Он је првак света из филозофије, има 18 година и СРБИН ЈЕ!

Поделите:

Нишлија Милан Миленовић, матурант нишке гимназије “Светозар Марковић”, заблистао је на Светској олимпијади из филозофије у Ротердаму и у Ниш се вратио са златном медаљом. Милан је први ученик ове нишке гимназије који је освојио златну олимпијску медаљу из филозофије, јер је ова школа до сада била позната по успесима ђака из природних наука.

Много ми значи што је ово први велики међународни успех моје школе из друштвених наука. Тако је ово мало и пионирско достигнуће – задовољно каже Милан за “Блиц”.

Олимпијски победник је за есеј на надметању у Холандији изабрао цитат јапанског филозофа Томонобуа Имамичија из екоетике.

– Такмичење из филозофије заснива се на писању есеја на енглеском језику о теми која се састоји у задатим филозофским цитатима. Ја сам одабрао цитат Имамичија о професионалној етици. Мој став је да се разликује професионална етика толеранције и неутралност на радном месту – објашњава он.

Милан је морао много тога да прочита да би могао да напише овај есеј јер се ова област не изучава у школи.

– За мене је то био изазов. Иако много волим будизам, а од филозофа највише Ничеа и Kјеркегора, хтео сам да се такмичим и пишем есеј о области коју ћу додатно да изучавам. Зато ми је и много драго што је награђен мој труд – вели сјајни млади филозоф.

Милан је филозофију заволео захваљујучи професорки Бојани Голубовић, која је била његов ментор у оцењивању есеја на олимпијади у Холандији.

– Професорка нас је научила да ми питамо и дајемо одговоре, односно да у суштини морамо сами да размишљамо. За одличну оцену из филозије морамо да седнемо и размислимо, односно да дамо аргументе за своје ставове. Захвалан сам јој много на томе. Једноставно ми је њен приступ да нам приближи ову науку помогао да схватим зашто је потребно размишљати својом главом и имати свој став о свему. По школском програму филозофија се у гимназијама углавном изучава као историја филозофије али је мени било потребно нешто више и управо ми је тај “пут” показала професорка Бојана – прича он.

Милан се спрема за студије медицине, што му је и породична традиција, пошто су му и мајка и отац лекари. Ипак, због овог олимпијског одличја размишља да упореду студира медицину и филозофију.

– Због резултата на републичком такмичењу могу да упишем филозофију без полагања пријемног. Било би добро да студирам и медицину и филозофију. Наука учи људе шта се дешава у свету, а филозофија учи људе како да се опходе према свету. Етика је врло битно питање у медицини. Без етике не бих могао себе да назовем нормалним лекаром, не нормалним у смислу да мени нешто фали већ не бих могао да обављам свој посао како треба – сматра Милан Миленовић.

Професорка филозофије Бојана Голубовић каже да је Милан радознало дете и да се никада није стидео да поставља питања.

– Проблем са нашом културом је то што ако поставимо питање то значи да ми не знамо да нисмо довољно добри. Милан није имао такав проблем. Неко ко има такав критички став према свету, ко је тако креативан у том односу према свету и треба да студира медицине – каже професорка Голубовић.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here