Александар Скобов: Путинов свети рат

Поделите:

И ево их опет.

Пре неки дан смо сазнали да је Турска поново водила преговоре с Путином не би ли га наговорила „да обузда Асада“. И сви остали с њим воде некакве преговоре у намери да га наговоре да обузда Асада. И никако да разумеју зашто им он увек све обећа, а потом не држи своју реч. И сви се труде да његовом „кувару“ Пригожину уступе неки нови нафтни извор или још коју рафинеријицу, не би ли га најзад одобровољили.

Свет упорно одбија да види очигледно. Убеђивати Путина да обузда Асада је апсолутно узалудан посао. Путин свој рат води баш тако што спречава намере оних који би да обуздају Асада, тако што минира намере свих оних који се труде да ограниче „суверено право“ свих белосветских асада, хусеина, гадафија, милошевића да врше ратне злочине над својим и туђим народима. И баш је то игра коју Путин већ годинама игра, планирајући да све редом надигра. То и јесте тај његов „свети рат“, рат за установљавање „новог“ светског поретка. Али искључиво по његовој мери.

А ви стално покушавате да га тамо некаквим рафинеријицама поткупите. Зато свет и не може да обузда ону блискоисточну барабу са једва 1% укупног БДП-а планете. Свет је одлучио да мисли о било чему другом осим о нафти, а Путин за то време води свој „свети рат“ глобалних размера.

Већ сам заиста уморан од кукњаве наших вајних аналитичара о томе како Путиновој Русији недостаје велика идеја. Ено где је Гунђајев, Путинов главни повереник за веру, недавно позвао „православну омладину“ да заједничким снагама једном за свагда докрајче штетно наслеђе епохе хуманизма и ренесансе. Поручио им је да су људи најсрећније и најправилније живели у периоду од 6. до 10. века (наравно) наше ере. Вратити човечанство у „мрачни средњи век“ – зар то није „велика идеја“?

Да, Путин је своју владавину почео као обичан ситан криминалац. Али током протеклих година у његовој глави су се родиле и стасале глобалне идеје, које су потом изазвале настанак данашња два међусобно супротстављена блока: Путинове Русије и осталог цивилизованог света, сукоб два глобална приступа светском поретку. Баш као што је и Други светски рат такође био сукоб два супротно поларизована погледа на свет.

Зато већ доста дуго и све чешће понављам следеће: то што је за свет некада био Хитлер – данас је Путин. Изазов који Путин данас баца у лице савременој цивилизацији је исто толико опасан колико и Хитлеров изазов упућен свету током прве половине прошлог века. И то је данас главни изазов свету. Све остало (исламски фундаментализам, кинески тоталитаризам) може и да сачека.

Путин својим „западним партнерима“ непрестано понавља исто оно питање које је „западним демократијама“ постављао његов „славни“ предходник: да ли сте спремни да гинете за Данциг? Понавља он то у разним варијантама. И када сугестивно изговара „да ли вам је потребан свет без (његове, империјалне) Русије“, он понавља исто то сакраментално питање.

На овако постављено питање могућа су два одговора: или капитулација или одговор симетричним питањем: а да ли нам је потребан свет у којем ће разни хусеини и асади бојним отровима тровати своје становништво, а светски лидери окретати главе и цинично констатовати да нема јасних доказа да је злочин почињен? Овај сукоб неће решити ни величина нечијег удела у светском БДП-у, ни број нуклеарних глава које нека земља поседује. Њега ће решити вера у морално преимућство своје идеје о глобалном светском поретку и месијанска одлучност да се у тој борби непоколебљиво иде до краја.

Kаспаров.ру, 31.08.2018.

Превод с руског Хаим Морено

Пешчаник.нет, 08.09.2018.

Поделите:

2 Коментари

  1. На моју жалост. не знам ко је аутор овог текста, какве су његове референце и шта је редакцију овог сајта мотивисало да га преузме и објави.

  2. proizvodjenje “hitlera” ima za cilj relativizaciju zlocina Treceg Rajha i njihovo svodjenje na nesto sto se vec desavalo u istoriji i nije nista ekskluzivno.Sto se tice “hitlerizacije” Putina, mnogo ranije je izvrsena nacifikacija Rusa, crvenih od strane prvog relativizatora zlocina Treceg Rajha Ernsta Noltea, koji je u komunistickim gulazima video uzor, a kasnije i izvor nacistickih zlocina, dok je Majkl Kelog izvor mrznje prema jevrejima nasao u beloj emigraciji (nijedan ni drugi uzore nacista ne ronalaze u rasizmu kolonijalizma i holokaostu Indijanaca, jer im je trebalo odobravanje Zapada).Dakle, Rusi su nacisti bili beli ili crveni, a Putin je tek naknadno postao Hitler.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here