Zemaljski putevi torbe Nila Armstronga

Podelite:

Jedini predmet iz misije „Apolo 11”, koji je završio u privatnim rukama, mogao bi na predstojećoj aukciji da dostigne cenu od četiri miliona dolara

Torbica u kojoj je Nil Armstrong na Zemlju doneo uzorke Mesečevog kamenja, nakon što je 1969. godine kao prvi čovek kročio na taj Zemljin satelit, mogla bi da dostigne cenu od četiri miliona dolara na predstojećoj aukciji u Njujorku. Veruje se da je ova torba, veličine novčanika, jedini predmet iz misije „Apolo 11”, koji je završio u privatnim rukama, zbog čega su vođeni i sudski procesi.

Naime, posle uspešnog sletanja na Mesec, američka vlada proglasila je sadržaj male sivkaste vreće za nacionalno blago, a torbicu, u kojoj su još uvek bili tragovi Mesečeve prašine, za muzejski eksponat neprocenjive vrednosti. Usledio je niz nesporazuma u kojima se torbi izgubio svaki trag sve do pre nekoliko godina kada je za nepunih hiljadu dolara došla u ruke jedne gospođe iz Ilinoisa.

Posle dugačke pravne bitke oko vlasništva nad torbom, ona se ponovo prodaje, samo što bi sada njena cena mogla da bude nekoliko stotina puta viša. Aukcijska kuća „Sodebi” objavila je da će ovaj predmet biti ponuđen na prodaju 20. jula, na godišnjicu sletanja na Mesec, i procenila njegovu cenu od oko dva do četiri miliona dolara.

Iako je vlada smatrala da bi torbica trebalo da bude sačuvana kao muzejski eksponat, ona je ostala zaboravljena sve do 2003. kada se pojavila u garaži predsednika Kosmosfere, muzeja svemira iz Hačinsona. On je kasnije optužen za krađu državnih predmeta, a agenti su zaplenili torbu.

Međutim, ona je greškom bila označena kao deo misije „Apolo 17” iz 1972. Međutim, budući da se vreće u toj misiji nisu koristile za sakupljanje Mesečevih stena, ni torbica nije imala veliku vrednost.

Prema navodima „Vašington posta”, jedna manja aukcijska kuća tri puta je bezuspešno pokušala da je proda tokom 2014. godine. Konačno je u februaru 2015. došla u ruke Nensi Karlson, i to za samo 995 dolara. Kada ju je poslala na proveru, iz Nase je stigao odgovor da je vreća korišćena za skupljanje Mesečevih uzoraka u misiji „Apolo 11”.

Međutim, torba nije vraćena ovoj advokatici iz okoline Čikaga pa je usledila njena tužba. Vladini advokati tvrdili su da se država nikada nije odrekla vlasništva nad spornim predmetom i tražili da se prodaja poništi, a Karlsonovoj vrati novac. Sud je to odbio i naredio da torba bude vraćena advokatici koja sada najavljuje da će deo zarađenog novca uplatiti u humanitarne svrhe. Nasa i dalje smatra da bi torba trebalo da bude u javnom muzeju jer, kako ističu, pripada američkom narodu.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here