Срби рак плућа нас убија! Због ове опаке болести сваке године нас је мање за 4600!

Поделите:

Уочи 31. маја дана борбе против пушења стручњаци указују на пораст обољевања од најсмроносниг карцинома
РЕСПИРАТОРНО уружење Србије под покровитељством Министарства здравља и Министарства омладине и спорта, организовало је данас у Београду едукативну трибину “Живи живот пуним плућима”, о најчешћем и најсмртоноснијем малигном тумору – канцеру плућа.
Он је водећи по смртности смртности од свих карцинома у свету и најчешћа је малигна болест код мушкараца. Србија је на другом месту у Европи по инциденци карцинома плућа, а број оболелих расте сваке године. Од рака плућа у просеку годишње у Србији оболи готово 6.000, а умре 4.600 особа.

Из тих разлога, Респираторно удружење Србије, као струковно удружење пулмолога покреће велику кампању подизања свести о значају превенције и ране дијагностике најучесталијег рака .

-Желимо да као струка позовемо и мобилишемо ширу друштвену заједницу (Владине институције, невладин сектор, здравствене раднике, пацијенте и њихове породице, медије и угледне појединце), како бисмо сви заједно подигли свест јавности о раку плућа као најчешћем и најсмртоноснијем облику рака у Србији, али и да истакнемо да само превенцијом и раним дијагностиковањем можемо смањити ову суморну статистику. Такође, циљ нам је да пацијенти који болују од ове тешке болести имају што бољи статус рекла је професор др Драгана Јовановић, предесдница удружења.
Према њеним речима шансе за успешно излечење су деценијама имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази и који су оперисани, а у последњих 15 година ситуација се драстично мења појавом такозване персолизоване, молекуларне-биолошке и најновије имунолошке терапије.

-Данас смо сведоци брзог развоја имунолошке терапије различитих малигних болести, која представља праву нову револуцију у лечењу карцинома после молекуларне терапије, па тако и карцинома плућа, са одличним резултатима и са овим типом терапије се бележе дуготрајна делимична или потпуна повлачења метастатских тумора. На тај начин постиже се основни циљ у лечењу рака, а то је да се рак претвори у хроничну дугогодишњу болест- рекла је проф. Јовановић.Трибина у Променада центру организована је уочи обележавања Светског дана борбе против пушења (31. Мај), с обзиром да је дувански дим водећи узрок карцинома плућа. На трибини је наглашено да је карцином плућа једини карцином који можемо да превенирамо једноставним престанком пушења, али и да пружимо подршку већ оболелим пацијентима и укажемо на начине побољшања квалитета њиховог живота.

Промотерти кампање су певач Сергеја Ћетковића и атлетичар Асмира Колашинац.

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here