Уз помоћ дронова ћемо се борити против комараца

Поделите:

Киша и влага не сметају баш свима. Комараца је све више, а нестабилно време стручњацима одмаже у сузбијању ових инсеката.
Док се грађани све чешће жале на све више комараца, за сада на територији Београда бар није пријављен вирус Западног Нила.

Од ове године новитет у борби против комараца – дрон који ће Из ваздуха пратити и мапирати места где се комарци размножавају, односно где женке полажу јаја. Потом се излази на терен. Комарци се легу на терасама, у баштама, сливницима, шахтовима, поред бара и канала, у непосредној близини домова – свуда где има стајаће воде.

“Киша изузетно погодује комарцима а нама онемогућава рад на терену јер не можемо да вршимо акције сузбијања одраслих форми комараца када пада киша. За данас је планирано сузбијање на општинама Нови Београд и Земун, за сутра централне градске општине попут Врачара и Вождовца”, каже Бранислав Пешић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Праћење и акције сузбијања комараца увелико трају, углавном у вечерњим часовима када су комарци најактивнији.

“Све хемикалије које се користе за сузбијање комараца су регистроване при Министарству пољопоривреде и такође се користе у ЕУ, тако да су у потпуности безбедне за рад у концентрацијама у којима их ми користимо. Оно што грађани треба да знају када виде наша возила на терену је да само треба да се помере у страну, пусте наша возила да прођу и наставе несметано”, додаје он.

Осим непријатности, комарци за сада не изазивају болести. Још увек није пријављено присуство вируса Западног Нила у популацији комараца на територији Београда.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here