Земаљски путеви торбе Нила Армстронга

Поделите:

Jедини предмет из мисије „Аполо 11”, који је завршио у приватним рукама, могao би на предстојећој аукцији да достигне цену од четири милиона долара

Торбица у којој је Нил Армстронг на Земљу донео узорке Месечевог камења, након што је 1969. године као први човек крочио на тај Земљин сателит, могла би да достигне цену од четири милиона долара на предстојећој аукцији у Њујорку. Верује се да је ова торба, величине новчаника, једини предмет из мисије „Аполо 11”, који је завршио у приватним рукама, због чега су вођени и судски процеси.

Наиме, после успешног слетања на Месец, америчка влада прогласила је садржај мале сивкасте вреће за национално благо, а торбицу, у којој су још увек били трагови Месечеве прашине, за музејски експонат непроцењиве вредности. Уследио је низ неспоразума у којима се торби изгубио сваки траг све до пре неколико година када је за непуних хиљаду долара дошла у руке једне госпође из Илиноиса.

После дугачке правне битке око власништва над торбом, она се поново продаје, само што би сада њена цена могла да буде неколико стотина пута виша. Аукцијска кућа „Содеби” објавила је да ће овај предмет бити понуђен на продају 20. јула, на годишњицу слетања на Месец, и проценила његову цену од око два до четири милиона долара.

Иако је влада сматрала да би торбица требало да буде сачувана као музејски експонат, она је остала заборављена све до 2003. када се појавила у гаражи председника Космосфере, музеја свемира из Хачинсона. Он је касније оптужен за крађу државних предмета, а агенти су запленили торбу.

Међутим, она је грешком била означена као део мисије „Аполо 17” из 1972. Међутим, будући да се вреће у тој мисији нису користиле за сакупљање Месечевих стена, ни торбица није имала велику вредност.

Према наводима „Вашингтон поста”, једна мања аукцијска кућа три пута је безуспешно покушала да је прода током 2014. године. Коначно је у фебруару 2015. дошла у руке Ненси Карлсон, и то за само 995 долара. Када ју је послала на проверу, из Насе је стигао одговор да је врећа коришћена за скупљање Месечевих узорака у мисији „Аполо 11”.

Међутим, торба није враћена овој адвокатици из околине Чикага па је уследила њена тужба. Владини адвокати тврдили су да се држава никада није одрекла власништва над спорним предметом и тражили да се продаја поништи, а Карлсоновој врати новац. Суд је то одбио и наредио да торба буде враћена адвокатици која сада најављује да ће део зарађеног новца уплатити у хуманитарне сврхе. Наса и даље сматра да би торба требало да буде у јавном музеју јер, како истичу, припада америчком народу.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here