Џозеф Фајнс: Америка је подељена на два пола

Поделите:

Холивудска звезда Џозеф Фајнс о серији “Слушкињина прича”, шовинизму, абортусу, диктатури…

УСНЕНОМ погледу јунака “Заљубљеног Шекспира”, филма награђеног са седам Оскара који му је донео светску славу, пре готово две деценије изгубила се готово читава женска популација планете, а британски позоришни и филмски глумац Џозеф Фајнс (47) постао је Ромео великог платна. Да није створен само за ликове у чијем се загрљају топе несрећне и незаштићене хероине, већ и за озбиљније подухвате пред камером уверио нас је у ролама које су у годинама које су уследиле испуниле странице његове биографије – “Непријатељ пред вратима”, “Лутер”, “Херкул”, “Земља странаца” и прошлогодишњи хит “Ускрснуће”. Вођен свеопштим трендом филмских глумаца који су срећу потражили на малом екрану, Фајнс се, на срећу армије обожаватељки, ове године обрео у хит серијалу “Слушкињина прича” (петком у 20.00 на ХБО), и на прагу педесетих доказао да ромеовска искра у његовом погледу и даље пламти истим жаром. Футуристичка драма о свету којим доминирају мушкарци, а жене служе само за рађање, додуше, дала јој је мало тамније и загаситије тонове, али рола Команданта, како то у ексклузивном интервјуу за “ТВ новости” открива рођени брат у Србији радо виђеног госта глумца Рејфа Фајнса, више је од шовинистичке приче о ауторитарном јунаку тврдог срца.

– Ух, кад тако представите Команданта, пожелим да нисам прихватио улогу – шаљиво одговара Фајнс на наше питање да ли његов лик уопште жене доживљава као људска бића, објашњавајући да Командант само покушава да изгради бољи свет и свестан је да зарад тога морају да се положе жртве. – Он настоји да ресетује морални компас и врати друштву веру у традиционалне вредности. Верујем да је у суштини позитивац. Допада ми се што је комплексан лик и што важи за негативца, али ја га доживљавам из неке друге перспективе – као део друштва којим влада. Зло се огледа у последицама његових поступака. Ради се о мрачним и забрињавајућим стварима које су метафора свега лошег што се дешава у свету, а о чему бисмо морали отворено да разговарамо.

Која је порука “Слушкињине приче”?

– Ако говоримо о Команданту као политичару, рекао бих да чини добре ствари. Жели да врати истинске вредности и повећа наталитет. Као мушкарац, изгубио је емотивну и физичку присност са супругом, јер секс није дозвољен у Галади, осим ако није намењен за репродукцију. Са слушкињом Фредовом развија посебан однос. Хоће да искористи своју позицију да би јој помогао, али не зна како. Ова серија верно приказује разарујући утицај моћи, кроз слику патријархално уређеног друштва. То је јака политичка порука, али гледаоци могу да је схвате онако како желе. За мене је пак најснажнија порука – опстанак. Све се у животу на крају своди на потомство. “Слушкињина прича” је пре свега политичка драма, али у серији је, такође, заступљен хумор.

ИЗВЕСНА И ДРУГА СЕЗОНА*
ПОТВРЂЕН је наставак серије. Јесте ли почели са снимањем?
– Нисмо. Аутори сигурно још размишљају шта би то могло следеће да се догоди. Претпостављам да за другу сезону имају тек понеку идеју на папиру. Верујем да ће им инспирација бити јунакиња серије, коју је Елизабет Мос одлично дочарала, и да ће открити неке нове аспекте којих нема у роману. Можда ћемо сазнати шта се то дешава у колонијама, који је прави план Галаде и како њена Влада уопште делује. Постоји могућност да нас творци серије поведу у подземни свет и измисле неку нову авантуру. Роман нуди толико могућности, нико не може да предвиди куда ће нас одвести.

Истоимени роман Маргарет Атвуд написан је осамдесетих година прошлог века? Шта га данас чини важним?

– Важан је исто колико је био онда кад је написан. Свуда ван Северне Америке, и територијално и историјски гледано, свет је преплављен ауторитарним режимима и диктатурама. Чини ми се да у људској историји не постоји година у којој овај роман не би био актуелан. Међутим, он је тренутно због ситуације у свету у жижи интересовања, па и није чудо што је нашао пут до малог екрана. На занимљив начин указује нам на то како лако демократија може постати средство манипулације у погрешним рукама. И Трампова администрација може да се препозна у томе. Много је жена које се под Трамповом влашћу осећају угрожено. Сматрају да им је глас одузет. Чини ми се да смо сведоци времена у којем су основне друштвене норме у озбиљној опасности.

Како сте реаговали кад сте видели жене из Тексаса да протестују против закона о забрани абортуса, обучене у одоре налик онима из “Слушкињине приче”?

– То је била моћна метафора која указује на то да је Северна Америка подељена на два пола. Кад видите да све више жена протестује широм света, онда то нешто треба да значи. Ипак, сматрам да сви губе у борби око закона о забрани абортуса, и феминистички покрети и политичари. Волео бих да је прича Маргарет Атвуд фиктивна, али је више него икад ближа реалности.

Шта мислите о расправама које се последњих година воде поводом неравноправности полова у холивудској индустрији?

– Ако погледате бројке у филмској машинерији, у којој су, од оних који седе у редитељској столици, чак 90 одсто мушкарци. Јасно вам је да је седма уметност резервисана за јачи пол. То се не дешава само у нашем послу, на шта указују феминистичка удружења широм света. Морамо отворено говорити о томе и кроз пројекте попут “Слушкињине приче” скретати јавности пажњу на неједнакост међу половима. У већини случајева радио сам са мушким режисерима. Нажалост, тешко је наћи режисерку са великом продукцијом. То је такође велики проблем. Жене се у Холивуду не доживљавају као велика прилика. Најважније особе у мом животу су три жене: моја супруга и моје ћерке. Желим им да одрасту у свету у којем ће жене имати једнака права и једнаке плате као њихове мушке колеге.

Милан АЏИЋ

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here