Седам тајни успеха милијардера

Поделите:

Помисао на пословне састанке их ужасава, воле бриџ и књиге, опуштају се уз прање судова. Не, није реч о америчким домаћицама из 60-их, већ о најбогатијим људима на свету у 21. веку.

Први на Форбсовој листи милијардера, Бил Гејтс (86 милијарди долара) ужива у читању и бриџу, радни дан му је подељен на сегменте од пет минута, а у организацији му помаже хватање бележака. Дан завршава специјалним ритуалом – прањем судова.

Други на листи, Ворен Бафет (75,6 милијарди) свакодневно чита, у првом делу дана магазине и финансијске извештаје, а после радног времена новине и књиге. Састанке не воли, бриџ обожава.

Трећи најбогатији човек на свету, оснивач Амазона, Џеф Безос (72,8 милијарде), свако јутро се, након осам сати сна, буди без помоћи будилника, доручкује здраво, а да би провео квалитетно време са женом и четворо деце, никад не заказује ране састанке. И иначе није љубитељ састанака, па се са инвеститорима Амазона састаје само шест сати годишње. У слободно време гледа “Звездане стазе”, а увече, као и Гејтс – пере судове.

Осим веровања у своју визију, напорног рада, учења из грешака, преузимања одговорности, ево још неких сличности које деле најбогатији и најуспешнији људи на свету.

* Имају бележницу – Да, дошло је време рачунара и таблета, али добра стара бележница није изашла из моде. Грчки бродовласник Аристотел Оназис једном је поручио да ако желите да будете успешни увек са собом носите нотес и записујте све што вам падне на памет. Тако се ослобађа ум, а остају записане идеје од којих неке могу донети милионе. Kолики је значај бележнице открио је и милијардер Ричард Бренсон који је открио да не би успео да оснује Вирџин без једноставне бележнице коју носи свуда са собом.

* Не проверавају мејл сваки час – Kао и све остало, моћни људи и мејл проверавају по распореду. Нећете видети изузетно успешног човека који трчи да отвори сваки мејл чим чује сигнал да га је добио. Он то ради једном или неколико пута дневно, ујутру, у подне и увече, брзо одговара на важне и иде даље. Пре спавања се дисконектује са друштвених мрежа што ради чак и директорка Фејсбука Шерил Сандберг.

* Знају ко шта ради – Највреднија особина сваког успешног човека је флексибилност, поручује Ричард Бренсон. Док се мали шефови “убијају” од тога да докажу како су незаменљиви, јако успешни људи су мајстори у делегирању посла. Они нису “контрол фрикови”, важно им је да се посао заврши на најбржи могући начин са најбољим резултатом. Зато бирају способан тим који обавља оперативне послове, док се сами баве целином.

* Не одлажу – Већина људи има манир да одлаже непријатне обавезе, али кључ је у инстант реакцији. Успешни људи одмах одговарају на непријатне мејлове, не одлажу састанке са незгодним саговорницима што их чини продуктивнијим. Јер, кад одложимо нешто непријатно, то нам ствара стрес, због чега смо мање ефикасни.

* Преспавају – Томас Едисон је говорио: “Никад не одлазите у кревет, а да нисте поставили захтев својој подсвести”. Управо то раде успешни људи кад имају проблем, неки запишу спорну ситуацију, пројекат, питање у нотес, оду у кревет и пусте да подсвест ради док они спавају, уместо да разбијају главу и врте се у круг.

* Знају да је време новац – Они имају милионе којима могу купити све осим времена, због чега су свесни да је то најдрагоценији ресурс. Дан има 1440 минута, па гледају да сваки пажљиво искористе. Не воле састанке управо зато што се на њима губи време. Kада су се Ворен Бафет и Бил Гејтс први пут срели 1991. године, Бафет је извадио нотес како би убележио њихово будуће виђање. Гејтса су импресионирале празне странице, што је Бафету било потпуно нормално јер, како је касније објаснио, не можете имати контролу над својим временом уколико не знате да кажете не. И поручио: “Разлика између успешних и изузетно успешних људи је у томе што ови други говоре “не” готово увек”.

* Воде једноставан живот – Највећи број светских милијардера не пати од статусних симбола. Ворен Бафет вози ауто од 30.000 долара, Гејтс воли чизбургере, Марк Закерберг сваки дан носи једноставну сиву мајицу, најбогатији Европљанин, оснивач Заре, Амансио Ортега, руча у кафетерији са својим запосленима, а Мексиканац Kарлос Слим, по изласку из канцеларије заборавља на посао и вечери проводи са шесторо деце и многобројним унуцима.

 

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here