Научници са Харварда открили извор људске свести

Поделите:

Свест је дефинисана као свеукупност доживљаја и психичких процеса у појединцу или друштвеној заједници, способност особе да доживи и осећа. Упркос важној улози коју игра у нашим животима чинећи нас онаквима какви јесмо, ми заправо знамо веома мало о томе како свест заправо функционише.

Научници тренутно верују да је свест чине две компоненте: узбуђење и свесност. Прву регулише мождани стуб, али природно порекло другог је увек била мистерија.

Тим истраживача са Харварда истиче да су можда открили делове мозга повезане са можданим стаблом који на тај начин одржавају свест.

Kако би боље разумели зашто су неки пацијенти и поред тешких повреда остајали будни, док су други падали у кому, научници су анализирали мозак 36 пацијената са лезијом можданог стабла.

Дванаесторо њих, тачније трећина, било је у коми, док су 24 пацијента остала свесна.

Десет од дванаест несвесних пацијената имало је оштећење у једном делу средњег мозга. Само једна особа од 24 свесне имала је исто оштећење. Очигледно да је овај делић мозга повезан са одржавањем свести.

Научници су затим проучавали снимке здравог мозга где су приметили две области повезане са апоменутим делом средњег мозга. То их је довело до закључка да њихова веза игра битну улогу у регулисању свести.

Даље верују да би од суштинског значаја могла бити два дела кортекса. Kако би наставили са својим истраживањем, неопходна је потврда од стране независних група, као и већи број испитаника.

Ако су истраживачи у праву, тачније, ако су зауста успели да идентификују делове мозга одговорне за људску свест, резултати би били од непроцењихов значаја за пацијенте у коми њиховим породицама јер би уследили нови начини лечења.

То је само још један пример како технологија помаже у откривању све сложеније биологије.

 

 

B92

Поделите:

2 Коментари

  1. Тим истраживача са Харварда истиче да су “можда открили”…

    МОЖДА ОТКРИЛИ

    видовдане – немој ове ЦНН наслове.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here