Не рушите мостове

Поделите:

Ових дана јавност је непријатно изненађена одлуком градских власти да тендер за реконструкцију – проширење Старог савског моста, на волшебан начин заврши рушењем те грађевине, зарад изградње нове, на истом месту.

Према изјави градоначелника Београда Синише Малог, грађани ће одлучити на коју ће се локацију преселити Стари савски мост. Али, мост није кутија шибица, па да се премешта без огромних трошкова. Градоначелник је пропустио прилику да пре доношења одлуке о уклањању моста пита грађане и консултује струку о свему. Јавно критикује расипништво у градњи Моста на Ади и хвали нови мост на месту старог, а у суштини ради исто.

Наиме, према решењу „Мостпројекта”, откупљеном на поменутом тендеру, реконструкција – проширење Старог савског моста коштало би око 20 милиона евра, што је реално дупло мање од улагања у нови мост. Намерно се избегава чињеница да ће саобраћај на том месту бити прекинут неколико година, док се не заврши нови мост. За проширење постојећег моста, прекид саобраћаја не би био неопходан. Уколико се на овом месту прекине саобраћај, то ће значити додатно оптерећење за ионако загушене београдске мостове. Ако би на Мост на Ади био уведен трамвај, он би водио у Топчидер, а не у центар града. Због оваквог, наметнутог решења, трпеће грађани, који нису питани ни за шта.

Удружење грађана „Наши мостови” апелује на одборнике у градској скупштини да не руше мостове, већ да им посвете дужну пажњу, као што Париз чува старе мостове на Сени и Лондон на Темзи.

Аутор: Дипл. грађ. инж. Љубивоје Костић, председник Удружења грађана „Наши мостови”
Политика
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here