Интернет безбедност у борби против трговине људима

Поделите:

Сваког дана наилазимо на неку врсту злоупотребе Интернета. Kада то кажем мислим на то кад се неком људском бићу нанесе било каква бол, да ли душевна или физичка, а да је везана за Интернет.

У овом случају о којем ћу писати радио сам веома дуго.
Kрипто валуте, сајбер безбедност итрговина људима могу да буду уско везани, а да тога многи људи нису ни свесни.

Свакодневно се деси неки вид злоупотребе Интернета како би се некој особи или организацији нанела штета. Организације ћу оставити по страни, јер бих желео да се посветим жртвама трговине људима, поготову сексуалном експолатисању жена и деце.

Оно што се дешавало вековима уназад када је трговина људима у питању, данас је то иста ствар само мало модернизована, што намеће питање шта се то погрешно дешава са човечанством.

Од давнина се трговина људима исплати државама, као и организованим криминалним групама. Kорени воде од Kине, Индије, преко Африке, па до Америке и Европе. Данас је тим истим групама, ма како се оне називале, много лакше да раде овакав вид посла, обзиром на то да имају све што им је потребно.

Имају ратове, технолгије, другачију врсту плаћања и наравно милоне својих жртава.

Захваљујући злоупотреби Интернета те организације су у последњих пет година обрнуле више милијарди долара у овом послу.

Ако се вратимо на почетак рата у Сирији, који је као што знамо однео милионе људских живота и променио исто толико људских судбина, не може да се не постави питање коме су ти људи плаћали да напусте своју земљу и крену у непознато врло организовано.

Није то случај само са Сиријом, већ и са другим државама Африке и Блиског истока.

Шта заједничко имају крипто валута, сајбер безбедност и трговина људима

Познато је у ком су временском периоду кренули таласи мигранта из Сирије ка Европи, а тај талас се баш некако погодио са постепеним растом вредности крипто валута, тачније Битцоина.
Додуше, не у толиком распону као што се ове године десило, али је вредност расла.

У овом случају причамо о Битцоин вредности.
Наиме, његова вредност драстично почиње да се повећава већ од јануара месеца ове године, када је достигао вредност цене злата, а онда

неконтролисани (можда) раст одмах након највећег сајбер напада у историји познатом по WаннаЦрy мелверу, који се десио негде у априлу.
Kао што сам већ писао о томе, многе земље су биле погођене овим вирусом, али то није тема.

Оно о чему се мало пише, јесте начин наплате свих ових послова.

Наравно да сви воле кеш, међутим тај кеш није толико безбедан када су овакви криминални послови у питању, зато се вид плаћања пребацио на трансакције у крипо валутама.

Ако посетите Deep Web, односно Dark Web, што вам НЕ препоручујем, видећете на какве ствари је човек спреман када зна да не може тек тако да му се уђе у траг финансијским трансакцијама.
Тако можете видети на одређеним страницама трговину дрогом, педофилију, наручивање убистава, силовања уживо, и мношто других криминалних активности.

Ако се погледа пажљиво вредност Биткоина у 2016 и 2017 години, може се закључити да је та крипто валута досегла можда свој максимум, што наравно не мора да значи. Флуктација цена Биткоина је исто као да се ради о злату, пшеници или прасићима. Дакле, промена цена и потражња односи се и на Биткоин. Наравно, у целу причу улазе и Kинези као највећи “рудари” крипто валута.

Bitcoin и Deep Web

Ако проведете годину дана на Deep Web-у, односно Dark Web-у, истражујући неке ствари где можете видети све оно што сам набројао, онда врло лако може да се закључи да његово постојање одговара највише људима који се баве неким нелегалним активностима.

Велики број служби се бави Deep Web-ом и просто је немогуће решити све случајеве продаје дроге, откупа, дечије порнографије итд… док они други све то вешто раде и наплаћују своје услуге у крипто валутама..
Дакле, само постојање Deep Web се неком много исплати.

Прегледом великог броја страница на Deep Web-у, познатијим као “Marketplace”, долази се до сазнања да поред свих наведених активности које се плаћају у Битцоинима, ради се и велика трговина људима.

На појединим страницама се могу наћи преписке у којима се спомиње трговина људима, односно сексуална експлоатација.

Организовани криминал не познаје границе, свима се исплати да плаћају одређену услугу, а да за то нико не зна колико и коме иде тај новац, осим купцу и продавцу.

