Kако у Јапану настају скулптуре од песка

Поделите:

Током протекле деценије скулптори би се овде, у једином унутрашњем пешчаном музеју на свету, сваке године скупили на две недеље да представе изложбу невероватно запетљаних живих слика, израђених од око 3.000 тона песка

Тотори, забачено месташце на западној обали Јапана, неретко се дефинише оним што му недостаје.

Број становника овде је мањи него у било којој другој префектури у земљи. Ниједан брзи воз не пролази овуда. По привлачењу туриста, на 39. је месту од 47 префектура.

Али оно што Тотори има у изобиљу јесте песак: таласасте златне дине овде се простиру 15 километара низ обалу, толико величанствене да су претворене у национални парк.

Током протекле деценије скулптори би се овде, у једином унутрашњем пешчаном музеју на свету, сваке године скупили на две недеље да представе изложбу невероватно запетљаних живих слика, израђених од око 3.000 тона песка.

Ове године, 19 уметника из земаља попут Kанаде, Kине, Италије, Холандије и Русије, допутовало је у Тотори да уради скулптуру на тему Сједињених Америчких Држава. Неке од ранијих тема биле су Африка, Русија и Јужна Америка.

Радећи по девет сати дневно, уметници су, између осталог, извајали Маунт Рашмор, силуету Њујорка на линији хоризонта, предимензиониране бисте Еле Фицџералд и Луја Армстронга, сцене из златне грознице и потписивања Декларације о независности.

У тренутку када популација Јапана опада, званичници Тоторија желе да привуку више страних туриста, а музеј има централну улогу у њиховим напорима.

Они који прате локални туризам признају да је удаљеност Тоторија изазов, али кажу да су предлагали да се посетиоцима дозволи да посматрају уметнике док раде, или да чак помажу у рушењу скулптура када се изложба заврши.

Овај пешчани музеј основан је 2006. године када је град Тотори одлучио да искористи близину пешчаних дина.

Иако су дине заштићене као национални парк, град је сачувао залихе ископаног песка када се између дина пре десетак година градио пут.

“Привлачност пешчаних скулптура је у њиховој крхкости”, каже Јошихико Фуказава, градоначелник Тоторија. “Све у неком тренутку нестану, разобличе се или уруше.”

Ценити и неговати ту пролазност, додао је, то је “јапанска врлина”.

Град је потрошио пет и по милиона долара на прилагођену зграду у којој ће на 2.000 квадратних метара изложбеног простора скулптуре бити постављене све до децембра, док их булдожери не растуре у гомиле песка који ће се користити следеће године.

Годишње музеј посети мање од 500.000 људи. Поређења ради, снежни фестивал у Сапороу, на Хокаиду, сваке године посети два милиона.

За уметнике ова установа, најфинији песак и прилика да сарађују са врхунским светским скулпторима чине Тотори једним од најцењенијих места за израду пешчаних фигура.

“Не постоји место попут овог нигде на свету”, каже Џон Вудворт (50) из Тексаса.

Kацухико Чаен, уметнички директор музеја, нада се да ће Тотори допринети етаблирању пешчане скулптуре као легитимне уметничке форме.

“Било је тешко пешчане скулптуре посматрати као уметност”, рекао је. “Људи мисле да је то нешто чиме се деца баве на плажи, или хоби.”

Две недеље пре него што је изложба отворена средином априла, уметници су изрезбарили песак лопатама, длетима, ножевима, скалпелима, зидарским и баштованским алатима. Неретко делују као да испитују границе физике док детаљно резбаре лица или деликатне пејзаже. Да би песак задржао облик не користе ништа осим воде, ни лепак, ни шелак.

А песак понекада не сарађује. Седам дана пре него што је требало да скулптуре по распреду буду готове, уметници који су радили на холивудској сцени открили су танушну пукотину на глави Лусил Бол.

Морали су да са главе фигуре срежу неколико килограма песка и преко ноћи оставе вентилаторе како би се што брже осушио. Део дизајна такође је измењен како би се направила боља потпора за Лусилин врат.

“Песак је свуда у свету другачији”, каже Данијел Дојл (43), ирски уметник. “Ако пођете са неком идејом и покушате да песак натерате да се понаша онако како ви желите, њега можда уопште неће бити брига.”

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here