Ајатолах Хамнеи: Западу се политика на Блиском истоку обила о главу

Поделите:

Напади Исламске државе у Европи и на другим местима показују да се Западу политика коју води на Блиском истоку обила о главу, оценио је врховни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи.

“Исламска држава данас је потиснута из места свог рођења у Ираку и Сирији и сели се у друге земље – Авганистан, Пакистан, чак и на Филипине и у неке европске земље. То је ватра коју су западне силе саме запалиле и сада им се обила о главу”, рекао је ајатолах Али Хамнеи.

Обраћајући се на скупу високо позиционираних званичника у Техерану на церемонији обележавања годишњице смрти револуционарлног лидера ајатолаха Рухолаха Хомеинија 1989. године, Хамнеи је искористио тај говор да се дистанцира од реторике реформе коју је употребљавао председник те земље Хасан Рухани током предизборне кампање прошлог месеца.

Рухани је своје конзервативне противнике назвао “екстремистима” и обећао веће грађанске слободе и више дијалога са Западом, подсећа АФП.

“Не одбацујте револуционарно понашање као екстремизам. Бити револуционар је потреба земље данас. Рационалност значи да се не подилази доминацији снаге Америке и њене ароганције поново, када се једном ослободите тога”, поручио је Хамнеи.

Према његовим речима, Саудијска Арбија је показала колико високу цену плаћају земље које подржавају САД подсетивши на споразуме у вредности од више милијарди долара који су потписани током посете председника САД Доналда Трампа Ријаду.

“Како би постигла компромис са новом америчким председником, саудијска влада је приморана да потроши више од половине финансијских средстава у складу са америчким циљевима и америчком вољом”, тврди Хамнеи.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here