Врло је тешко ући у траг неким трансакцијама. Службе имају нека сазнања како се то ради, али с обзиром на велику количину података просто је немогуће све спречити. Можда се и то деси једног дана уколико се буде направио квантни рачунар који ће моћи да врши толико операција у секунди да врло брзо извршава дешифровање.

Организовани криминал све чешће регрутује у своје редове момке и девојке из ИТ сектора са одличним познавањем сајбер безбедности., односно познавањем хакерских алата, како би испунили своје циљеве.

Заузварт их плаћају енормно високим ценама рада, али и за ћутање.
Добро обучен хакер може по извршеном послу да узме и до 100.000 евра, а да иза себе не остави траг да се нека трансакција икада десила.

Довољно је да има мало старији и бржи лаптоп, телефон који са препаид каритоцм, непознати извор Интерент везе и посао може да почне. Наравно, по завршетку обављеног посла, сва та техника завршава негде у реци или на некој ватрици у шумици.

Посао је завршен и сви иду кући задовољни.

Свако воли кеш, поготову криминалци, али….

Постоји нешто много брже и безбедније за пренос новца, а то је крипто валута и блоцкцхаин технолгија. Навешћу неке примере како то у стварноти функционише, с тим што нећу улазити у оператвини део функционисања блоцкцхаина и биткоина, јер ћу томе посветити један други текст.

Kако су вршене трансакције

Познато је да је ИСИС имао хакерску екипу која им је правила све пропагандне материјале застрашивања целог света, али већина тих лудака су били у служби неких служби, јер мало је вероватно да онај који је јуче сјахао с камиле умео да изврши хакерски напад на одређене институције или индустријска постројења, као што су то радили поједини припадници ИСИСа.

Познато је да је север Сирије, односно погранични део са Турском конторлисан од стране ИС, с тим да су имали подршку разних савезника, како би тим рутама пролазила нафта и људи.

Једини који су им стали на пут у смислу спречавања њихове пропаганде и откривања положаја, па и откривања новчаних трансакација јесте хакерска група Сиријска Електорнска Армија, позната као Syrian Electronic Army (СЕА).

Пример трговине људима изгледа на следећи начин.

Група се пребаци у Турску и то у онај део који практично контролишу њихови савезници, а у том делу се највише налази нафта коју су продавали терористи.
У тај исти део долазе организовано људи који желе да напусте ратом захваћено подручје. Углавном су групе људи праћене од водича и једног оперативца који уз себе има све што му је неопходно, а у овом случају је само моблни телефон.

С обзиром да су њима биле неопходне брзе банкарске трансакције, једини вид бржи од чекања два или три дана да новац легне на рачун, јесте трансакција крипто валутом.

Ако узмемо за пример да се на рути налазе А, Б, Ц и Д као градови, односно тачке стајања или састанка, на свакој од наведених тачки се изврши Битцоин трансакција, која траје најдуже два сата. Неко ту трансакцију за кратак период претвори у кеш негде тамо у Европи.

Kако се то уопште дешавало?
Погледајте мапу Битцоин аутомата са којих може да се диже новац.
Највише их има у Великој Британији и Швајцарској.
Ти аутомати су настали великом брзином баш у време постепеног раста Битцоина, а да “нико” са сигурношћу није знао да ће његова цена стварно отићи толико високо.

Вратимо се рутама.
Ствар трансакције у овим случајевима је просто невероватна. Они који су плаћали рецимо пребацивање по 10.000 долара, њихови водичи и организоване групе које су користиле Битцоин су за дан или два имале по 12.000 долара зараде, с обзиром на раст биткоина у тим данима.

Све се лако могло контролисати. Прво превоз, па људи који имају или немају довљно новца за плаћање, и на крају сама организација која је имала своје новце у срцу Европе. Велико број породица је плаћао проценат да им се лични кеш пребаци у Битцоин, па су тако безбедно путовали до коначишта у Европи, а онда им је неко од поверења доносио новац са аутомата. Нису хтели да ризикују да их неко опљачка успут и сматрали су да им је овако мањи ризик.

На скоро идентичан начин се врши и сексуални трафикинг, односно сексуална екслопатација жена и деце.

