Научници тврде: Паметнији људи су срећнији

Поделите:

Наша памет је крива за то што смо несрећни, показује истраживање које је упоредило степен среће с коефицијентом интелигенције.
Истраживачи су анализирали податке од скоро 7.000 људи и утврдили су да су људи са нижим коефицијентом интелигенције (70-99) најмање задовољни, у односу на оне са највишим коефицијентом (120-129).

– Открили смо да је ИQ повезан са срећом на тај начин што су нам учесници с вишим ИQ чешће говорили да се осећају срећно и задовољно – каже др Ангела Хасиотис, главна ауторка студије објављене у “Псyцхологицал Медицине”.

Међутим, објашњава она, ИQ не мора бити у директној вези с осећајем среће и задовољства. Она сматра да нам виши степен интелигенције може олакшати живот, па последично повећати и степен среће.

– Kада погледамо податке видимо да су људи с нижим коефицијентом интелигенције имали мање шансе да буду срећни, јер се они налазе у друштено и економски неповољнијем положају. Тај положај може бити управо последица нижег коефицијента – сматра Хасиотис.

Kако наводи, људима с нижим ИQ је потребно више помоћи у свакодневном животу, а они имају и крхкије психичко здравље и чешће психолошке проблеме.

Студија тврди да третмани који код младих људи подстичу развој интелигенције позитивно утичу не само на њихов ИQ него и на осећај благостања и повећање могућности и шанси.

Цео живот сам био убеђен да је моја несрећа последица живота у Србији с оваквом влашћу, а сада ми још неко истраживање каже да сам глуп. Ја ћу заиста да емигрирам.

 

 

Ноизз

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here