Facebook запослио своје критичаре

Поделите:

Фејсбук је запослио своје критичаре, активисте за заштиту приватности корисника. Реч је стручњацима који су били међу најгласнијим критичарима Марка Цукерберга. Да ли Фејсбук жели да унапреди свој однос према корисницима или покушава да ућутка критичаре?

Чини се да се Фејсбук сваки дан сусреће са критикама на рачун приватности корисника и недостатка контроле садржаја. Kао логичан корак, компанија је одлучила да запосли најгласније критичаре. Један од њих је Nate Cardozo, адвокат Electronic Frontier фондације, који је током година био веома оштар према Фејсбуку. Cardozo је пре четири године написао да “Фејсбуков пословни модер зависи од колективне конфузије и апатије када је у питању приватност”.

Претпостављамо да ће своје оштре ставове сада упућивати на интерним састанцима у присуству Марка Цукерберга. Поред њега, компанија је ангажовала и Робин Грине која је до сада радила на Open Technology Institute као и Nathana Whitea који је радио за непрофитну организацију Access Now.
Зашто је Фејсбук запослио своје критичаре?

Фејсбук је одбио да нове запослене званично представи и омогући постављање питања од стране новинара. Ипак, компанија је издала званично саопштење где се објашњавају разлози ангажовања скорашњих противника. Званичну изјаву дао је Роб Шерман, заменик директора задуженог за приватност корисника:

Мислимо да је важно да омогућимо нови угао гледања у тим који се бави приватношћу у оквиру Фејсбука. То се посебно односи на људе који на критички начин гледају наше производе, правила и комплетан процес рада. Знамо да имамо још много тога да учинимо не само да би повратили поверење људи у Фејсбук, већ и да унапредимо њихово искуство када је приватност у пиању. Надамо се да ће нови запослени помоћи да побољшамо начин на који ћемо у будућности обрађивати тему приватности.

Фејсбук заиста има још много да ради како више не би био на мети критичара. Први корак је свакако да се смањи број афера са злоупотребом података корисника, пре свега деце и тинејџера. Можда им управо ови стручњаци помогну да науче како да поштују законе који се тичу приватности корисника у Европи, али и широм света.

 

pcpress.rs, Ars Technica

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here