Покушај трговине људима је био случај када је човек киднаповао манекенку и поставио њене слике на Дееп Wеб, како би је продао. Био је толико глуп и дрзак да је понудио откуп чак и моделинг агенцији. Прво му нису веровали, све док није посало њене слике. Kако није било одговора од агенције, која је у међувремену обавестила полицију, почео је да нуди на Дееп Wебу да је прода. Наравно да је имао већ купце, али му је био проблем транспорт. Полиција је имала среће јер је направио једну грешку у фотографисању жртве, што је национални тим за сузбијање сајбер криминала искористио и тако дошао до њега и његове локације.

Могу да наводим безброј примера, али сматрам да оно на шта је потребно обратити посебну пажњу и што је врло евидентно да се дешава, то су све учесталије организације такозваних “јазбина” у нашој земљи, као и у комшилуку.
Полиција је успешно решила неке од таквих случајева, али све већим коришћењем плаћања Битцоинима, врло, врло тешко се може открити где се заправо налазе “јазбине” и шта се тамо дешава. Осим оперативних сазнања са терена, просто је немогуће ући у токове новца оваквих активности.

Оно што је забрињавајуће, то је што се до жртава, које су углавном младе девојке или деца, долази путем друштвених мрежа.
Нажалост, у неким случајевима се дешавало да целу причу започињу и читаве породице, које своју децу експлоатишу на разне начине.

Углавном материјал који се уради у тим “јазбинама” заврши на Дееп Wебу, као видео или фотографија и наравно у приватним архивама разних педофила и манијака.

Овакве организоване групе такође запошљавају хакере како би им обезбедили безбедне трансакције Битцоина, као и самог видео материјала.
У таквим случајевима, хакери добијају огромне новчане надокнаде. Углавном то раде блацкхат хакери, које једноставно етика не интересује, већ само новац.

Врбовање младих девојака, деце и наивних родитеља се ради на врло перфидан начин.

Ви никада не можете знати ко се заправо крије иза профила на друштвеној мрежи.
Може бити права личност, а може бити и муишкарац који се претвара да је жена.
Углавном, у овом случају се ушло у траг особи која се претварала да је женско.
Наводна уредница часописа била је врло љубазна и слаткоречива према особи женског пола која је на свом Фејсбук профилу имале слике са својом децом.
Тако је “уредница” запо;ињала причу како су јој деца лепа и да би било добро ако би могла да их слика за један Онлине магазин.

Наравно, свака мајка ће помислити како јој је дете лепо и да је неки тамо часопис тражи за рекаламу.
Међутим, тај неко ко се крије иза профила, када у првом контакту добије слику девојчице, почиње причу мајци да би сад било добро да се слика рецимо у некој краткој сукњици и да је насмејана, како би што привлачније изгледала на фотографијама, јер је у питању реклама за дечије сукњице.

Не бих набрајао све гадости које су родитељи добијали у порукама, али просто због незнања, нису били свесни да компромитују своју децу и да на такав начин могу да им потпуно униште животе.
Сав тај материјал, као и у другим случајевима завршава се Битцоин трансакцијама на неком од Дееп Wеб сајтова.

Обратите пажњу с ким се ваша деца дописују, ако већ имају налоге на друштвеним мрежама. Нема ту никакве повреде приватности, јер будите сигурни предатори и разни манијаци сваким даном усавршавају своје методе приступа незаштићеној деци.

Наша је обавеза да штитмо децу на све могуће начине од оваквих појава у друштву.

Надам се да ми нећете замерити што нисам описивао све до детаља и што нисам поставио слике разних дијаграма и имена неких људи и институција.
Разлог томе је што знам да ће овај текст неко од таквих људи читати и не желим да знају методе помоћу којих им се може ући у траг.

Могу само да додам да се ради велико истраживање огласа који су потенцијално везани за трговину људима и сексуалном есклопатисању, односно о трансакцијама везаним за Битцоин у оваквим случајевима.

Такође, радим на одређеним алатима који ће можда једног дана послужити неким институцијама како би се идентификовале одређене ствари и како би се помогло жртвама трговине људима.

Битно је да родитељи, као и сви ми предузмемо све како би деца била безбедна у сваком погледу, па и на Интернету.

Слободни сте да копирате текст за било који портал или страницу.
Битно ми је да људи постану свесни неких ствари, док не буде касно.

Пишемо се ускоро…

Аутор Милан Леон

medium.com/@milan_maximo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here