Пет мана високо интелигентних људи

Поделите:

Висока интелигенција свакако је предност, али није и кључ за лакши, једностванији, срећнији или пак испуњенији живот.

У одговору на то може ли интелигенција бити и проклетство некима, психолози објашњавају да она свакако може имати негативне стране, које потврђују научне студије. Често размишљају уместо да осећају

Високо интелигентни људи могу разумети осећаје јако добро, размишљати и разговарати о њима, али проблем је у томе што често неће осећати олакшање код њиховог изражавања.

То је чест проблем јако паметних људи, посебно оних који се сјајно изражавају. Они користе речи као димну завесу. Мање комуникативни и вербални људи своја понашања користе и као изудвни вентил – повикаће, бацити нешто, расплакати се, скочити, плесати.

“Високо интелигентни ће причати о томе како се осећају, а кад заврше с разговором, сви ће ти осећаји и даље бити заробљени”, каже психолог Маркус Гедулд.

Додаје како је у томе кључна разлика између когнитивних и емоционалних вештина те иако научници не могу детаљно да објасне како су они повезани, очито је да висока емоционална интелигенција компензује ниске когнитивне способности, при чему се изразито паметни људи не морају ослањати на своје емоционалне вештине да би решили проблеме. Људи очекују да увек заблистају

Kод препознавања високо интелигентних људи, друштво ће од њих очекивати више – да буду најбољи у свему, небитно о којем је подручју реч, па они немају с ким да разговарају о својим слабостима или несигурностима.

На њима је већи притисак да морају успети, због чега су под сталним стресом. То је очито већ и у млађој доби – деца која су интелигентнија генерално осећају више тескобе.

Теже науче вредост тешког рада

Чињеница је како ће интелигентнији људи знати боље да распореде своје задатке и брже обављати посао, односно с мање труда него што би требало неком ко није тако интелигентан. Ипак, интелигенција не води директно успеху, а високо интелигентни људи можда никад не развију упорност која им је потребна за њега.

“Интелигенција постаје проблем кад они који је имају открију у раном узрасту да не треба много да раде како би пратили друге, па никад не развију добре радне навике”, истичу психолози. Људима иде на живце кад их исправљају

Без обзира је ли реч о ћаскању или озбиљнијем разговору, интелигентни људи најчешће имају потребу да исправљају друге ако кажу или тврде нешто погрешно, а то значи да их други доживљавају као паметњаковиће који су у друштву напорни. Претерују са анализирањем

Људи с високом интелигенцијом превише времена троше на размишљање и анализе, а у томе тешко себи могу помоћи. Из претераних анализа произлази и превише бриге, па и отежана могућност одабира – интелигенти желе бити зихераши у својим одлукама како би били уверени да нису погрешили, што је у већини животних ситуација немогуће те је понекад неопходно ослонити се и на свој инстинкт.

 

 

Радиосарајево

Поделите:

1 коментар

  1. Veći je problem kako od tkz. “visokointeligentnih” ljudi napraviti (odgojiti) poštene ljude sa čvrstim ljudskim (pozitivnim) karakterom a ne lopove koji vode lopovsku politiku ili sede u SANU i glume pametne (jer su članovi SANU, kao Toma majmun Nikolić) Mada je Toma majmun glup k’o ***** ali sa druge strane je isto tako “inteligentan” jer sedi sa jednakim lopovima (sebi ravnim) a umišljeni su da zbog toga što sede tamo i “jedu govna” da su pametni! Ali i zajednica (narod) upravo zbog toga misli da su “pametni”!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here