Доручак

Поделите:

Бале су цуриле низ чељусти задиханог пса. Дугодлаки Барзој трчкарао је у ритму своје газдарице. Млада девојка, у новој тренерци и са пешкиром око врата, надахнута мотивационим говором једне бивше дебељуце и програмом једне компаније који дарује здравље за свега шестину њене плате месечно, завршавала је свој други круг кроз парк овог јутра. Након трећег круга отићи ће у свој изнајмљени стан, појешче свој здрав и избалансиран доручак и отићи ће на посао. Доручак који ће појести по програму је компаније која мисли и брине о здрављу својих корисника, понављам, за шестину плате младе девојке. Што и није много будући да здравље нема цену. Иначе ова реченица је део маркетиншке кампање поменуте компаније. Барзој ће остати усајмљен. У почетку ће цвилети и гребати закључана врата, а након што утврди да му запомагање неће помоћи, започеће своје свакодневне активности. Носиће по стану четку за чишћење ВЦ шоље, скакаће уз чивилук у намери да скине црвени шешир, сањиво ће посматрати активности рибица у акваријуму а онда ће дремнути. Девојка ће за то време на послу, преко телефонске слушалице продавати осигурања и размишљати о удаји која ће уследити након што своју линију доведе до савршенства и након што, тако згодна, упозна љубав свог живота.

Два блока даље од пословног објекта у којем млада девојка покушава да прода животно осигурање, неожењеном, средовечном мушкарцу, у једном елитном ресторану, два стара познаника и пословна партнера управо завршавају свој радни доручак. Двојица уредно ожењених мушкараца нису оптерећени својим линијама. Уколико је човек ситуиран, онда није од претераног значаја како изгледа. Новац има ту моћ да буде магнет за комплименте. Повећи стомаци који су се пребачени преко скупоцених каишева са лепим шналама управо су напуњени. Сиреви од млека иностраних, аристократских крава, морски плодови и наравно крвави бифтеци који су им крваво зарадили радници, нестали су уз размењивање пословних стратегија. Наравно, након пословног разговора, јер забога, у питању је радни доручак, уз десерт, разговарало се о швалерацији. Са устима пуним шећера и поноса, причали су о својим заводничким умећима. Без обзира на године животног стажа, на стомаке који су изолирани повећим слојем сала, без обзира што су ожењени и што су заузети пословни људи и даље имају невероватних успеха код младих девојака. У њиховом хвалисању могућност да се дотичне безглаве девојке не лепе за њих због харизме и сала већ због новца, нема приступ. Доручак је плаћен средством из буџета предузећа и тако плаћен доручак је додатно укуснији. На растанку се договорише да за викенд организују заједнички, породични излет.

Неколико километара даље, у индустријској зони, сат је означио крај двадесетоминутне паузе у једној фабрици. На почетку паузе, радници су напустили производни, фабрички погон, упутили су се ка купатилу где су опрали замазане руке како би у трпезарији појели свој доручак. Будући да им је топли оброк у фабрици укинут због, како им је објашњено, лошег финасијског стања фирме у којој су запошљени, доручковали су оно што су понели од куће или што су купили у пекари пре почетка смене. Један од радника се након што је опрао руке није упутио ка трпезарији. Стратешки је стао последњи у ред за прање руку, а онда се, након што је утврдио да је остао сам, закључао у један од клозета. Спустио је поклопац на ЊЦ шољи, а затим је сео на њега. Из унутрашњег џепа радне блузе извадио је четврт јучерашњег хлеба. Четвртина хлеба није била расечена по средини како би од ње био сачињен сендвич. Четвртина хлеба била је усамљена у унутрашњем џепу. Заштићен плочицама и вратима од радозналих и сажаљивих погледа, почео је слободно да једе. Разлог за мршави оброк свакако да није дијета. Глава овог радника није била оптерећена линијом. Не памти када је последњи пут размишљао о својој грађи. Он свој хлеб није јео са шунком или неким другим месним, хранљивим додатком. Он је свој хлеб јео са мислима о вишемесечној, неплаћеној кирији, неплаћеним рачунима и о својој седмочланој породици.

Жељко Јовановић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here