Неки људи мисле да је интернет заправо Фејсбук!

Поделите:

Преко 3,5 милиона грађана Србије има отворен налог на друштвеној мрежи Фејсбук. Значајан део њих не зна да користи мејл адресу, нити ју је икада користио. Основни услов за отварање профила на Фејсбуку је поседовање мејл адресе. Добар део тих Фејсбук профила, нарочито старијим генерацијама, је отворио неко други. Губљењем, заправо заборављањем шифре, многи од њих су изгубили своје претходне Фејсбук налоге. Појединци поседују профиле са Фејсбук адресом на пример facebook.com/petar.petrovic6, где број 6 заправо сведочи да су по шести пут отварали профил под својим именом, јер су за претходне профиле губили пасворд.

Како Срби користе интернет? Највећи проценат домаћих интернет корисника се логује на неку друштвену мрежу, код нас најкоришћенију Фејсбук (Стога смо од те компаније препознати као идеални заморчићи за њихов прошлогодишњи експеримент са алгоритмима), Јутјуб, неки од многобројних сајтова за приказивање онлајн филмова или серија, евентуално неки од претраживача, пре свега Гугл, мало Википедија, повремено неки онлајн информативни портал и то је отприлике то. Млађе генерације играју игрице, и користе Снепчет или Инстаграм.

О некој медијској писмености или прецизније дигиталној, тешко да ту може бити речи.

Већина информација које допиру до домаћих интернет корисника стиже са друштвених мрежа. Стога не треба да чуди да заиста постоје људи који мисле да је интернет у ствари Фејсбук. На жалост упознао сам их неколико који не разликују Гугл претраживач и портал Блица од Фејсбука.

Још пре пар година уредници домаћих портала су приметили да је вреднија једна “јака” Фејсбук страница од SEO оптимизације. Шеровани садржај интернет портала на Фејсбук страницу која има преко 50 и више хиљада пратилаца и велику интеракцију, доносила је огромну читаност сајту. Зукерберг је, истина, ово мало покварио прошле године, уводећи алгоритме, који су прилично закочили промоцију интернет портала посредством Фејсбука а без да њему плате рекламу, но од ове године се све мање више вратило на старо.

У таквом амбијенту дигиталне и медијске неписмености није никакво изненађење да лажне вести буквално доминирају домаћим интернетом. Дигитална писменост подразумева способност проналажења, анализу, процену, стварање и пренос информација у дигиталном формату.

Одсуство критичког мишљења и дигитална неписменост су плодно тле за безбројне манипулације у сајбер свету. Хиперпродукција информација, с којом се срећемо на интернету, захтева селекцију и процену релевантних информација, која није могућа без критичког мишљења. Критичко мишљење и рационално сагледавање ствара потребну отпорност на предрасуде и гледишта која нису утемељена на аргументима.

Само летимичним прегледом дискусија на домаћем интернету (или како неки мисле Фејсбуку), може се приметити да се већина истих своди на гледишта, слагања или не слагања и веровања. Ако се негде појави аргументација, она се “побија” опет слагањем или не слагањем, веровањем и супротним гледиштем, без икакве аргументације.

Такав амбијент је “одличан” за све врсте спинова па и оних који стижу са званичних медија, пуних стереотипа, генерализација, банализација и полуистина и неистина.

У процесу креирања мишљења и вредности на којима почива друштво, медији су незаобилазни. Ма колико да интернет преузима примат над традиционалним медијима, значајан део садржаја који се пласира на интернету управо потиче са традиционалних медија, стога је њихова одговорност, за сад, највећа.

Жељко Ињац, РТВ

Поделите:

2 Коментари

  1. gluposti,tradicionalni mediji se polako jedan po jedan gase ili redukuju svoj sadržaj na puko prenošenje informacija koje već postoje negde,REUTERS,Asoshieted Press i slično….
    Internet polako ali sigurno potpuno preuzima kontrolu nad medijskim prostorom……
    kod nas sporije nego u svetu ali to je i razumljivo jer dok Šveđani ili Norvežani u potpunosti pokrivaju svoju teritoriju 5G signalom kod nas jedva da svugde ima i sporog praistorijskog 3G a po selima ni EDGE nema…
    poboljšane verzije GPRS-a,dakle ni 2.5G……
    tu smo celi 15-20 godina iza sveta pa nam izgleda da se ništa ne menja a u stvarnosti kasamo ispred onih koji su nas prestigli za ceo krug ili dva,možda.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here