Skidanje sa kofeina – jedno lično iskustvo

Podelite:

Po drugi put u životu sam se “skinuo” sa kofeina.

Ono što 99% vas ne zna je da ono kada osećate kao da vas nešto pritiska na glavu dok ne popijete kafu, kao i osećaj pospanosti bez kafe, ne dolaze prirodno zato što vaš mozak ne može da se razbudi – već kao posledica direktne zavisnosti od kafe.

Posle 10 dana potpune odsutnosti kofeina iz organizma – mozak se oslobađa te potrebe za kofeinom – i počinje da funkcioniše potpuno normalno – što će vas svakako iznenaditi – jer odjednom dobijate besprekornu budnost koja traje bukvalno od trenutka kada ujutru otvorite oči do trenutka kada legnete da spavate – potpuno celog dana vaš mozak nema ni trenutak pospanosti i uopšte ne osećate kao da vam nešto “pritiska lobanju” ili sedi na glavi. Potpuna besprekorna budnost 18h dnevno.
Prvi put kad sam se skinuo sa kofeina prosto nisam mogao da verujem niti da se naviknem da mi je mozak u savršenoj budnosti non-stop… navikao sam na pospanost i osećaj pritiska na lobanju kada prođe više od 3h bez kafe – i savršena celodnevna budnost mi je delovala kao naučna fantastika.

Kada se skinete sa kofeina – od prilike imate osećaj kao da se non-stop kljukate kafom – kao da 20 kafi dnevno popijete – od prilike takva konstantna budnost. S tim što ta budnost počne bukvalno od prvog-drugog minuta kada ujutru otvorite oči – posle minut-dva od buđenja vaš mozak postaje neverovatno savršeno budan.

Jedini problem je što tih prvih 10 dana bez kafe ume da bude dooooooosta teško za izdržati – jer organizam očajnički traži kofein – i dosta teško ćete sa takvom tegobom u glavi funkcionisati prva tri dana. Posle tri dana tegoba prestaje, ne boli vas više glava, ali ostaje i daje pospanost. U narednih 7 dana i pospanost kreće polako da slabi, i negde posle desetak dana počinje besprekorna budnost.
Jbg, treba izdržati tih desetak dana.

Mogu samo da kažem da ova besprekorna celodnevna budnost – vredi!

p.s. Čaj može da nadomesti naviku ispijanja kafe, ljudi su često naviknuti da ispijaju nešto… čaj je super zamena za tu naviku.

Predrag Damjanović, mycity.rs

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here