Марија Векић: Kако да направите виралан видео?

Поделите:

Данас, када живимо у дигиталној ери и већина популације поседује смарт телефоне где је камера неизоставан део, није нам потребно велико предзнање да бисмо направили видео који може бити занимљивог садржаја и интересантан људима који нас прате на друштвеним мрежама.

Facebook и Snapchat су премашили 8 милиона видео приказа на дневном нивоу, а очекује се да ће овај тренд расти и постоји статистика која подржава ова предвиђања. Експерти смартају да ће врло ускоро 74% садржаја на интернету бити видео и свакако то треба узети у обзир када креирамо садржај за своје клијенте.

Издвојили смо 10 савета који вам могу бити корисни ако желите да и сами направите одличан видео који можете да поделите са вашим пратиоцима.

1.Иза добро испричане приче, стоји разрађен план
Сигурни смо да сте већ гомилу пута чули, како су емоције ипак глави окидач реаговања људи на одређени садржај на друштвеним мрежама. Истраживање које је објавио Harvard Business Review показује да се окситоцин ослобађа када гледамо садржај који можемо окарактерисати као „hero’s story“, тада мозак синтетизује окситоцин и људи постају поузданији, великодушнији и осећајнији. Емотивно причање одређене приче је срце сваког видеа. Уколико желите успешан виде причајте о људској борби и евентуалном тријумфу који је на неки начин повезан са вама или вашим брендом.

2.Фотоапарат или телефон мора бити стабилан
Kао што су недопустиви неквалитетни визуали, иста прича је и са видеом. Улагање у статив за телефон није велика инвестиција, а свакако може имати огромне бенефите на квалитет снимка, а самим тим и на његов резулатат на друштвеним мрежама, јер ће публика бити фокусирана на поруку коју им шаљете, а не на евентуалне техничке грешке.

3. Спољни микрофон
Можда ће чар вашег видеа бити неколико духовитих дијалога из позадине које не желите да изгубите, а ваша прича ће сакупити више лајкова ако посматрач може јасно да чује целу акцију. На тржишту се налази гомила јефтиних екстерних микрофона које можете додати вашем мобилном телефону, ако већ није фабрички уграђен, а који ће вам омогућити снимање квалитетног звука.

4. Не користите дигитални зум
Иако на први поглед делује као добра идеја, дигитални зум може да доведе до замућености саме слике. Уместо тога, једноставно се само приближите особи или објекту који снимате.


5. Осветљење
Наша препоука је да ако икако можете бирате добро осветљена места за своје видео записе. Исто тако вреди напоменути да се аутоматска експозиција на мобилним телефонима споро прилагођава преласку из тамне у светлу сцену и обрнуто, па и о томе треба водити рачуна.

6. Свака друштвена мрежа има своје захтеве
Пошто свака друштвена мрежа има јединствену публику, тако и видео записи морају бити оптимизовани за различите канале. Видео који добро функционише на Фејсбуку, врло вероватно тражи посебно прилагођавање ако желите да га објавите и на Инстаграму. Можда ћете морати да направите потпуно другачији приступ ако желите да се тај видео нађе на Твитеру или некој другој друштвеној мрежи.

7. Kористите апликације за уређивање видеа
Ако је потребно да промените неке ситнице на вашем видеу као што је додавање наслова или спајање неколико клипова – користите апликације као што су iMovie, Windows Movie Maker или YouTube видео едитор. Ако вам ипак треба нешто са већим бројем функција можете пробати Adobe Premiere Elements, Final Cut Pro X или Sony Vegas..

8. Нека ваш видео има титле
Пошто данас сви живимо доста брзо и телефони су ствар без које се не може, велику већину садржаја на друштвеним мрежама људи гледају док су на послу, у превозу или неким другим ситуацијама где не могу да чују сам звук видеа и зато је много битно да ваш видео буде титлован – да би порука била пренета и да ваш труд не би био узалуд потрошено време. Само се на Фејсбуку 85% видеа погледа без укљученог звука.


9. Пажњу треба брзо привући
Нека видео буде занимљив, узбудљив, нека привуче пажњу. Првих 30 секунди је најбитније и ако успете након тога да задржите публику, урадили сте добар посао.

10. Kратко и ефектно
Kао што смо већ помињали, корисници су све више бомбардовани разним садржајима, имамо све мање простора да се истакнемо у мору бренодва и да привучемо њихову пажњу. Зато гледајте да будете кратки и јасни. Нека ограничења свакако постоје: Твитер – 30 секунди, Инстаграм – 60 секунди и Снапчат – 10 секунди.
Надамо се да ће вам ови савети бити од помоћи када следећи пут узмете телефон или камеру у руке и не заборавите на главно питање – зашто би људи лике-овали или шареовали баш ваш видео!

Аутор Марија Векић,  goviral.rs

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here