Srbi rak pluća nas ubija! Zbog ove opake bolesti svake godine nas je manje za 4600!

Podelite:

Uoči 31. maja dana borbe protiv pušenja stručnjaci ukazuju na porast oboljevanja od najsmronosnig karcinoma
RESPIRATORNO uruženje Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta, organizovalo je danas u Beogradu edukativnu tribinu “Živi život punim plućima”, o najčešćem i najsmrtonosnijem malignom tumoru – kanceru pluća.
On je vodeći po smrtnosti smrtnosti od svih karcinoma u svetu i najčešća je maligna bolest kod muškaraca. Srbija je na drugom mestu u Evropi po incidenci karcinoma pluća, a broj obolelih raste svake godine. Od raka pluća u proseku godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Iz tih razloga, Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa pokreće veliku kampanju podizanja svesti o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka .

-Želimo da kao struka pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu (Vladine institucije, nevladin sektor, zdravstvene radnike, pacijente i njihove porodice, medije i ugledne pojedince), kako bismo svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem obliku raka u Srbiji, ali i da istaknemo da samo prevencijom i ranim dijagnostikovanjem možemo smanjiti ovu sumornu statistiku. Takođe, cilj nam je da pacijenti koji boluju od ove teške bolesti imaju što bolji status rekla je profesor dr Dragana Jovanović, predesdnica udruženja.
Prema njenim rečima šanse za uspešno izlečenje su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, a u poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom takozvane persolizovane, molekularne-biološke i najnovije imunološke terapije.

-Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu novu revoluciju u lečenju karcinoma posle molekularne terapije, pa tako i karcinoma pluća, sa odličnim rezultatima i sa ovim tipom terapije se beleže dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest- rekla je prof. Jovanović.Tribina u Promenada centru organizovana je uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv pušenja (31. Maj), s obzirom da je duvanski dim vodeći uzrok karcinoma pluća. Na tribini je naglašeno da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo da preveniramo jednostavnim prestankom pušenja, ali i da pružimo podršku već obolelim pacijentima i ukažemo na načine poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Promoterti kampanje su pevač Sergeja Ćetkovića i atletičar Asmira Kolašinac.

Večernje Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here