Скидање са кофеина – једно лично искуство

Поделите:

По други пут у животу сам се “скинуо” са кофеина.

Оно што 99% вас не зна је да оно када осећате као да вас нешто притиска на главу док не попијете кафу, као и осећај поспаности без кафе, не долазе природно зато што ваш мозак не може да се разбуди – већ као последица директне зависности од кафе.

После 10 дана потпуне одсутности кофеина из организма – мозак се ослобађа те потребе за кофеином – и почиње да функционише потпуно нормално – што ће вас свакако изненадити – јер одједном добијате беспрекорну будност која траје буквално од тренутка када ујутру отворите очи до тренутка када легнете да спавате – потпуно целог дана ваш мозак нема ни тренутак поспаности и уопште не осећате као да вам нешто “притиска лобању” или седи на глави. Потпуна беспрекорна будност 18х дневно.
Први пут кад сам се скинуо са кофеина просто нисам могао да верујем нити да се навикнем да ми је мозак у савршеној будности нон-стоп… навикао сам на поспаност и осећај притиска на лобању када прође више од 3х без кафе – и савршена целодневна будност ми је деловала као научна фантастика.

Kада се скинете са кофеина – од прилике имате осећај као да се нон-стоп кљукате кафом – као да 20 кафи дневно попијете – од прилике таква константна будност. С тим што та будност почне буквално од првог-другог минута када ујутру отворите очи – после минут-два од буђења ваш мозак постаје невероватно савршено будан.

Једини проблем је што тих првих 10 дана без кафе уме да буде доооооооста тешко за издржати – јер организам очајнички тражи кофеин – и доста тешко ћете са таквом тегобом у глави функционисати прва три дана. После три дана тегоба престаје, не боли вас више глава, али остаје и даје поспаност. У наредних 7 дана и поспаност креће полако да слаби, и негде после десетак дана почиње беспрекорна будност.
Јбг, треба издржати тих десетак дана.

Могу само да кажем да ова беспрекорна целодневна будност – вреди!

п.с. Чај може да надомести навику испијања кафе, људи су често навикнути да испијају нешто… чај је супер замена за ту навику.

Предраг Дамјановић, mycity.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here