Sve veći broj upisa na kurseve prekvalifikacije i dokvalifikacije

Podelite:

Vanredno školovanje je vid edukacije za koji se odlučuje sve više ljudi u našoj zemlji. Teška ekonomska situacija i loše šanse za pronalazak posla u struci, navele su mnoge na razmišljanje o promeni zanimanja. Zanimanja koja su nekada bila perspektivna, danas jedva da se i traže. Mnogi poslovi su automatizovani i obavljaju ih mašine, a broj radne snage je generalno smanjen, te je i broj radnih mesta drastično opao.

Ipak, za nekim poslovima uvek postoji potražnja. Recimo, ekonomski tehničari su bili jednako traženi pre 20 godina, kao i danas. Možda su danas, sa većim brojem preduzeća i bankarskih ustanova, traženiji nego ikada. Prekvalifikacija ili dokvalifikacija za ekonomskog tehničara može vam obezbediti lak i brz pronalazak dobro plaćenog radnog mesta.

Naravno, redovno srednjoškolsko obrazovanje nije opcija nakon punoletstva, ali srećom, postoji vanredno školovanje. Vanredno školovanje omogućava promenu zanimanja, prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, bez obzira na broj godina polaznika. Ukoliko ste zaposleni ili imate brojne porodične i privatne obaveze, značiće vam da čujete da je vanredno školovanje izuzetno fleksibilno.

Naime, nemate obavezu prisustvovanja nastavi. Možete se u miru posvetiti svojim zaduženjima. Ispite spremate kod kuće, u vreme kada je vama najzgodnije, a polažete ih u terminima koje možete dogovoriti sa profesorima nastavnih jedinica. Za sve nejasnoće možete se obratiti profesorima na konsultacijama, koje se održavaju lično, telefonski ili putem email-a. Vanredno školovanje se plaća u skladu sa važećim cenovnikom škole, ali kad razmotrite koje sve benefite može da pruži, njegova cena se višestruko isplati.

Za upis na vanredno školovanje biće vam potrebna sledeća dokumenta:

  • Overene fotokopije svedočanstava svih završenih razreda u prethodnim etapama školovanja
  • Overena fotokopija diplome
  • Overena fotokopija lične karte, vozačke dozvole ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, potrebno je da bude očitana.
  • Overena fotokopija uverenja o državljanstvu, koje ne sme biti starije od šest meseci
  • Overena fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih.

Prekvalifikacija i dokvalifikacija su vidovi vanrednog školovanja.

Prekvalifikacijom ostajete na istom nivou obrazovanja, ali menjate zanimanje. Ako ste završili četvrti stepen, ostajete na četvrtom stepenu obrazovanja. Na primer – prekvalifikacija za ekonomskog tehničara (IV stepen), a završili ste smer tehničar obezbeđenja, koji je takođe IV stepen.

Dokvalifikacijom napredujete u stepenu obrazovanja. Ako ste završili srednju školu trećeg ili četvrtog stepena, polaganjem potrebne razlike ispita doseći ćete četvrti odnosno peti stepen. Na primer – dokvalifikacija za ekonomskog tehničara (IV stepen) nakon završene trogodišnje srednje škole.

Prekvalifikacija za ekonomskog tehničara samo je jedna od ideja kada razmišljamo o perspektivnim zanimanjima za kojima postoji stalna potražnja. Upoznaćemo vas bliže sa zaduženjima, odgovornostima i mogućnostima radnih mesta za zanimanja koja su tražena:

Ekonomski tehničar

Smer ekonomski tehničar je, kao što smo već napomenuli, uvek aktuelan i uvek tražen. Nakon završene prekvalifikacije ili dokvalifikacije za ekonomskog tehničara možete obavljati finansijske, knjigovodstvene, komercijalne i ekonomske poslove. Podjednako možete raditi poslove istraživanja tržišta i marketinga.

Prekvalifikacija ili dokvalifikacija za ekonomskog tehničara pružiće vam sva potrebna znanja o organizaciji i menadžmentu preduzeća, ekonomiji, poslovnoj korespodenciji, poslovnoj informatici.

Mogućnosti zaposlenja su velike, jer su ekonomski tehničari traženi svuda – vladine i nevladine organizacije, mala i velika preduzeća, gigantske kompanije, IT firme, banke, prodavnice, butici.. Svima su potrebne usluge ekonomskih tehničara. Možete raditi u investicionim fondovima, osiguravajućim kućama, školama, a uvek je aktuelna mogućnost samostalnog zaposlenja – otvaranjem sopstvene knjigovodstvene agencije.

Prekvalifikacija za ekonomskog tehničara pružiće vam privilegiju da birate radno mesto i okruženje po sopstvenom izboru, kao i sigurnu budućnost, jer potražnja za ovim zanimanjem neće prestati nikada.

Tehničar obezbeđenja

Tehničar obezbeđenja je smer u Ekonomskoj školi u trajanju od četiri godine. Ako ste razmatrali mogućnost prekvalifikacije ili dokvalifikacije za ovo radno mesto, niste pogrešili. Za tehničarima obezbeđenja koji su edukovani, odgovorni i pouzdani stalna je potražnja.

Posao tehničara obezbeđenja uključuje čuvanje pokretne i nepokretne imovine, a obučeni su i da rade osnovne administrativne i informatičke poslove. Oni se u svom poslu služe borilačkim veštinama, a u slučaju potrebe i vatrenim oružjem. Posao je odgovoran, dinamičan, a može biti i opasan. Zbog toga je bitno da su kandidati za ovo radno mesto dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja, pribrani i odgovorni, odličnog vida i sluha.

Svi poslovni objekti moraju imati zaštitare i osobe od poverenja koje brinu o njihovoj sigurnosti, stoga je izbor radnih mesta za tehničare obezbeđenja veliki. Bitno je napomenuti da edukovana lica sa diplomom imaju prioritet pri zapošljavanju u odnosu na samouke kandidate.

Mašinski tehničar

Posao mašinskog tehničara zahteva četvrti stepen obrazovanja, do kojeg lako možete doći prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom. Zaduženja mašinskog tehničara uključuju poslove vezane za projektovanje, gradnju, upotrebu i održavanje alata i mašina. Oni mogu raditi u odeljenjima za konstrukciju alata i mašina, na pripremi i vođenju proizvodnje ili kontroli mašina u proizvodnim pogonima.

Ukoliko rade u odeljenjima za konstrukciju alata i mašina, sarađuju sa mašinskim inženjerima, zajedno tražeći optimalna rešenja u pogledu brzine, opterećenja i dimenzija mašina. Sigurnost i lakoća rukovanja mašinama su još jedan bitan aspekt na kojem rade. Pri konstrukciji mašina, mašinski tehničari su zaduženi za proračune sile na alatu u raznim uslovima korišćenja, stoga predlažu i vrstu materijala od koje bi alat trebao da bude izrađen. Mašinski tehničari moraju biti precizni, odgovorni, samostalni i pribrani u poslu koji obavljaju.

Mogućnost zaposlenja mašinskih tehničara je više nego perspektivna u proizvodnim pogonima mnogih domaćih i stranih firmi. Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost samostalnog zaposlenja, osmišljavanja raznih patenata ili nastavka školovanja na Mašinskom fakultetu.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here