Najtraženije destinacije među srpskim turistima za leto 2019

grcka letovanje
Podelite:

Do pre nekoliko decenija, tradicionalni tip turizma „sunca, mora i peska”, bio je glavno obeležje putovanja u cilju zabave, odmora, uživanja pa čak i zdravlja. Takav vid turizma još uvek je najznačajniji, jeste i ostaće najmasovniji oblik turističkih kretanja u evropskim ali i svetskim razmerama, bez obzira i uprkos tome što se javljaju novi, specifični vidovi turizma.

Turista je znatan izvor prihoda za svaku zemlju, stoga se svaka turistička agencija u Srbiji trudi da prati svetske trendove po pitanju ponuda turističkih aranžmana. Trudi se da pruži nova iskustva, saznanja i prijatne doživljaje zahtevnom turisti.

Ponude turističkih agencija u Srbiji, isključivo poslednjih godina, nimalo ne zaostaju za ponudama renomiranih, svetskih turističkih organizacija. Izbor turističkih aranžmana, odnosno tipovi stacionarnih aranžmana i smeštajni objekti na određenim destinacijama, nimalo ne kaskaju za sličnim ponudama svetskih turističkih agencija. Štaviše, većina naših turističkih agencija na destinacijama poput Španije, Italije, Turske, Francuske, Grčke, imaju indentične partnere i smeštajne objekte kao veliki svetski tur-operatori.

Turizam je dinamična delatnost koja se prilagođava potrebama savremenog društva. Iz brojnih razloga se menja a uslovljena je drugačijim načinom života, tempom, stilom ali i standardom turiste. Turističke agencije u Srbiji, zbog ograničene platežne moći naših turista, primorane su da spuste cene aranžmana. Ponuda „last minute“ se u Srbiji sve više javlja poslednjih godina, a posle ukidanja viza za putovanje u inostranstvo postaje sveprisutan u ponudama srpskih turističkih agencija. “Last minute” ponuda često podrazumeva popuste za prevoz, druge usluge ili za ceo aranžman i važi za određenu smenu i određeni tip smeštaja. Cene ovih ponuda su minimalne, nekada su i do 70% niže od redovne prodajne cene aranžmana i veoma su atraktivne.

S obzirom da svaki turista koji ima specifična interesovanja i ne putuje samo radi odmora već i da ostvari svoje potrebe za novim avanturama, znanjima i nezaboravnim iskustvima, nastaju i obilaze se destinacije koje pružaju više od pukog odmora. Međutim, i ove godine najpopularnije turističke destinacije svetskih putnika ali i naših državljana, svakako jesu Španija, Turska, podrazumevana Grčka a u poslednje vreme sve više je atraktivna i Sicilija.

Pirinejsko poluostrvo, poput ostrva grčke Lefkade, godinama “okuplja” milione turista iz celog sveta. Naši ljudi hrle da se upoznaju sa svim dragocenostima koje ovo poluostrvo ima da pokaže. Španija, sa svim njenim bajkovitim predelima, kulturnim bogatstvima Barselone gde su unikatne arhitekture poznatog Gaudija, živopisnim dugačkim plažama Galicije, i fenomenalnim mestima za zabavu poput famozne Ibice, kao magnet privlači naše turiste.

Kosta Brava, jedna od najfascinantnijih turističkih regija Španije, poseduje najznačajnije i uveliko popularno letovalište regije – Ljoret de Mar. Ovaj mediteranski biser Katalonije sa svojim živahnim gradićem Ljoretom, pruža peščane plaže kao iz raja koje presecaju stenovite uvale, dok odiše vrelom atmosferom koja dopire iz brojnih koktel barova i klubova. Poznata letovališta i turističke centre smenjuju šarmantna ribarska sela, gde se pripremaju raznoliki specijaliteti od morskih plodova kao i najbolja katalonska šunka i kvalitetna vina.

Na raskršću između Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku sa lepom Evijom, Jonskog mora na zapadu sa svojim draguljima Zakintosom i Lefkadom, i Sredozemnog mora na jugu u kojem je okupan Krit, smeštena je Grčka.

Grčka je vodeća zemlja kada je u pitanju sezonski turizam. Naši turisti i turisti širom sveta su joj verno odani decenijama unazad. Kristalno čisto more, tropsko sunce, pristupačne cene hrane i pića, pregršt kafića i klubova za mlade, čari brojnih žurki koje se organizuju kako uveče tako i preko dana, samo su deo razloga zašto se naši državljani odlučuju da im baš Grčka i ove godine bude domaćin.

Zakintos je prelepo jonsko ostrvo za koje se uglavnom odlučuju naši mlađi srpski turisti. Veliki deo pažnje je usmeren uglavnom na provod pa je Zakintos destinacija zabave i provoda za velike grupe prijatelja. Najveći zaliv na Zakintosu, zaliv Laganas koji je udaljen 9 km od glavnog grada Zante, je epicentar danonoćne zabave a popularna turistička mesta su još i Cilivi, Alikes, Alikanas, Argasi kao i Vasilikos sa svojim čuvenim peščanim plažama.

Najpoznatija plaža na ostrvu je Navajo, skrivena uvala pristupačna samo sa mora, sa najsitnijim belim kamenčićima, nestvarno tirkiznim morem i poznatom olupinom broda po kojoj je dobila ime a koja je i zaštitni znak Zakintosa.

Lefkada je destinacija idealna za srpske turiste željne da ostvare sve svoje potrebe bilo u vidu odmora, avanture ili provoda. Ovu destinaciju naši turisti nazivaju i ”rajom na zemlji” jer pruža više od očekivanja. Ovo fascinantno ostrvo je mesto gde se prepliće antičko i moderno doba. Letovališta Lefkade u svakom svom kutku poseduju neko skriveno blago. U njoj se prepliću zanimljive antičke ruševine, arheološka nalazišta, moderni kafići, restorani i taverne, radnje sa zanatskim rukotvorinama ali i šarm i srdačnost bratskog grčkog naroda.

“Ostrvo ptica” nekadašnje malo ribarsko mesto, danas je preraslo u jedan od glavnih turističkih centara na egejskoj obali Turske. Kušadasi je najpopularniji letnji turistički centar koji krasi sedam predivnih plaža, nacionalni park, mnogobrojni restorani, turski barovi do kojih se lako dolazi malim autobusima-dolmušima. Mnoga arheološka nalazišta u okolini grada, danas svedoče o narodima i osvajačima (Grci, Persijanaci, Rimljani itd.) koji su obeležili istoriju Kušadasija. Centar grada je dinamičan i pun različitih mesta za izlaske. Van grada se nalazi veliki broj hotela i plaža u mirnom okruženju. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim letima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo.

Ova pristupačna, povoljna a pored toga i lepa letovališta su idealne destinacije s obzirom na činjenicu da ne mora da se putuje jednom godišnje na duži period, već odmor može trajati i kraće i može da se ponovi u nekoliko navrata godišnje.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here