Двопређне чарапе: Јединствени симбол Србије ког треба заштити као бренд

Поделите:

Двопређне чарапе један су од националних симбола Србије и аутентичан предмет књажевачког и тимочког краја. Израђују се техником плетења вуне, на пет игала.

У самој њиховој изради увек се користе традиционалне боје, па се вуна боји на старински начин. Плету се од врха стопала према пети. Од маште плетиља зависи какве ће се шаре наћи на чарапама. Обично су то мотиви из природе: птице, цвеће, звезде, а на некима има и геометријских фигура.

Zavičajni muzej Knjaževac

Завичани музеј Књажевац

Данас у селима има мало сачуваних двопређних чарапа и тек понека жена зна њихову технику плетења. За плетење једног пара двопређних чарапа потребно је седам радних дана, ако се дневно плете по 10 сати. Од других вунених чарапа двопређне се у многоме разликују по начину производње тј. плетења, по ком су и добиле име. Плету се од две нити црне и црвене боје које дају основну орнаментику-шару, а јарке природне боје користе се за богате украсе.

Zavičani muzej Knjaževac

Завичајни музеј Књажевац

Двопређне чарапе су део народне ношње тимочког краја на којима је, као ни на једном делу ношње, долазило до изражаја стваралаштво и умешност плетиље, а имале су и изузетну практичну примену. Представљале су луксузан предмет, чиниле важан део мираза, као и опреме која је пратила покојника, а носиле су се у најсвечанијим приликама. И данас, с обзиром на количину труда ког је потребно уложити за њихову израду, продају се по ценама од 3000 динара па навише.

dvopređne čarape

Двопређне чарапе за мушкарце и жене, као и за девојке и децу разликују се по шарама. Најлепше шаре налазиле су се на видљивим деловима, али неретко су украшавани и остали делови чарапа.

dvopređne čarape

У Завичајном музеју Књажевац као стална поставка могу се видети двопређне чарапе из периода од 18. до 20. века. Ова у свету јединствена збирка броји близу хиљаду пари чарапа, а највећи број чарапа прикупио је и завештао Музеју брачни пар Видосава и Светозар Поповић, који су били учитељи у старопланинским селима, још пре Другог светског рата.

Осим што су практичан и декоративан предмет, оне су извор за проучавање орнаментике, шара и мотива у српском фолклору.

Опанак.нет

Поделите:

2 Коментари

  1. nije moguće da ove pederske čarape nose i muškarci??
    ja bi se pre ubio nego navukao čarape dugini boja na sebe..
    ajde lezbosi njima to nekako i leži ali muško da ovo natakari onda komotno može i hulahopke a preko toga najbolje dođe neka suknja ili kilt da upotpuni image Perside Nerastović..

  2. verovatno je da će se ove šarene lucifernjače naći kao zaštićen brand zato što tržište pederske robe naglo raste a možda se i firma koja to bude izvozila obogati ali ne verujem da će to mnogo da se prodaje srbima jer iskreno mene bi bilo sramota samog sebe ali pederi holanđani,britanci ili francuzi verovatno će biti oduševljeni novim gadgetom made in serbia.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here