У Бараници се срели “модерни” човек и неандерталац

Поделите:

Археолози из Србије и Сједињених Америчких Држава у пећини код Књажевца на трагу вредних историјских открића; Реч је највероватније о некадашњем станишту првог хомо сапијенса сапијенса на простору наше земље

Пећина Бараница, недалеко од Књажевца, станиште је првог анатомски модерног човека у Србији, мишљење је стручњака са Филозофског факултета у Београду који, у сарадњи са Универзитетом у Тусону (САД) и Завичајним музејом у Књажевцу, реализује пројекат “Истраживања прелаза из средњег у горњи палеолит у источној Србији”.

На Бараници, у пећини уздигнутој на десној обали Трговишког Тимока, живели су први модерни људи, тврди интернационални тим археолога из Америке и Србије, који управо овде проналази трагове хомо сапијенса старе више од 35.000 година. Делови алатки, остаци животиња попут мамута, носорога или бизона, потврђују претпоставке истраживача.

– Бараница је најстарије налазиште анатомски модерног човека у Србији – сматра др Душан Михаиловић, професор на Филозофском факултету у Београду. – Датирана је у период пре 35.000 година. Хомо сапијенс сапијенс није настао на тлу Европе. Ми смо дошли у Европу пре отприлике 44.000 година из правца Подунавља, тако да је овај део Балкана заправо капија Европе.

Према мишљењу др Михаиловића, када су дошли овде, модерни људи, наши преци, наишли су на неандерталце.

– Зато овде можемо очекивати нека сведочанства о интеракцијама модерних људи и неандерталаца, што је један од главних циљева пројекта – додаје др Михаиловић. – То потврђује и чињеница да у пећини имамо остатке који потичу од модерних људи, али и од неандерталаца.

На истраживању Баранице окупљена је екипа младих археолога из Србије и Америке, за које је откривање слојева далеке прошлости изузетно узбудљив посао.

ТРАГАЈУ ЗА ДОКАЗИМА

– Први пут сам дошао овде у лето 2012. године – каже Ерик Хефтер са Универзитета у Тусону. – Прошле године сам добио Фулбрајтову стипендију, да дођем и учим овде девет месеци и да радим на свом докторату који се односи на истраживање у пећини Бараница. У основи, ми тражимо доказе да су у Србији заједно живели хомо сапијенс и неандерталац.

 

Вечерњеновости

Поделите:

1 коментар

  1. E ovaj ga dr.Mihailovic utupi skroz,ima sada da prodje kroz naucnicku sibu prof.,dr.mr. Istorijskih nauka koji tvrdo stoje da smo mi Srbo-Sloveni na Balkan doselili u 7 veku kako su ih-nas naucili u Berlinu i Becu i drugde.Ovaj se sada hvata naucnicke price podrzane od ucenjaka iz Tusona da smo se naselili kao Srbi-Neandertatlci otprilike pre 44000 godina.a gde je tu Grcki car Iraklije i njegova vrlika milost da nas pusti u Rajsku bastu zvana Srbija,a ada njegov narod i on sam zivi u ne bas tako plodnim predelima Balkana.Danasnji uceni Istoricari nisu jos uspeli da sazvacu a kamo li svare istorije ili “istorije” Jovana Deretica,Sime Lukina Lazica, Olge Pjanovic,Marva Orbinia itd.gde nas pojedini smestaju u vreme u nazad 7 do 10 hiljada godina u nazad u period Vincanske kulture,Lepenskoga vira itd.Bogme bice opet dzeve medju ucenjacima.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here