Руски либерал Дмитриј Шагиахметов: „Највећа геополитичка катастрофа“ ће нам се тек десити под Путином!

Поделите:

Још ономад, чим је први пут био изабран за председника, он је Русији вратио обновљену стаљинску химну. Помислили смо да је то учинио да би одобровољио остатке окорелог прокомунистичког електората, лакше спровео озбиљне либералне реформе и тако истински модернизовао земљу која му је случајно допала на управљање.

Сада знамо да није тако. Он је то лично, себе ради учинио.

Он је просто јако желео да буде председник СССР-а. И околине – такође. Он је распад СССР-а сматрао највећом геополитичком катастрофом 20. века. Он је корак по корак, сво време свог председниковања грозничаво трошио на рестаурацију СССР-а, државе у којој би њему било најудобније.

Гласност? Не, то није наше – совјетско. То су тамо некакве западне глупости. И то ћемо систематски гушити.

Тржиште? Да, али искључиво строго контролисано од стране државе. Или још боље – просто државна економија. Kао при владавини „ефикасног менаџера“ (Стаљин – у школским уџбеницима историје уведеним 2008). По систему: наредба – извршење.

Филм? Добре приказивати – лоше не приказивати. Ваљало би напоменути министру Мединском да се на свим ТВ каналима што чешће приказују музички филмови Волга-Волга и Тања.

Kорак по корак, не придижући се са колена, Русија постепено пузи ка идеалу. Његовом идеалу.

У новинама сам данас прочитао овакав наслов: У Русији је започет попис и регистрација крава (паспортизация коров). Али зашто их одмах нису одузели? Kао у совјетској Русији.

Ма нема потребе – мисле они. Нек те наше краве остану сељацима, нек их они тимаре и хране. Kајмак ионако само ми скидамо.

За пописом крава логично следи попис воћака, малињака, јагодњака и купињака, и то у свим сеоским газдинствима широм Русије. Попис кокошака и певаца такође неће изостати.

А потом, како нас памћење учи, наступа глад. И хуманитарна помоћ Америке гладном Поволожју.

Маштајући о повратку СССР-а, у његовим сновима је изостала глад, пошаст која се совјетским пространством с времена на време редовно ширила. Уосталом, у начелничким кабинетима се ни тада није гладовало. Слушали су исту ову михалковску химну, гледали омиљене разигране и распеване фимове са Љубов Орловом, успут мезетили то што им је сам бог на сто послао… Исто као данас, у Ново-Огарјову…

Бојим се да „највећа геополитичка катастрофа“ није то што нам се десило. То је нешто што ће нам се тек десити. И то под његовим руководством.

Дмитриј Шагиахметов, Kаспаров.ру, 09.08.2018.

Превод с руског Хаим Морено

Пешчаник.нет, 16.08.2018.

Поделите:

3 Коментари

  1. Браво Каспаров.
    Глуп ко тенк.
    У Њемачкој пописују мачке и псе, а свакој крави за уветом виси етикета.
    Ко не пријави, апс!

  2. Паз’ ово: Шагиахметов, Каспаров, Пешчаник а превео Хаим Морено.. Има ли тамо Руса?!
    И све то на Видовдан. Браво за Видовдан!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here