Ово су смарачи са Твитера у Србији које пратиш

Поделите:

Твитер дуплира број карактера по твиту. Време је за свођење рачуна.

Твитер дуплира број карактера доступан за сваки твит. И то ће, свакако, из корена променити изглед ове платформе – људи ће имати простора да још више смарају. Па, пре него што сви крену да откривају свог унутрашњег есејисту, прави тренутак да сумирамо све различите мини заједнице које постоје на српском Твитеру.

Kатегорије су произвољне. Неки су „чланови” више група. Ништа од написаног није стварно злонамерно пошто је јако тешко „мрзети” заједницу којој у ствари припадаш и са којом делиш исту зависност од бесмислене апликације која има неуспешан бизнис модел и чији је једини прави успех то што истовремено служи и као вентил и као извор наше унутрашње мржње према себи и према свету.

БОРЦИ ЗА ПРАВДУ
Ако постоји једна врста људи које су „жртве” Твитера, то су борци за правду. Они су свуда у свету, без обзира на језик, расу или религију, кључни део сваке лајне. Толико је њихово присуство интегрисано у постојање Твитера да ће постати део кода апликације када машине подигну устанак, поробе нас и почну да нас користе као извор енергије и забаве. Постоји нешто у Твитеру што је неодољиво људима који ће на лакат да проговоре ако треба о некој неправди која их тишти.

Те неправде могу да буду велике: „Борба за Љубу” (сада већ завршена, и то неуспешно), „политички прогони”, „Шта нам раде…”, и разне друге друштвене бољке.

Или мале: непрописно паркирани аутомобили, енглески туристи којима смета дувански дим, на пола завршене поправке тротоара, или зликовци који су исекли ред у продавници.

Посебна поткатегорија су теоретичари завера о Земљи као равној плочи, антиваксери и слични, али што мање да кажемо о њима, то боље.

Сви борци за малу и велику правду праве конвенцију сваки пут када се председник Србије јавно обраћа нацији. Током тих неколико сати, лајна увек личи као симултани живи пренос свих људи у Србији који вичу на телевизор.

Проблем није у томе што неправда не постоји, а камоли да је нетачно. Проблем је проста чињеница да је свака од тих борби, у ствари, само потврђивање и приказивање сопственог политичког и сваког другог идентитета.

И то ужасно, али ужасно, али ужасно смара. Јер нема ефекта. Јер су сви ти твитови само ехо један других, и сви ти лајкови су међусобно потврђивање да су ти мали исклици слободе исправни и тачни. У овом случају, борци Твитер користе као вентил за гнев, а нама осталима набија гнев. И тај механизам ће се са дуплирањем карактера само увећати и постати још неподношљивији.

А најгори проблем је што не можеш нешто да им кажеш јер а) слажеш се са највећим делом тих ставова, б) инстант добијаш обележје потенцијалног скривеног/тајног/убаченог бота, пошто је „бити параноичан да су сви који се не слажу са тобом ботови” једна од основних карактеристика Бораца.

ТУЖНЕ ЉУДСKЕ ПРИЧЕ

Не постоји циничнији, јаднији, демонскији начин скупљања фејвова од углавном измишљених тужних људских прича. Ако видите да се у твиту помиње речи „продавница”, „просјак”, десет динара”, „кусур” или „ћуте”, знате да сте суочени са неким који је узео време из свог дана и употребио драгоцени простор на Твитеровим серверима да нам проспе најогавнију лаж у жељи да би показао сопствену хуманост и изазвао код вас емотивну реакцију која ће резултирати у кликтању срца испод твита.

Ако нас некад лудило прогута до те мере да организујемо Нирнбершка суђења за Твитер активности, постојаће посебно одељење које ће се бавити само овим људима. Проблем са Борцима је то што су иритантни и напорни, али њихове намере у суштини добре. Ови наводни хуманисти, који лажу и измишљају тужне приче да савршено стану у један твит, злобни су, цинични и у ствари глупи. Јер њихова превара нема циљ да оствари некакву финансијску корист, већ да донесе велике бројке – лајкове, ритвитове и пратиоце – на које би онда могли да буду поносни. Интернет изрека Тхис ис wхy wе цан’т хаве нице тхингс постоји да опише ове људе.

МЛАДИ ЛИДЕРИ

Они су директна последица постојања бораца за правду. Неки из те категорије пређу у ову, када схвате да им је доста кењања и да хоће „да ураде нешто”. Њихове биографије су препуне компликованих скраћеница које се односе на разне политичке, бизнис, хуманитарне или непрофитне организације. Њихови аватари су профилне (и професионалне) фотографије на којима они гледају у даљину, замишљени, одлучни и спремни да уђу у коштац са правим проблемима за које имају конкретна решења. Они путују на конференције, имају дефинисане и промишљене мисли, спремни су да кажу како ствари стварно стоје. Они су углавном мушкарци и све што раде је нетворковање зарад намештања следеће шљаке и бољег посла преко ДМ-ова или проминентнијег социјалног положаја. Они не говоре ништа ново нити значајно, али добро баратају језиком и јако су пријатни у комуникацији. У суштини су празне кесе састављене од клишеа, голе амбиције и вишка слободног времена.

