине, пиринач, пасуљ, цвекла. Воће не треба јести првих пет дана, док су након тога забрањени само лимун и банана.

 

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here