Ajatolah Hamnei: Zapadu se politika na Bliskom istoku obila o glavu

Podelite:

Napadi Islamske države u Evropi i na drugim mestima pokazuju da se Zapadu politika koju vodi na Bliskom istoku obila o glavu, ocenio je vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei.

“Islamska država danas je potisnuta iz mesta svog rođenja u Iraku i Siriji i seli se u druge zemlje – Avganistan, Pakistan, čak i na Filipine i u neke evropske zemlje. To je vatra koju su zapadne sile same zapalile i sada im se obila o glavu”, rekao je ajatolah Ali Hamnei.

Obraćajući se na skupu visoko pozicioniranih zvaničnika u Teheranu na ceremoniji obeležavanja godišnjice smrti revolucionarlnog lidera ajatolaha Ruholaha Homeinija 1989. godine, Hamnei je iskoristio taj govor da se distancira od retorike reforme koju je upotrebljavao predsednik te zemlje Hasan Ruhani tokom predizborne kampanje prošlog meseca.

Ruhani je svoje konzervativne protivnike nazvao “ekstremistima” i obećao veće građanske slobode i više dijaloga sa Zapadom, podseća AFP.

“Ne odbacujte revolucionarno ponašanje kao ekstremizam. Biti revolucionar je potreba zemlje danas. Racionalnost znači da se ne podilazi dominaciji snage Amerike i njene arogancije ponovo, kada se jednom oslobodite toga”, poručio je Hamnei.

Prema njegovim rečima, Saudijska Arbija je pokazala koliko visoku cenu plaćaju zemlje koje podržavaju SAD podsetivši na sporazume u vrednosti od više milijardi dolara koji su potpisani tokom posete predsednika SAD Donalda Trampa Rijadu.

“Kako bi postigla kompromis sa novom američkim predsednikom, saudijska vlada je primorana da potroši više od polovine finansijskih sredstava u skladu sa američkim ciljevima i američkom voljom”, tvrdi Hamnei.

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here