ЕМОТИВНЕ ПСИХОПАТЕ

Још једна категорија, углавном мушкараца, којима је лајна само „мамац” за упадање у директне поруке (ДМ-ове). Само што ови нису ту да би побољшали друштвени положај и стање на банковном рачуну. Углавном се ради о предаторима који куцају о „нежним јутрима у кревету док напољу пада киша”, „тихим уздасима” и „погледима које говоре све” а упадају у поруке са „шаљивим” захтевима за голе фотографије или понудама „дикпикова”.

Од свих ових категорија, ови су стварно опасни и могу се препознати по томе што су јако негативно реаговали на нови закон о насиљу, пошто им, је л’, директно удара на начин функционисања. Са њима нема разговора, расправа или дијалога било које врсте.

Ако наиђете на неког оваквог, ваша обавезе је да обавестите заједницу о њима и да онда Лидери и Борци крену да се боре против њих.

ЛОЖАЧИ

Јесте ли видели неку лејм фору (као да постоје другачије на Твитеру) на коју се насмејете, због чега би вас био блам да сте у друштву? Е, ви сте циљна група за ове људе. Они ће се наћи у проблему сада када се број твитова увећа, јер „лејм” оне-линери су смешни између осталог због тога што постоји умеће спаковати шалу у ограничен простор. Kада се тај простор повећа, „лејм” део форе постане очигледнији.

Они се често међају са Лидерима и Борцима, али у сржи, они су ту да би нашли савршену Бајага референцу за тему о којој се тренутно прича или објаснили како је крај из кога су најбољи део града, земље, планете (углавном се ради о Земуну). Нису злонамерни, не схватају себе или свет претерано озбиљно. Доста личе на оног типа који је на свим журкама, кога као знате, али никада вам није пало на памет да бисте могли да будете пријатељи са њима.

ЛУРKЕРИ

Је л’ се и вама дешава да изнова видите да неки људи, који углавном не твитују, лајкују све живо? Да се не изражавају речима већ кроз изборе шта им се свиђа. Је л’ и ви исто мислите да су све то налози које отварају БИА службеници да би пратили људе који су им оперативно интересантни?

Ни ја. И не, нисам параноичан.

ПОЛИТИЧKИ НЕKОРЕKТНИ ХЕЈТЕРИ

Ова категорија је јако значајна јер су полако у нестајању. Ово нису они који кукају против „политичке некоректности”- што је готово увек шифра за расисте, шовинисте и сексисте који се љуте што неко има дрскости да критикује њихово кретенско понашање. Ово је врста налога која непристојно, цинично, злобно коментарише све што се дешава, незабринути за то како ће ти ставови бити прихваћени.

Они одумиру не због тога што је њихово понашање неприхватљиво, већ зато што, ако сте на Твитеру додовљно дуго, ем се уморите од хејтања свега, ем пре или касније постанете или Борац или Лидер или Психопата.

Јер то је природа Твитера. То је природа сваке заједнице. Не можете да пљуцкате цео живот пошто се пре или касније група вас или увуче унутра или испљуне. Или једноставно нађете посао и одете са Твитера. Што је свакако најздравија опција. Али овакви људи, који су пођеднако и жене и мушкарци, изгледају као артефакти из прошлих времена интернета. Из времена када мреже нису служиле за друштвено организовање или прављење личног бренда или игралиште за сексуално девијантне. Kада се није све сводило на доказивање и показивање идентитета, већ се тражила нека, било каква, врста повезаности која би олакшавала бивствовање у стварном животу.

Ово су налози људи који су и даље живели у стварном свету, а интернет користили као место где се стварни свет хејтује или анализира, да би се лакше живело у њему. Са губљењем форме од 140 карактера, њихов нестанак ће се само убрзати како се Твитер, у (унапред неуспешном) покушају да постане финансијски профитабилан, буде претварао у краћу верзију Фејсбука, тако ће ове претходне категорије заузимати све већи простор.

ОСТАЛИ

Страначки ботови, тематски специјализовани налози, политичари, бизниси, шаљиви налози који краду твитове и други нису обухваћени пошто о њима нема шта се каже. Они су спам који је и Твитер, као и сваки други део интернета, претворио у септичку јаму у којој се сви давимо, неспособни да се извучемо из зачараног круга своје зависности. Они ће највише „профитирати” од наглог гојења Твитера пошто ће имати још више простора да гурају своја срања која ће у будућности, након нуклеарног рата, служити као илустрација за ужасно стање друштва које је и довело до пропасти.

Аутор Вук Бошковић

Вајс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here