Како се супротставити разбојнику?

Поделите:

Полиција и даље трага за разбојником који је прошлог месеца приликом пљачке бензинске пумпе убио двадестогодишњу радницу. Инспектори кажу да су разбојници, без обзира на искуство које имају у криминалу, непредвидиви. Грађанима који се нађу у таквој ситуацији саветују да послушају наређење, не пружају отпор и да запамте што више детаља код осумњиченог.

Од почетка године у Београду су се просечно дешавала два разбојништва дневно што је готово двоструко мање него у истом периоду прошле године. Инспектори кажу да у пракси нису ретке ситуације у којима се жртва супротставља нападачу. Ма колико били бесни, а разбојник вам деловао уплашено, смешно или физички слабо – послушајте га јер последице могу бити кобне.

“Радник мењачнице је почео да му се смеје, мислећи да користи пластични пиштољ. Разбојник је пуцао у њега. После десет дана када смо разбојника ухапсили питали га зашто је буквално без разлога пуцао у човека који му се смејао, он је рекао – па ја радим разбојништво, а он се мени смеје'”, испричао је Зоран Ковачевић из Полицијске управе за град Београд.

Младен Милошевић са Факултета безбедности каже да не треба потцењивати моћ страха којег имају разбојници који су неискусни, почетници или аматери, јер се плаше да ће бити ухваћени, ухапшени и осрамоћени.

“Страх може да постане генератор агресије и да наведе разбојника да учини нешто што није планирао”, каже Милошевић.

Стручњаци сматрају да разбојници аматери понекада могу да буду опаснији због несигурности и страха. Ипак, искуство је показало да се не може рећи да су мање опасни они који имају дугогодишњи криминални стаж. У пљачку иду и под дејством наркотика.

“Власник продавнице који је био у продавници је појурио за разбојницима, једнога је стигао. Стигао је овога који је имао пиштољ. Дошло је до рвања, том приликом је пиштољ опалио, власник је погођен у ножну аорту”, каже Ковачевић.

“Једино ако се нађете у ситуацији да је борба једина преостала опција и да немате никакав начин да заштитите сопствени живот и тело онда се у њу треба упустити, али у принципу просечном грађанину бих саветовао да не чини ништа наспрам наоружаног разбојника без обзира да ли га потцењује и сматра неискусним недораслим”, каже Младен Милошевић.

Од супростављања разбојницима корисније је, кажу полицајци, запамтити како је обучен, карактеристике у говору, одакле је дошао и где је отишао.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here